Devil's Knot


"Ihan kuin kaikki poliisia ja tuomaria myöten olisivat jo päättäneet syyllisen."
Kolme kahdeksanvuotiasta poikaa löydetään kuolleina vesistöstä. Poliisi aloittaa tutkimukset ja pian syyttävät sormet kääntyvät kohden kolmea teiniä. Yksityisetsivä Ron Lax kiinnostuu jutusta, sillä epäilee kolmikon olevan syyttömiä murhiin ja tarjoaa palvelujaan ilmaiseksi. Lax ryhtyy työhön ja löytää monia yksityiskohtia, jotka poliisi on joko jättänyt täysin huomiotta tai kääntänyt oman mielensä mukaiseksi.

Devil's Knot on Atom Egoyanin ohjaama elokuva vuodelta 2013. Se pohjautuu Mara Leverittin samannimiseen true crime -kirjaan vuodelta 2002. Kirja puolestaan kertoo tositapahtumista Yhdysvaltojen Arkansasin West Memphisistä vuodelta 1993. Tapaus tunnetaan nimellä West Memphis Three.

Devil's Knot on elokuva, joka joitakin vuosia sitten sai minut ensimmäisen kerran perehtymään West Memphis Threehin. Elokuva oli se, joka tutustutti minut tapaukseen, josta en ollut aiemmin ollut lainkaan tietoinen ja josta sittemmin on tullut omasta mielestäni yksi kaikkein kiinnostavimpia rikosjuttuja, jonka etenemistä seuraan edelleen. Tietämättömälle elokuva voikin tarjota sysäyksen perehtyä tapaukseen paremmin, enemmän tietävälle elokuva ei tarjoa mitään uutta.

Devil’s Knot onnistuu luomaan uudelleen useita kohtauksia, jotka muistan katsomistani dokumenteista, kuten uhrien vanhempien haastatteluja sekä Pamela Hobbsin reaktio poikansa kuolemaan, mikä on jäänyt todella voimakkaana kuvana omaan mieleeni. Roolitukset on tehty hyvin ja onnistuttu luomaan näyttelijöistä yhdennäköisiä esikuviensa kanssa.

Elokuvassa on kaksi eri näkökulmaa, yksityisetsivä Ron Laxin sekä yhden uhrin äidin, Pamela Hobbsin. Ron Lax, jota näyttelee Colin Firth, on keskellä avioeroa kamppaileva etsivä, joka tarjoaa apuaan ilmaiseksi, sillä uskoo teinien syyttömyyteen, eikä tahdo kolmen pojan kuoleman jälkeen kaupungin menettävän vielä lisää. Pamela Hobbsin roolissa nähdään Reese Witherspoon, joka kamppailee hyvin voimakkaiden tunteiden kanssa. Oikeudenkäynnin aikana hän alkaa hämmentyä kaikesta tiedosta, joka ei käy loogisesti järkeen, eikä ole varma, uskoisiko teinien syyllisyyteen vai ei. Elokuva myös näyttää Pamelan miehen, Terry Hobbsin, väkivaltaista puolta.

Vaikka Devil's Knot ei sinänsä tuo mitään uutta tietoa, se silti onnistuu jälleen kerran herättämään ajatuksia poliisin ja oikeuslaitoksen toiminnasta - aivan kuten pari viikkoa sitten katsomani dokumentti The Forgotten West Memphis Three (2020). Poliisin pitämässä tiedotustilaisuudessa pidätysten jälkeen poliisilta kysytään, kuinka vakuuttavat ovat syytettyjä vastaan olevat todisteet asteikolla yhdestä kymmeneen. Tutkinnanjohtaja Gary Gitchell vastaa kysymykseen "yksitoista". Mielenkiintoinen vastaus ottaen huomioon, ettei poliisilla missään kohtaa ollut olemassa fyysisiä todisteita, jotka olisivat linkittäneet Damienin, Jasonin ja Jessien murhapaikalle. Paikallinen pappi myös väittää Damienin kertoneen, että on tehnyt sopimuksen Paholaisen kanssa. Kuinka sellainen olisi mahdollista ihmiselle, joka ei usko Paholaisen olemassaoloon? Oikeudenkäynnissä kuullaan kulttiasiantuntijaa, jolla ei ole edes minkäänlaista tutkintoa aiheesta, todistajien kertomukset muuttuvat jatkuvasti ja todistajat vuosia myöhemmin kertovat valehdelleensa.

Jos hevimetallin kuunteleminen, Stephen Kingin kirjojen lukeminen, kauhuelokuvien katsominen ja kiinnostus okkultismiin on riittävä todiste syyttää jotakuta murhasta, aika monen pitäisi olla varuillaan. Myös minun itseni. Devil's Knot näyttää pienen välähdyksen 90-luvulla valloillaan olleesta niin kutsutusta satanismipaniikista, joka oli erityisen vahvaa Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeen alueella. Elokuva olisi tähän satanismipaniikkiin voinut perehtyä enemmänkin, eikä vain viitata siihen muutamien sekuntien mittaisella klipillä.

Devil's Knot on ihan hyvä elokuva, joka näyttää pienen vilahduksen siitä, mitä West Memphisissä tapahtui vuosina 1993 ja 1994. Ensi kertaa tapauksesta kuulevalle se voi herättääkin mielenkiinnon, kuten omalla kohdallani kävi. Näyttelijät hoitavat työnsä suhteellisen mallikkaasti, vaikkakaan kahta päähenkilöä lukuun ottamatta kukaan ei juuri erotu joukosta. Toivon, että elokuvan katsoja saisi siitä kipinää lukea aiheesta enemmänkin ja katsoa vaikka jonkun useista dokumenteista. Elokuva on hyvin uskollinen aidoille tapahtumille, eikä lähde ottamaan juuri minkäänlaisia vapauksia, joten yllätyksellisyyttä on turha odottaa. Devil's Knot esittelee useamman mahdollisen syyllisen tuoden katsojalle viestiä, että murhasta tuomittu kolmikko ovat syyttömiä tapahtuneeseen.




Devil's Knot

Ohjaus: Atom Egoyan
Käsikirjoitus: Paul Harris Boardman ja Scott Derrickson, Mara Leverittin kirjan pohjalta
Sävellys: Mychael Danna
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2013
Kesto: 109 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Colin Firth - Ron Lax
Reese Witherspoon - Pamela Hobbs

Kommentit