23/31: Kirjaan pohjautuva - Se: Toinen luku



27 vuotta ensimmäisen elokuvan tapahtumien jälkeen Pennywise on palannut ja lapsia alkaa jälleen katoilla. Luusereiden kerhon ainoana Derryyn jäänyt Mike Hanlon soittaa vanhat ystävänsä läpi ja pyytää heitä palaamaan, kuten ovat luvanneet. Derryssa heidän on löydettävä keino kukistaa Pennywise sekä kohdata tämä ja pahimmat pelkonsa vielä kerran syvällä Derryn kaupungin alla.

Se: Toinen luku on Andy Muschiettin ohjaama elokuva vuodelta 2019. Se on jatko-osa vuoden 2017 elokuvalle Se ja elokuvista kumpikin pohjautuu Stephen Kingin romaaniin Se vuodelta 1986.

Suoraan sanottuna Se: Toinen luku on elokuvana aivan liian pitkä. Elokuvan täytyy minulle itselleni olla todella hyvä ja kiinnostava, jotta jaksaisin istua aloillani lähes kolmen tunnin ajan. Toinen luku ei sitä valitettavasti ole, joten onneksi pystyin jakamaan sen katsomisen kahdelle eri illalle. Yhden illan aikana tämän katsominen olisi nimittäin ollut täysi mahdottomuus.

Elokuva jää toistamaan samoja asioita uudestaan ja uudestaan ja on täten todella ennalta-arvattava. Tunnelman sijaan Toinen luku nojaa pelottavuudessaan aivan liikaa äkkisäikäytysten varaan, eikä yllä pelottavuudessa lähellekään ensimmäisen elokuvan tasoa. Se on pienoinen pettymys sen jälkeen, kun ensimmäinen osa onnistui olemaan ensimmäinen elokuva, joka pelotti minua vuosikausiin. Tämän toisen elokuvan kohdalla tuntuu, että pelottavan tunnelman puutetta on yritetty paikkailla jatkuvilla äkkisäikäytyksillä. Elokuvaa oli vielä tunti jäljellä, kun olin jo täysin kyllästynyt. Ainoa aidosti kuumottava kohtaus tapahtuu tivolin peilihuoneessa ja saa kyllä klaustrofoobikon karvat nousemaan pystyyn. Ja siis vaikkei olisikaan klaustrofoobikko, enhän ole itsekään.

Pennywise itse tuntuu olevan aivan liian pienessä roolissa. Se on toki läsnä suunnilleen jokaisessa kohtauksessa, mutta suurimmaksi osaksi aivan muussa muodossa kuin klovnina, mikä on harmi, sillä olisin mieluusti nähnyt Bill Skarsgårdia hyödynnettävän enemmänkin. Olen lukenut paljon näihin elokuviin liittyviä keskusteluja ja suorastaan ärsyttää, kuinka jokaisessa niistä tämä ja edellinen elokuva suunnilleen haukutaan surkeiksi ja ylistetään vuoden 1990 minisarjaa. Kyllä, Tim Curry teki Pennywisen hahmosta ja roolista todella ikonisen ja on varmasti vastuussa monen koulrofobiasta. Se ei kuitenkaan muuta sitä totuutta, että myös Bill Skarsgård on todella pelottava Pennywise ja tekee hyvää työtä roolissaan. Kummankaan roolisuoritus ei poista toisen olemassaoloa ja näitä kyseisiä keskusteluja paljon luettuani en tahdo edes elokuvia ja minisarjaa verrata keskenään. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa ja molemmat Pennywiset ovat omalla tavallaan hyviä, ja on aika lakata teeskentelemästä muuta. Piste.

Elokuvan lavastukset ovat hyvännäköisiä, erityisesti Derryn viemäriverkostossa sijaitseva Sen piilopaikka. Myös Benjamin Wallfischin säveltämät musiikit toimivat hienosti. Elokuvan alussa ja lopussa musiikissa, kappaleissa I Swear Bill ja Stan’s Letter, kuullaan pieni pätkä, joka kuulostaa aivan Claude-Michel Schönbergin musikaaliin Les Misérables säveltämän kappaleen One Day More alulta.

Toinen luku sisältää myös nopean ”Here’s Johnny” -kohtauksen. Ihan hauska viittaus myös Kingin romaanin pohjalta tehtyyn elokuvaan Hohto (1980). Elokuvan huippukohta tuntuu samaan aikaan hölmöltä, mutta käy myös järkeen. Mutta ehkä se on vain se toteutus, joka on hölmö. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin omien pelkojensa kohtaamisesta ja voittamisesta.

Se: Toinen luku on elokuvana ihan viihdyttävä, mutta auttamattomasti liian pitkä, paikoillaan junnaava ja täynnä liikaa asioita. Kingin kirjakin itsessään on melkoinen tiiliskivi, joten ehkä tälläkin kertaa olisi ollut parempi tyytyä elokuvien sijaan tekemään minisarja. Olisi ehkä jaksanut pysyä mielenkiintokin paremmin yllä.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 28. Stephen Kingin teokseen perustuva elokuva




Se: Toinen luku | It: Chapter Two

Ohjaus: Andy Muschietti
Käsikirjoitus: Gary Dauberman, Stephen Kingin romaanin pohjalta
Sävellys: Benjamin Wallfisch
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2019
Kesto: 165 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
James McAvoy - Bill Denboroug
Jessica Chastain - Beverly Marsh
Bill Hader - Richie Tozier
Isaiah Mustafa - Mike Hanlon
Jay Ryan - Ben Hanscom
James Ransone - Eddie Kaspbrak
Bill Skarsgård - Pennywise

Kommentit