7/31: Kauhukomedia - Beetlejuice



Nuori pariskunta Adam ja Barbara Maitland menehtyvät autonsa suistuttua tieltä. He palaavat takaisin haamuina ja järkyttyvät tajutessaan, että heidän talonsa on myyty vieraille. Maitlandit päättävät alkaa kummitella tulokkaille häätääkseen nämä pois, mutta ongelmaksi muodostuu, etteivät nämä näe heitä - lukuun ottamatta tytär Lydiaa. Saadakseen kotinsa valtaajat häipymään Maitlandit kutsuvat apuun biomanaaja Betelgeusen. Mutta kerran kun Betelgeuse on manattu esiin, hän ei enää suostukaan häipymään.

Beetlejuice on Tim Burtonin ohjaama elokuva vuodelta 1988. Elokuvan tarinan ovat luoneet Michael McDowell ja Larry Wilson, ja se on Tim Burtonin toinen pitkän elokuvan ohjaus.

Olen oikeasti todella iloinen, että olin niinkin viisas, että päädyin goreilun jälkeen laittamaan listalle jotakin kevyempää ja komediallisempaa. Edellispäivän elokuvasta kun jäi sen verran paha olo niin mieli toipui ja puhdistui siitä hyvin katsomalla Beetlejuice, joka muuten oli sellainen elokuva, jonka pystyin jopa katsomaan kuusivuotiaani kanssa. Beetlejuicen ikäraja on K12, mutta oman lapseni tuntien pystyin sen hänelle näyttämään, eikä siinä ole mitään, mikä häntä pelottaisi.

Beetlejuice on visuaalisesti tyylikäs, hieman synkähkökin kokonaisuus. Elokuvassa on käytetty stop motionia, replacement-animaatiota, naamiointitehosteita, nukkeja, bluescreeniä sekä valeperspektiiviä. Se on tarkoituksella tehty muistuttamaan B-luokan elokuvia, joiden parissa ohjaaja Burton kasvoi. Kirjassa Burton on Burton (Mark Salisbury, 1995) hän kertoo seuraavaa: "Halusimme efektien olevan tavallaan kömpelöitä, ja sitä ne olivat. Yritimme vain olla suhteellisen asiallisia sen kanssa. En halunnut tehdä jutusta mitään numeroa. Kasvoin Harryhousenin The Fabulous World of Jules Vernen ja Baron Münchausenin kaltaisia elokuvia katsellen, ja olen aina halunnut tehosteiden olevan hieman inhimillisempiä. Siten niissä on jonkinlainen käsityön maku ja luultavasti juuri siksi olen aina pitänyt kansantaiteesta."

Päärooleissa Adam ja Barbara Maitlandina nähdään Alec Baldwin ja Geena Davis. Maitlandit voivat vaikuttaa tylsähköiltä hahmoilta, mutta tasaisuuttakin tarvitaan painottamaan muutoin hyvin erikoista kokonaisuutta. Winona Ryder on angstinen gootti Lydia Dentz, joka on ainoa, joka kykenee näkemään Maitlandit. Lydian äitipuolta Deliaa näyttelee ihana, ihana Catherine O'Hara, jota olen rakastanut jo alle kouluikäisestä asti - kiitos, Yksin kotona (1992). Nimiroolissa Betelgeusena (lausutaan kuin Beetlejuice) on Michael Keaton, joka on roolissaan hervottoman hauska ja suorastaan räävitön. Keatonin rooli nivoo koko elokuvan ja sen tarinan yhteen. Säveltäjänä on toiminut tietenkin Danny Elfman, jonka musiikit toimivat tunnelman tehostajina.

Beetlejuice on visuaalisesti ja tarinallisesti taattua Burtonia. Erityisesti sen erikoistehosteet ja maskeeraukset on hienosti toteutettu. Maskeeraukset huomioitiin jopa parhaan maskeerauksen Oscar-palkinnolla. Lavastus toimii ja omasta mielestäni Adamin elokuvassa rakentama minimaailma on ehkä parhaita asioita koko elokuvassa. Suoraan sanottuna Beetlejuice voisi kyllä olla pidempi. Nyt tuntui, että tämä loppui liian lyhyeen, olisin viihtynyt elokuvan seurassa pidemmänkin aikaa.


Kuusivuotiaan arvio: "Aika mielenkiintoinen elokuva. Vau miten ihana se (käärme) on! Oli tosi kiva elokuva! Voidaanko kattoo uudestaan?"


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 19. Elokuva yhdistelee eri lajityyppejä




Beetlejuice

Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: Michael McDowell ja Warren Skaaren, Michael McDowellin ja Larry Wilsonin tarinan pohjalta
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1988
Kesto: 92 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Michael Keaton - Beetlejuice
Winona Ryder - Lydia Deetz
Geena Davis - Barbara Maitland
Alec Baldwin - Adam Maitland
Catherine O'Hara - Delia Deetz
Jeffrey Jones - Charles Deetz

Kommentit