11/12: Jouluklassikko - Gremlins – Riiviöt



Billy saa keksijäisältään joululahjaksi mogwai-olennon nimeltä Gizmo. Mogwai pääsee vahingossa lisääntymään saatuaan vettä päälleen, mutta jälkeläiset eivät olekaan ihan yhtä mukavia kuin Gizmo - etenkään siinä vaiheessa, kun ne ovat saaneet ruokaa keskiyön jälkeen, vaikka se on ankarasti kielletty. Nämä riiviö-mogwait karkaavat ja alkavat terrorisoida koko kaupunkia.

Gremlins – Riiviöt on Joe Danten ohjaama elokuva vuodelta 1984.

Riiviöt tarjoilee useita hauskoja ja viihdyttäviä hetkiä, joista silti kaikki eivät käy millään lailla järkeen. Toisinaan tuntuu, etteivät käsikirjoittajat ole ajatelleet tiettyjä asioita aina loppuun saakka, sillä elokuvassa on monia juoniaukkoja sekä vain yksinkertaisesti epäloogisia kohtia. Ehkä itse vain ajattelen liiaksi järjellä, vaikka yleensä toiminkin enemmän tunteiden johdattamana. Erityisesti päähenkilötytön, jonka nimeä en tiennyt vielä elokuvan päättyessäkään, kertoma niin kutsuttu "kissanpentuni kuoli" -nyyhkytarina siitä, miksi hän ei pidä joulusta, on täysin tarpeeton ja loogisesti ajateltuna mahdoton. Tarinalla ikään kuin yritetään tuoda hahmoon lisää syvyyttä, mutta se tuntuu vain päälleliimatulta, eikä se liity koko elokuvaan millään lailla. Koko juttua ei käsitellä millään lailla sitä ennen tai sen jälkeen, siihen ei edes viitata.

Muutoinkin hahmot ovat aika persoonattomia ja yksiulotteisia. Mukana on tietysti muutamia hyvin stereotyyppisiä hahmoja, kuten kiukkuinen naapurintäti, viisas ja mystinen kiinalainen mies sekä poliisi, joka ei suostu uskomaan mitään. Parhaiksi ihmishahmoiksi nousevatkin juuri tuo hyvin pienessä roolissa oleva kiinalainen Mr. Wing, jota näyttelee Keye Luke, sekä yllättäen Frances Lee McCainin näyttelemä Billyn äiti Lynn. Lynnistä luulin, että hän on jälleen kerran yksi typerä elokuvahahmo, joka onnistuu saamaan itsensä tapetuksi menemällä vaaraa kohti veitsi tanassa sen sijaan, että juoksisi pois, mutta loppujen lopuksi hän olikin aika badass.

Billy, jota näyttelee Zach Galligan, sen sijaan on harvinaisen typerä hahmo. "Oho, katso kun tuntematon olento lisääntyy, kun saa vettä päälleen, joten eiköhän tehdä se uudestaan!" Typerää jopa amerikkalaiselta. Ja ihan oikeasti - kuka alkaa suukottelemaan, kun mahdollisesti hengenvaarallinen olento vaanii lähettyvillä? No tietysti Billy ja päähenkilötyttö. Omiksi suosikkihahmoikseni nousivatkin (Mr. Wingin ja Lynnin ohella) Gizmo sekä muut riiviöt. Gizmo on ehkä maailman söpöin ja riiviöt tarjoilevat elokuvan hauskimmat hetket. Kummatkin on toteutettu onnistuneesti, kuten myös kaikki erikoisefektit, jotka ovat aikaansa nähden hyvin tehtyjä ja toimivia. Riiviöt toi itselleni muuten myös tahattoman mielleyhtymän Saw-elokuviin. Elokuvan loppupuolella nähdään kaupassa ensin kyltti, jossa lukee "Saw Blades" ja heti sen jälkeen riiviö polkee samanlaisella kolmipyörällä kuin Billy-nukke. Ja onhan päähenkilön nimi toki Billy.

Gremlins - riiviöt on siis oikeastikin varsin viihdyttävä elokuva, jos onnistuu ohittamaan typerät hahmot sekä käsikirjoituksen epäloogisuudet. Mukana on hieman gorea, mutta kaikki on maustettu hyvin mustalla huumorilla. Tunnusmusiikki on hauska, etenkin kun sen kuulee "pelottavien" kohtausten taustalla. Gremlins - riiviöt on (ehkä) ansainnut paikkansa joulu- sekä B-elokuvaklassikkojen joukossa.




Gremlins – Riiviöt | Gremlins

Ohjaus: Joe Dante
Käsikirjoitus: Chris Columbus
Sävellys: Jerry Goldsmith
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1984
Kesto: 106 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Zach Galligan - Billy Peltzer
Phoebe Cates - Kate Beringer

Kommentit