4/12: Elokuva joulupukista - Mutta mitä tapahtui joulupukille?



Jouluyönä lelutehtailija Scott Calvin kuulee talonsa katolta kolinaa. Punanuttuinen mies katolla liukastuu, putoaa maahan ja katoaa jättäen jälkeensä vain punaiset vaatteensa. Scott pukee punaisen nutun ylleen ja pian löytääkin itsensä jo reestä jakamasta lahjoja maailman lapsille. Seuraavan vuoden aikana Scottin elämä kokee suuria mullistuksia; hän lihoo, hänelle kasvaa pitkä valkoinen parta, hänen hiuksensa harmaantuvat ja kotiin ilmestyy satoja laatikollisia täynnä listoja, jotka sisältävät lasten nimiä. Scott saa kuulla perineensä joulupukin pestin, mutta kuinka hän voi sopeutua olemaan hahmo, jonka olemassaoloon ei edes itse usko? Samaan aikaan hän yrittää käydä kamppailua saadakseen nähdä poikaansa, jonka usko joulupukin olemassaoloon on myös alkanut horjua.

Mutta mitä tapahtui joulupukille? on John Pasquinin ohjaama elokuva vuodelta 1994. Samalla se on ensimmäinen osa Mutta mitä tapahtui joulupukille? -trilogiasta jonka jälkimmäiset osat ilmestyivät vuosina 2002 ja 2006. Kaikkien elokuvien pääosissa ovat samat hahmot ja näyttelijät.

Elokuva on yksi ehdottomista jouluklassikoista, joita on itsekin useampana jouluna tullut katseltua. Ei kuitenkaan niin ehdoton klassikko, että joka joulu tarvitsisi, mutta aina toisinaan. Tänä vuonna päädyin muutaman vuoden tauon jälkeen tämän katsomaan, ensimmäistä kertaa oman lapseni kanssa.

Mutta mitä tapahtui joulupukille? on elokuvana hyvin simppeli, niin hahmoiltaan kuin tarinaltaankin. Mitään kummoisempia juonenkäänteitä ei tässä nähdä, eikä niitä kyllä kaipaakaan. Alusta saakka on aika selvää, mihin suuntaan tarina etenee ja kuinka kaikki päättyy, mutta tietty jännitys säilyy silti.

Tim Allen on Scott Calvin, joka täysin vahingossa ottaa vastaan joulupukin pestin. Hän on hyvin uskottava roolissaan hieman jäyhänä myyntimiehenä, joka ei usko jouluun, saati sitten joulupukkiin, vaikka joulu onkin hänen edustamansa leluteollisuuden sesonkiaikaa ja tahtoisi poikansa uskovan.

Scottin poika Charlie, jota näyttelee Eric Lloyd, ei tiedä, uskoako jouluun vai ei. Mutta kun isästä tulee joulupukki ja hän pääsee mukaan Pohjoisnavalle, hän alkaa täysillä taas uskoa. Tämä taas aiheuttaa huolta Charlien äidissä ja isäpuolessa, joiden mielestä kahdeksanvuotiaan ei enää pitäisi uskoa satuihin ja lopulta tahtovat viedä Scottilta kokonaan pois Charlien tapaamisoikeuden.

Pohjimmiltaan Mutta mitä tapahtui joulupukille? on tarina satujen ja mielikuvituksen taistelusta arkirealismia vastaan ja siitä, kuinka tärkeää ja vapauttavaa aikuisellekin on edes toisinaan päästää mielikuvituksensa lentoon ja uskoa asioihin, joita ei näe.

Mutta mitä tapahtui joulupukille? on hyvin perinteinen jouluelokuva, joka sisältää tärkeän sanomankin, eikä ole pelkkää höttöä. 90-luvun alun erikoistehosteetkaan eivät näytä kovin kamalilta, kunhan niihin ehtii tottua. Elokuva tuo ehdottomasti lämmintä joulutunnelmaa ja uskoa joulupukkiin, vaikka pukin väitetäänkin asuvan Pohjoisnavalla. Mikä valtava synti näin suomalaisen näkökulmasta. Joulupukki asuu Korvatunturilla. Piste.




Mutta mitä tapahtui joulupukille? | The Santa Clause

Ohjaus: John Pasquin
Käsikirjoitus: Leo Benvenuti ja Steve Rudnick
Sävellys: Michael Convertino
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1994
Kesto: 97 min
Ikäraja: S
Pääosissa:
Tim Allen - Scott Calvin / Joulupukki
David Krumholtz - Bernard
Eric Lloyd - Charlie Calvin

Kommentit