6/12: Jatko-osa - Mutta mitä tapahtui joulupukille 2



Joulu on tulossa ja Scott Calvin saa tietää tontuiltaan muorisäännöstä, jonka mukaan hänen on mentävä naimisiin jouluun mennessä tai hänen pestinsä pukkina lakkaa välittömästi. Samaan aikaan Scottin poika Charlie on ongelmissa ja joutunut tuhmien listalle. Scott palaa siis entiseen kotikaupunkiinsa auttaakseen Charlieta ja etsiäkseen itsellensä puolison. Pohjoisnapaa luotsaamaan hän jättää kloonauskoneella aikaansaadun valepukin, joka alkaa aiheuttaa sekasortoa tonttujen keskuudessa.

Mutta mitä tapahtui joulupukille 2 on Michael Lembeckin ohjaama elokuva vuodelta 2002. Se on jatko-osa elokuvalle Mutta mitä tapahtui joulupukille? (1994).

Mutta mitä tapahtui joulupukille 2 on edeltäjäänsä enemmän juurikin lapsille suunnattu elokuva. Kuusivuotiaani piti tätä kakkososaa monin verroin hauskempana kuin ensimmäistä ja se kertoo jo paljon. Erikoistehosteet ovat paljon paremman näköisiä kuin lähes vuosikymmen aiemmin, vaikka eivät olekaan oman aikansa parhaimmasta päästä. Tällä kertaa katsoja pääsee myös tutustumaan uusiin satuhahmoihin; Luontoäitiin, Isä Aikaan, Cupidoon, Pääsiäispupuun, Nukkumattiin sekä Hammaskeijuun, joka pitää nimeään liian tyttömäisenä ja tahtoisi mieluummin olla Hammasnaattori. Tim Allen palaa rooliinsa joulupukkina / Scott Calvinina. Vuodet ovat vierähtäneet, joten hänen pojastaan Charliesta, jota näyttelee Eric Lloyd, on tullut teini, joka aiheuttaa ongelmia koulussa. Myös David Krumholtz jatkaa päätonttu Bernardin roolissa. Mukaan liittyy tällä kertaa myös keksijätonttu Curtis, jonka keksintö uhkaa pilata koko joulun.

Charlien äiti Laura sekä tämän uusi mies, tohtori Neil Miller, ovat jälleen Wendy Crewson ja Judge Reinhold. Tapahtumien välillä on vierähtänyt sen verran aikaa, että Laura ja Neil ovat saaneet yhdessä lapsen, pian seitsemän vuotta täyttävän Lucyn, jota näyttelee Liliana Mumy. Lucy on valtavan suloinen pieni tyttö, jonka silmissä on niin paljon lapsen intoa ja energiaa, että häntä katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle. Hän on vakuuttunut siitä, että Scott-setä on oikeasti joulupukki, vaikkei kukaan hänelle totuutta olekaan kertonut. Erään Scottin ja Lucyn käymän keskustelun aikana Scott väittää, että monet muutkin ihmiset kuin vain joulupukki omistavat poroja - ja että suurin osa näistä ihmisistä on suomalaisia.

Tärkeäksi hahmoksi nousee myös Charlien koulun rehtori, jota Scott saapuu Pohjoisnavalta saakka tapaamaan Charlien jouduttua ongelmiin. Vaikka alkuun kaksikon välit ovatkin aika hyiset, alkaa jotain kuitenkin pikkuhiljaa tapahtua. Rehtori Carol Newmania näyttelee Elizabeth Mitchell ja hän on hyvä valinta rooliin, vaikka Carolin sulaminen kylmästä, oppilaita pelottavasta rehtorista tapahtuu aivan liian nopeasti.

Samalla, kun Scott yrittää saada Charlien asiat sekä muoriasian järjestykseen, Pohjoisnavalla komentoa pitää muovinen valepukki, jota Tim Allen myös näyttelee. Bernard ja Curtis koettavat saada muut tontut vakuuttuneiksi siitä, että kyseessä on aito pukki, mutta lopulta tämä pukki alkaa tulkita sääntökirjaa hieman liian tarkasti. Pohjoisnavalla tapahtuvat kohtaukset ovatkin kaikkein parasta antia koko elokuvassa, kun saa seurata valepukin tempauksia ja lopulta suoranaiseksi diktatuuriksi yltyvää johtamista.

Mutta mitä tapahtui joulupukille 2 on ihan viihdyttävä jouluelokuva, joka kuitenkin valitettavasti sisältää jouluelokuvien pahimman synnin - pukki ei asu Pohjoisnavalla! Edeltäjäänsä enemmän lapsille suunnattu kakkososa on elokuva uskosta joulupukkiin sekä lapsenuskon löytämisestä uudelleen. Kuten Charliekin elokuvan loppupuolella toteaa: "Monet lapset lakkaavat uskomasta joulupukkiin, mutta minä saan uskoa häneen ikuisesti."


Kuusivuotiaan arvio: "Oli hauskaa, kun toinen joulupukki yritti viedä hiiliä joululahjoiksi."




Mutta mitä tapahtui joulupukille 2 | The Santa Clause 2

Ohjaus: Michael Lembeck
Käsikirjoitus: Don Rhymer, Cinco Paul, Ken Daurio ja Ed Decter
Sävellys: George S. Clinton
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2002
Kesto: 104 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Tim Allen - Scott Calvin / Joulupukki
Elizabeth Mitchell - Carol Newman
David Krumholtz - Bernard
Eric Lloyd - Charlie Calvin

Kommentit