Lilja 4-ever



Entisen Neuvostoliiton alueella asuva Lilja odottaa kovasti muuttoa Amerikkaan, mutta äiti pakkaakin tavaransa ja lähtee kahdestaan miesystävänsä kanssa jättäen teini-ikäisen tyttärensä yksin. Liljan täti valtaa asunnon ja pakottaa Liljan pois. Rahapulasta kärsivä teini ajautuu myymään itseään. Poikaystävä Andrei lupaa Liljalle paremman tulevaisuuden ja lupaamalla töitä houkuttelee tytön mukaansa Ruotsiin. Ja Lilja on onnensa kukkuloilla päästessään pois - vain herätäkseen entistä pahempaan painajaiseen.

Lilja 4-ever on Lukas Moodyssonin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2002. Elokuva pohjautuu tositapahtumaan 16-vuotiaasta liettualaisesta Danguolė Rasalaitėsta, joka työn varjolla houkuteltiin Ruotsiin ja pakotettiin siellä prostituutioon.

Minun on jo pitkän aikaa pitänyt katsoa tämä elokuva, mutta sen teemojen vuoksi on pitänyt ensin etsiä sopiva mielentila. Lilja 4-ever on nimittäin henkisesti hyvin rankkaa katsottavaa, tiesin sen jo etukäteen. Menee hieman samaan kastiin Betoniyön (2013) kanssa. Elokuvan katsominen vaatii tietynlaisen mielentilan.

Elokuvan kuvanlaatu ei ole kovin hyvä ja kuvaustapa on amatöörimäisen oloinen. Jos näkisin sellaista jossakin Hollywood-elokuvassa, pitäisin sitä typeränä ja hölmönä, mutta se sopii juuri tähän elokuvaan ja sen kontekstiin. Lilja 4-ever on kaikin puolin rosoinen elokuva, niin miljööltään, väreiltään kuin kuvaltaankin, ja suorastaan huokuu neuvostoajan tunnelmaa. Kuvaustapa tuo paljolti mieleen Lars von Trierin Dogvillen (2003).

Liljan roolissa nähtävä Oksana Akinšhina on täydellinen valinta rooliin. Hän kykenee samaan aikaan sekä olemaan hirvittävän haavoittuva että nostamaan omat suojamuurinsa korkealle. Hän koettaa kovasti suojella itseään, mutta menee koko ajan vain enemmän ja enemmän rikki, kun kaikki ne, joihin teini-ikäisen tytön pitäisi kyetä luottamaan, vuorotellen pettävät hänet ja satuttavat häntä.

Karun elokuvan keskellä valopilkkuna toimii Liljan ja pienen Volodjan ystävyys. Vaikka Volodja on vasta lapsi ja Lilja miltei aikuinen, näiden kahden välille kehittyy silti vankka ystävyys, joka merkitsee kummallekin todella paljon. Volodjalle Lilja merkitsee pakopaikkaa omasta kodista ja väkivaltaiselta isältä. Liljan olemassaolo tuntuu olevan pienelle pojalle jopa elinehto, ilman Liljaa hänellä ei ole mitään. Ja loppujen lopuksi he ovat kumpikin ihan lapsia vielä ja eksyksissä julmassa aikuisten maailmassa, jota kontrolloivat ne, joille valtaa ei koskaan pitäisi antaa. Mutta sellainenhan maailma on - julma ja kylmä, etenkin sille, joka ei kykene itseään suojelemaan.

Lilja 4-ever on sydäntäsärkevä, rankka ja raastavakin katsella. Kaikkein pahimmaksi sen tekee tietoisuus, että elokuva pohjautuu tositapahtumiin. Sekä toki tietoisuus siitä, että vastaavaa tapahtuu maailmassa koko ajan. Eikä vain tuolla jossakin vaan ihan joka paikassa, myös niissä "sivistyneissä valtioissa" kuten vaikkapa elokuvan tapaan Ruotsissa.

Elokuvan lopetus on valtavan kaunis kruunaten kokonaisuuden. Hyvän mielen elokuva Lilja 4-ever ei tosiaankaan ole vaan sen sijaan karun kaunis muistutus siitä, kuinka tässä maailmassa on paljon asioita pahasti pielessä. Ja edelleen - ihan niissä sivistyneissäkin valtioissa.

Lopputekstien jälkeen lukee: "Elokuva on omistettu miljoonille seksikaupan lapsiuhreille."

"Kuolleena ihminen on ikuisuuden, elossa vain pienen hetken."

Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 41. Elokuva käsittelee kodittomuutta




Lilja 4-ever

Ohjaus ja käsikirjoitus: Lukas Moodysson
Sävellys: Nathan Larson
Tuotantomaa: Ruotsi, Tanska
Julkaisuvuosi: 2002
Kesto: 104 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Oksana Akinšhina - Lilja Michailova
Artyom Bogucharšky - Volodja

Kommentit