Parfyymi: Erään murhaajan tarina



Jean-Baptiste Grenouille syntyy Euroopan likaisimpaan kaupunkiin kalapöydän alle. Lastenkodissa varttuvalla pojalla on äärimmäisen tarkka hajuaisti ja lopulta aikuistuttuaan hän päätyy parfyymintekijän oppipojaksi, sillä tahtoo oppia vangitsemaan tuoksuja. Jean-Baptiste tulee löytäneeksi maailman huumaavimman ja kauneimman tuoksun ja pyrkii pullottamaan sen, minkä seurauksena pitkin kaupunkia alkaa pian löytyä naisten ruumiita.

Parfyymi: Erään murhaajan tarina on Tom Tykwerin ohjaama elokuva vuodelta 2006. Se perustuu Patrick Süskindin samannimiseen romaaniin vuodelta 1985.

Parfyymin tarina kulkee eteenpäin kertojaäänen siivittämänä alkaen siitä päivästä, kun Jean-Baptiste syntyi kalakojun alle Pariisissa. Kertojaääni tuo tarinaan sadunomaista vivahdetta tuoden sillä tapaa jopa mieleen Dogvillen (2003), samanlaisia kieroutuneita satuja kumpikin. Molemmissa elokuvissa kertojaäänenä muuten on John Hurt, jonka pehmeä ääni on kuin tehty sadunkertojaksi.

Visuaalisesti myös rumimpina hetkinään kaunis elokuva on väreiltään hyvin paljon ruskeaan taittava. Kirkkaampia, arvokkaampia värejä tulee oikeastaan mukaan kuvaan vasta, kun Jean-Baptiste suuntaa parfyymikaupunki Grasseen ja näkee siellä tytön, Laura Richisin, jonka tuoksu on kauniimpi kuin kenelläkään muulla. Elokuvan puvustus on taidolla tehty ja ajankuvaa kunnioittava, kaikki kiitos ja ylistys Pierre-Yves Gayraudille. Koko elokuva ylipäätään on uskollinen Süskindin alkuperäisteokselle, sen tunnelmalle ja teemoille ja se jos mikä aina lämmittään mieltä.

Ben Whishaw pääroolissa Jean-Baptistena on rehellisesti sanottuna täydellinen. Jean-Baptiste puhuu hyvin vähän, ja suurimman osan repliikeistään ollessaan Giuseppe Baldinin oppipoikana, joten suurin osa hänen tarinaansa tulee kerrottua ilmein, elein ja kehonkielellä. Jean-Baptiste on yhtä aikaa hirvittävän naiivi ja maailmasta mitään ymmärtämätön kuin myös itsekäs, röyhkeä ja jopa julma. Paholainen enkelin vaatteissa.

Parfyymintekijä Giuseppe Baldinia näyttelee Dustin Hoffman. Baldinista tulee Jean-Baptisten ensimmäinen ja ainoakin mentorhahmo, jonka kautta nuorelle miehelle avautuu tie parfyymin valmistuksen saloihin.

Aatelismies Antoine Richisia ja hänen tytärtään Lauraa, jonka tuoksua Jean-Baptiste hamuaa, näyttelevät Alan Rickman ja Rachel Hurd-Wood. Rickman oli ensimmäinen ja ainoa näyttelijä, jolle Richisin roolia tarjottiin, eikä ole epäilystäkään siitä miksi. Rickman on näyttelijä, jolta en ole koskaan nähnyt huonoa suoritusta, eikä Parfyymi tee siinä suhteessa poikkeusta. Antoine Richis on tyttärensä hengen puolesta todella huolissaan oleva isä, joka on valmis tekemään miltei mitä tahansa ainoan lapsensa pelastaakseen. Kun nuoria neitoja alkaa kuolla pitkin Grassen kaupunkia, Richis yrittää saada ihmiset ymmärtämään, mistä on kyse ja että murhaajan asettaminen kirkonkiroukseen ei tule auttamaan. Hurd-Wood Lauran roolissa jää hieman statistiksi, tai tavallaan objektiksi, vaikka hänen hahmoonsa jotakin syvyyttä yritetäänkin saada hänelle epämieluisan tulevan avioliiton kautta.

Parfyymin kliimaksi menee suoraan kategoriaan mitä-hittoa-tässä-juuri-tapahtui. Muistan ajatelleeni niin jo teini-ikäisenä, kun Parfyymin ensimmäisen kerran katsoin ja niin ajattelin edelleen. Kliimaksi kyllä tavallaan käy järkeen, mutta silti se tulee aivan puskista, eikä sitä todellakaan osaa odottaa.

Parfyymi on hyvin uniikki tarina, joka keskittyy hyvin pitkälti hajuaistin ympärille. Elokuvassa oikeasti on jopa kohtauksia, jotka miltei pystyy haistamaan, erityisesti alun kalatorin kohtaus kaikkine kaloineen ja mädäntyvine lihoineen. Elokuva on visuaalisesti kaunis ja onnistunut teos, jonka kruunaavat taitavat ja asiansa osaavat näyttelijät.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 45. Elokuvassa jollain aistilla tai sen puutteella on keskeinen rooli




Parfyymi: Erään murhaajan tarina | Perfume: The Story of a Murderer

Ohjaus: Tom Tykwer
Käsikirjoitus: Andrew Birkin, Bernd Eichinger ja Tom Tykwer, Patrick Süskindin romaanin pohjalta
Sävellys: Reinhold Heil, Johnny Klimek ja Tom Tykwer
Tuotantomaa: Saksa, Ranska, Espanja
Julkaisuvuosi: 2006
Kesto: 142 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Ben Whishaw - Jean-Baptiste Grenouille
Dustin Hoffman - Giuseppe Baldini
Alan Rickman - Antoine Richis
Rachel Hurd-Wood - Laura Richis

Kommentit