28/31: Elokuva tunnetulta kauhuohjaajalta - The Brood



Frank Carvethin vaimo Nola on suljettuna psykiatriselle klinikalle. Klinikkaa johtaa tohtori Raglan, joka testaa potilaisiin uudenlaista, itse kehittämäänsä psykoterapian menetelmää. Nolan vanhemmat kuolevat oudoissa olosuhteissa ja tytär katoaa koulusta keskellä kirkasta päivää. Frank on valmis tekemään mitä tahansa saadakseen tyttärensä taas turvassa kotiin, mutta vastassa on paha voima, jota kukaan ei kykene ymmärtämään.

The Brood 
on David Cronenbergin ohjaama elokuva vuodelta 1979.

The Brood on hitaasti käynnistyvä elokuva, eikä sen rytmi kovin vauhdikkaaksi kiihdy juuri missään vaiheessa. Elokuva on myös jotakin aivan muuta kuin odotin, jotakin aivan muuta kuin dvd:n takakansitekstit antoivat odottaa. Kun alan katsoa David Cronenbergin bodyhorror-elokuvaa, tietysti odotan silloin näkeväni sitä bodyhorroria. Loppujen lopuksi sitä oli todella vähän, kun ottaa huomioon elokuvan alagenren sekä sen, että ohjaajana on toiminut kyseisen alagenren mestari.

Enkä nyt tällä tarkoita, että The Brood olisi ollut millään tapaa huono elokuva. Se vain oli täysin erilainen kuin mitä odotin näkeväni. Puvustuksellisesti, värimaailmaltaan sekä hiustyyleiltään elokuva on ehtaa 70-lukua. Se on täynnä ruskean, oranssin ja keltaisen eri sävyjä, jotka ainakin omassa mielessäni yhdistyvät voimakkaasti juuri 70-lukuun.

Cronenberg kirjoitti elokuvan käsikirjoituksen oman vaikean avioeronsa jälkimainingeissa ja valitsi Frankin ja Nolan rooleihin jopa näyttelijät, jotka hieman muistuttivat häntä ja hänen vaimoaan. Cronenbergin omakohtaiset kokemukset tekevät Frankin hahmosta ja hänen kamppailustaan todella aidon, uskottavan ja helposti samaistuttavan, eikä asiaa toki huononna Art Hindlen näyttelijäntyö.

Muutkin näyttelijät ovat ihan hyviä rooleissaan. Kukaan ei juuri nouse toista paremmaksi tai huonommaksi. Pikkutyttö Candicea näyttelevä Cindy Hinds on todella suloinen ja selviytyy roolistaan yhtä hyvin kuin kuka tahansa muukin. Oliver Reed roolissaan tohtori Hal Raglanina tekee myös erinomaista työtä lipevänä psykoterapeuttina, joka suoraan sanottuna ei kyllä vaikuta kovinkaan luotettavalta.

Säveltäjä Howard Shore tekee The Broodin parissa elokuvadebyyttiinsä, eikä kyllä aloita uraansa elokuvasäveltäjänä lainkaan huonosti. Salaperäinen, paikoin piinaavakin tunnelma tulee selväksi, ei paitsi elokuvan itsensä, myös musiikin välityksellä.

The Brood on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja kiehtova tarina ihmisen vahingoittuneesta mielestä sekä uudenlaisesta metodista sen tutkimiseksi. Huippukohta onnistuu todella yllättämään, sillä sellaista ei kyllä lainkaan osaa odottaa. Vaikka ei The Brood aivan samalle tasolle jännityksen ja tunnelman puolesta ylläkään kuin Cronenbergin seitsemän vuotta myöhemmin valmistunut Kärpänen (1986) on se silti mukaansatempaava elokuva, joka täytyy katsoa vielä joskus toistekin.




The Brood

Ohjaus ja käsikirjoitus: David Cronenberg
Sävellys: Howard Shore
Tuotantomaa: Kanada
Julkaisuvuosi: 1979
Kesto: 88 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Art Hindle - Frank Carveth
Oliver Reed - tohtori Hal Raglan
Samantha Eggar - Nola Carveth

Kommentit