25/31: Usean maan yhteistyö - The Neon Demon



Juuri Los Angelesiin muuttanut aloitteleva malli Jesse lumoaa kaikki ja pääsee välittömästi mallitoimiston listoille. Tämä ei juuri ilahduta toisia malleja, jotka kokevat tulevansa syrjäytetyiksi uuden, nuoren lahjakkuuden tieltä. Pikkuhiljaa kateus alkaa kasvaa äärimmäisiin mittoihin ja saavuttaa viimeistä katkeamispistettään.

The Neon Demon on Nicolas Winding Refnin ohjaama elokuva vuodelta 2016.

Psykologinen trilleri The Neon Demon näyttää ensisilmäyksellä visuaalisesti upealta, mutta on kauniin kuorensa alla rujo ja, ikävä kyllä, myös aika tyhjä. Elokuvan esittelemässä mallimaailmassa kaunis kuori voi riittää, mutta elokuvassa itsessään se ei ole tarpeeksi. The Neon Demon yrittää kovasti kertoa jotakin mallimaailman brutaaliudesta ja nuoruuden tavoittelusta, mutta viesti ei tunnu kulkeutuvan aivan perille asti. Aivan kuin ydin olisi hukassa.

The Neon Demonissa on tehty visuaalisesti monia mielenkiintoisia ratkaisuja. Parhaiten itselleni jäi mieleen Jessen mentyä ensimmäisiin mallikuvauksiin, kuinka kuvaaja vei hänet valkoisen taustakankaan eteen seisomaan ja näytti kuin he olisivat kumpikin seisoneet tyhjyydessä. Cliff Martinezin säveltämä musiikki on omiaan luomaan ahdistunutta tunnelmaa ja jollakin tapaa se jopa toi mieleeni Riz Ortolanin elokuvaan Cannibal Holocaust (1980) säveltämän kappaleen Adulteress' Punishment.

Elokuvassa jokainen tahtoo itselleen Jessen, jota näyttelee nukenkasvoinen Elle Fanning. Minne ikinä Jesse meneekin, läsnä tuntuu koko ajan olevan häiriintynyt, painostava ja jopa vihamielinen tunnelma, mikä saa vähintäänkin vainoharhaiseksi kaikkia kohtaan. Jessen muutos ujosta ja arasta tytöstä narsistiksi tapahtuu omaan silmääni todella nopeasti tai sitten hän oikeasti oli koko ajan sellainen ja alussa vain piilotti todellisen minänsä. Elle Fanningin kasvoilla tuntuu koko ajan olevan sama ilme, eikä hän oikein jaksa yksin kannatella elokuvaa. Siksi on hyvä, että hänen vierellään ovat sellaiset vahvat näyttelijät kuin Jena Malone ja Bella Heathcote. Heathcote etenkin on loistava ja näyttää roolissaan aivan mannekiinilta.

The Neon Demon, vaikka onkin visuaalisesti taitavasti tehty, ei ole tarinallisesti kovin vahva, eikä pelkkä kaunis kuori onnistu melko tyhjää sisusta pelastamaan. Hahmot eivät ole kovin mieleenkiintoisia ja heistä on vaikea löytää samaistumispintaa. Jo aivan elokuvan alkuun on piilotettu vihjaus siitä, mitä lopussa tulee tapahtumaan, jos sen vain osaa pistää merkille. Viimeisellä kolmanneksella alkaa mukaan tulla hyvin häiritsevää kuvastoa, jonka tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. The Neon Demon on elokuva, jonka jaksaa ehkä pari kertaa katsoa ja nekin pari kertaa oikeastaan vain sen vuoksi, miltä se näyttää. Mitään syvempää merkitystä on vaikea löytää, mikä on harmi, koska tahdoin kovasti pitää tästä elokuvasta, mutta loppujen lopuksi en onnistunut.




The Neon Demon

Ohjaus: Nicolas Winding Refn
Käsikirjoitus: Mary Laws, Nicolas Winding Refn ja Polly Stenham
Sävellys: Cliff Martinez
Tuotantomaa: Ranska, Tanska, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2016
Kesto: 117 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Elle Fanning - Jesse
Jena Malone - Ruby
Bella Heathcote - Gigi

Kommentit