Muumit Rivieralla



Niiskuneiti haaveilee matkustamisesta, joten koko muumiperhe päättää ottaa veneen alleen ja lähteä. He päätyvät Ranskan Rivieralle. Muumipappa pääsee piireihin ja Niiskuneiti saa huomiota playboylta. Muumipeikko ja Muumimamma, jotka eivät koe oikein sopivansa suuren maailman menooon, muuttavat asumaan veneen alle.

Muumit Rivieralla on Xavier Picardin ohjaama animaatio vuodelta 2014. Elokuva toteutettiin suomalais-ranskalaisena yhteistyönä ja se perustuu Tove Janssonin sarjakuvaan Muumiperhe Rivieralla vuodelta 1955.

Muumit Rivieralla aiheutti ilmestymisensä aikaan pienimuotoisen kohun, sillä jotkut vanhemmat kokivat elokuvan olevan sopimaton pienille lapsille. Niiskuneiti käy pelaamassa kasinolla, Muumipappa juo viiniä, mallit keikistelevät bikineissä uima-altaalla ja mukana on koira, joka tykkää kissoista. Siis ihan oikeastiko? Lapsille suunnatuista elokuvista löytyy paljon häiritsevämpääkin materiaalia kuin tästä, mutta eihän niistä kukaan valita. Lisäksi Muumit Rivieralla pohjautuu nimenomaan Tove Janssonin alkuperäisiin sarjakuviin, jotka olivat enemmän aikuisille suunnattuja. Jos ei ota elokuvasta selvää ennen sen katsomista, ei voi kuin syyttää itseään, jos pahoittaa mielensä. Vähän kuin menisi mitään tietämättä katsomaan Sawia (2004) ja sitten itkisi, kun siinä oli väkivaltaa.

Eikä tässä elokuvassa oikeasti ole mitään lapsille sopimatonta, ikärajakin on Sallittu. Valitettavasti, niin paljon kuin tahdoinkin tästä elokuvasta pitää, Muumit Rivieralla ei onnistunut oikein vakuuttamaan minua. Keskittymiseni harhaili jatkuvasti jonnekin aivan muualle kuin elokuvan itsensä suuntaan, sillä en löytänyt koko tarinasta juuri mitään kiinnostavaa.

Tutut ja uudetkin hahmot jäävät aika yksiulotteisiksi, mikä on todella harmi, sillä potentiaalia olisi vaikka mihin. Käsikirjoitusta on ollut laatimassa peräti viisi ihmistä ja silti se tuntuu jotenkin vaisulta ja mitäänsanomattomalta. Hahmoista parhaiten jäi mieleen ärhäkkä ja aika huonokäytöksinenkin Pikku Myy, vaikkakaan hänelle ei kovin suurta roolia ole tarinassa suotu.

Muumit Rivieralla on värimaailmaltaan ja animaatiotyyliltään hyvin erilainen kuin mihin Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan (1990-1992) parissa kasvanut on tottunut. Siinä, missä animaatiosarja on sini- ja vihreäsävyinen, keskittyy elokuva keltaiseen. Keltainen toki sopii hyvin Rivieralle, mutta ei yhtä hyvin alussa ja lopussa nähtävään Muumilaaksoon. Mutta ihan kiva, että eroa animaatiosarjaan on tehty. Piirrostyyli on hyvin lähellä Tove Janssonin sarjakuvaa ja sille toki annan paljon arvostusta.

Muumit Rivieralla on loppujen lopuksi aika hajuton ja mauton elokuva, josta ei jää juuri mitään mieleen jälkeenpäin (paitsi "kiroileva" Pikku Myy). Elokuvan viesti tuntuu olevan, että älä haaveile ulkomaista, äläkä ainakaan matkusta sinne, ja oma koti kullan kallis. Kun jatkossa tahdon Muumi-elokuvia katsoa, taidan valita ennemmin iki-ihanan Muumipeikko ja pyrstötähti (1992).


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 31. Ranskalainen animaatioelokuva




Muumit Rivieralla

Ohjaus: Xavier Picard
Käsikirjoitus: Leslie Stewart, Annina Enckell, Hanna Hemilä, Xavier Picard ja Beata Harju, Tove Janssonin sarjakuva pohjalta
Sävellys: Panu Aaltio, Jean de Aguiar, Anna-Karin Korhonen, Timo Lassy, Milla Viljamaa ja Rowland Lee
Tuotantomaa: Suomi, Ranska
Julkaisuvuosi: 2014
Kesto: 74 min
Ikäraja: S
Äänirooleissa:
Kris Gummerus - Muumipeikko
Maria Sid - Muumimamma
Mats Långbacka - Muumipappa

Kommentit