Tappajahai 2



Kaksi sukeltajaa katoaa hämärissä olosuhteissa. Pian outoja onnettomuuksia alkaa sattua Amityn saaren ympäristössä ja poliisipäällikkö Martin Brody ymmärtää nopeasti, että he ovat jälleen kerran joutuneet suuren hain piinaamiksi. Häntä ei kuitenkaan uskota ja rannat pidetään edelleen auki, sillä kesäloma ja vuoden ruuhkaisin aika on meneillään.

Tappajahai 2 on Jeannot Szwarcin ohjaama elokuva vuodelta 1978. Se on jatko-osa vuoden 1975 elokuvalle Tappajahai, joka pohjautuu Peter Benchleyn samannimiseen romaaniin vuodelta 1974. Ensimmäisen elokuvan suuren menestyksen myötä tuotantoyhtiö oli käytännössä pakotettu tekemään myös jatko-osan.

Tappajahai 2 tuli sunnuntai-iltana televisiosta ja yritin kovasti herätä koomastani sitä katsomaan, mutta se jäi vain yritykseksi ja päädyin seuraavana päivänä katsomaan elokuvan dvd:ltä.

Siinä, missä ensimmäinen Tappajahai keskittyy lähinnä hain sekä tätä metsästämään lähtevän mieskolmikon ympärille, sukeltaa jatko-osa enemmän Amityn nuorison elämään. Nuorten näyttelijöiden myötä tämä meneekin hieman jopa teinikauhun suuntaan, mikä ei ole kovin hyvä elokuvan itsensä kannalta, sillä ensimmäiseen elokuvaan verrattuna taso laskee kuin lehmän häntä.

Tappajahain jatko-osista tämä on kuitenkin ehdottomasti paras. Siihen ei tosin paljoa tarvita, sillä kolmas osa (1983) ja The Revenge (1987) ovat suorastaan ala-arvoisia tekeleitä. Kakkososan kuitenkin pelastaa paljolti John Williamsin säveltämä musiikki, joka toimii hienosti tunnelman tehostajana ja jännityksen luojana. Toinen pelastus on Roy Scheider, joka uusii Martin Brodyn roolinsa kokemuksen tuomalla varmuudella.

Joidenkin nuorten näyttelijöiden ylinäytteleminen sen sijaan alkoi jossakin kohtaa häiritä hirveästi. Tietysti myös kirkuminen (erityisesti Donna Wilkesin näyttelemän Jackie Petersin) alkoi käydä korviin. Tuntui, ettei Jackie muuta osannut tehdäkään kuin istua ja kirkua. En ole koskaan kyennyt sietämään jatkuvaa kirkumista missään elokuvassa, edes kauhuelokuvissa.

Tappajahai 2 on ihan pätevä haipelottelu, vaikkei ylläkään edes lähelle ensimmäisen osan tasoa. Erityisesti elokuvan loppuratkaisu on jäänyt jo aikoinaan teini-ikäisenä elokuvan katsoessani niin vahvasti mieleen, että luulin pitkään sen olleen ensimmäisen Tappajahain loppu. Täysin sokeilta ja mitään tajuattomilta johtajilta ei vältytä tälläkään kertaa. Jälleen kerran nimittäin kunnan korkein virkamiesjohto pääsee kuin koira veräjästä, vaikka heidän toimintansa (tai pikemminkin toimimattomuutensa) aiheuttaa usean ihmisen kuoleman, joista lähes jokainen olisi voitu välttää sillä, että olisi julistettu haivaroitus ja ihmisiä kielletty menemästä veteen tai vesille. Amityn päättäjät joutaisivat tämän jo toisen kerran tehtyään menemään vaikka roskikseen.




Tappajahai 2 | Jaws 2

Ohjaus: Jeannot Szwarc
Käsikirjoitus: Carl Gottlieb ja Howard Sackler, Peter Benchleyn hahmoihin pohjautuen
Sävellys: John Williams
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi:1978
Kesto: 116 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Roy Scheider - Martin Brody
Lorraine Gary - Ellen Brody

Kommentit