1/12: Lapsuussuosikki - Yksin kotona 2: Eksynyt New Yorkissa



McCallisterin perhe on lähdössä jouluksi Floridaan. Lähtöaamun kiireessä perheen nuorimmainen, Kevin, kuitenkin onnistuu eksymään väärään lentokoneeseen ja päätymään New Yorkiin. New Yorkissa tuttu ongelma odottaa häntä, sillä Harry ja Marv ovat paenneet vankilasta ja tällä kertaa ryöstää lelukaupan kassan jouluaattona. Sitä Kevin ei tietenkään voi hyväksyä ja päättää jälleen asettaa rosvoille ansan.

Yksin kotona 2: Eksynyt New Yorkissa on Chris Columbuksen ohjaama elokuva vuodelta 1992. Se on toinen osa Yksin kotona -elokuvien sarjaan ja suora jatko-osa vuoden 1991 elokuvalle Yksin kotona.

Yksin kotona 2 kulkee hyvin samanlaisella kaavalla kuin ensimmäinenkin osa. Tällä kertaa paikkana vain ei satu olemaan Kevinin oma koti vaan New York. Samat keskeiset elementit kuitenkin löytyvät molemmista elokuvista: elokuvan ääninauhan käyttö toisten pelottelussa, rosvojen jäynäyttäminen tekemällä näiden aikeet tyhjiksi sekä pelottan tuntuinen vanhempi ihminen, jolta Kevin lopulta oppii jotakin ja jolle Kevin itse onnistuu myös opettamaan jotain.

Samankaltaisuuksista huolimatta Yksin kotona 2 onnistuu tuntumaan tuoreelta ja se tuo tarinaan mukaan uusiakin elementtejä, kuten sen New Yorkin sekä siellä sijaitsevan hotellin henkilökuntineen. Ensimmäisessä hotellissa kuvatussa kohtauksessa muuan Donald Trump tekee muuten cameoroolin. Elokuvaa kuvattiin Trumpin omistamassa hotellissa, joten hän tietenkin vaati itselleen roolin. Siitä huolimatta elokuva henkii joulun tunnelmaa, ja John Williamsin sävellykset tukevat tarinaa sekä tuovat mukaan hyppysellisen joulun taikaa.

Macaulay Culkin jatkaa roolissaan Kevininä ja tekee sen samalla varmuudella kuin ensimmäisessäkin elokuvassa. Kevin on hahmo, joka onnistuu joutumaan kaikenlaisiin ongelmiin ja kyllähän hänen puolestaan toisinaan tuntuu todella pahalle. Erityisesti, kun isoveli Buzz häntä kiusaa ja nöyryyttää kaikkien nähden. Myös muut näyttelijät palaavat edellisestä elokuvasta tuttuihin rooleihinsa ja mieleen jäävät erityisesti Joe Pesci ja Daniel Stern rosvokaksikko Harryna ja Marvina. Hotellin vastaanottovirkailija Hectoria näyttelee Tim Curry, joka onnistuu olemaan hieman karmiva ja muistan ainakin itse lapsena jopa pelänneeni häntä paljon enemmän kuin vaikkapa Brenda Frickerin esittämää kyyhkysnaista. Omaksi suosikikseni on jo lapsuudessa noussut Catherine O'Haran esittämä Kevinin äiti Kate. Hänessä vain on sitä jotakin. Ja siis onhan hän aivan todella upea näyttelijä, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Yksin kotona 2: Eksynyt New Yorkissa onnistuu olemaan omanlaisensa kokonaisuus, vaikka kierrättääkin jo ensimmäisestä elokuvasta tutuksi käynyttä kaavaa ja sen tuttuja, rakastettuja elementtejä. Näiden kahden ensimmäisen Yksin kotona -elokuvien katsominen on useana vuonna kuulunut jouluun valmistautumiseen, eikä tämä vuosi tee sen suhteen poikkeusta. Kumpikin elokuva lukeutuu joulun ajan klassikoihin, eikä syyttä. Ohjaaja Chris Columbus, yhteistyössä käsikirjoittaja John Hughesin sekä tietysti näyttelijöiden ja muun työryhmän kanssa on onnistunut luomaan jotakin ainutlaatuista, jota jälkeenpäin on yritetty useaan otteeseen kopioida - huonolla menestyksellä.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 7. 1990-luvun katsojamenestys




Yksin kotona 2: Eksynyt New Yorkissa | Home Alone 2: Lost in New York

Ohjaus: Chris Columbus
Käsikirjoitus: John Hughes
Sävellys: John Williams
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1992
Kesto: 120 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Macaulay Culkin - Kevin McCallister
Joe Pesci - Harry
Daniel Stern - Marv
Catherine O'Hara - Kate McCallister
Tim Curry - Mr. Hector

Kommentit