Fear Street - osa 3: 1666



Vuonna 1666 ennen kuin Shadysiden ja Sunnyvalen kaupungit erkanevat toisistaan ne ovat vielä yksi ja yhtenäinen Unioni. Uskonnollinen puhdistus ja jumalanpelko elävät vahvana pienessä yhteisössä ja kun outoja asioita alkaa tapahtua, kääntyvät syyttävät sormet noituuden puoleen ja lopulta kohti Sarah Fieriä ja tämän ystävää Hannah Milleriä. Kumpikin on määrä hirttää aamunkoitteessa.

Fear Street - osa 3: 1666 on Leigh Janiakin ohjaama elokuva vuodelta 2021. Se on Fear Street -trilogian kolmas ja viimeinen osa ja pohjautuu R. L. Stinen samannimiseen kirjasarjaan, jonka ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1989. Sarjassa on kirjoja peräti yli 160 kappaletta, mutta kaikki niistä eivät ole Stinen itsensä vaan hänen sijaansa haamukirjoittajan kirjoittamia.

Fear Streetin viimeinen elokuva on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen näyttää, mitä tapahtui vuonna 1666 ja minkä seurauksena noita Sarah Fier joutui hirtetyksi. Toinen osa palaa vuoteen 1994, jossa ensimmäisen elokuvan henkiin jääneet koettavat murtaa Shadysidea vallassaan pitävän kirouksen. Päänäyttelijät ovat samoja kuin kahdessa edellisessä elokuvassa, mikä toi eräänlaista reinkarnaatiofiilistä. Sarah Fierin henki näyttää Deenalle omasta näkökulmastaan, mitä tuona aikana tapahtui, joten käy varsin hyvin järkeen, että näillä kahdella hahmolla on sama näyttelijä. Muillakin hahmoilla on esikuvansa vuodessa 1666 - kenties heidän omia esivanhempiaan? Kiehtova ajatus, kuinka satojen vuosien takainen menneisyys voisi määrittää, mitä jollekin tapahtuu vuonna 1994. Deenan ja Samin välillä käy tismalleen samoja asioita kuin Sarahin ja Hannahin välillä menneisyydessä.

Sarjan kolmas elokuva tuo mukaan hieman folkhorrorin tuntua ensimmäisellä puoliskollaan. Se on täynnä uskonnollista kiihkoilua ja sen vastapainoksi tietenkin pakanuutta, jota noitavainoilla yritetään kitkeä pois. Valitettavasti ensimmäisen puolen uskottavuutta nakertaa se, ettei se ole täysin ajankuvalle uskollinen puvustuksellisesti ja puhetavan puolesta. Puhe kuulosti omaan korvaani liian nykyaikaiselta ja pukuhistoriaa opiskelleena tietyt asiat saivat minut sisäisesti huutamaan.

Toinen puolikas jatkaa ensimmäisen osa tarinaa, kun Deena, Josh ja C. Berman ovat viimein onnistuneet saamaan kaikki palaset loksahtamaan oikeille paikoilleen. Heillä on määränpää ja suunnitelma kirouksen murtamiseksi, jotta Shadysidesta tulisi parempi paikka asua. Elokuva päättyy sinne, mistä ensimmäinen alkoi - Shadysiden ostoskeskukseen ja punottuaan kaikki kolme tarinaa yhteen tuo ne sillä tavalla päätökseen. Koko elokuvasarja päättyy tavalla, jolla R. L. Stinen kirjatkin, cliffhangeriin, joka jättää auki mahdollisuuden jatko-osille.

Ja yllättäen huomaan jopa toivovani jatko-osia (tai oikeammin sanottuna esiosia). Shadysiden historian aikana massamurhia on tapahtunut tietyin aikavälein ja trilogia kertoo niistä kolmen tarinan. Useampi tarina jää uupumaan, joten niistä olisi todella kiinnostavaa tietää lisääkin. Mitä tapahtui, keitä nämä ihmiset olivat ennen tragediaa ja kuinka ympärillä olevien elämä muuttui sen seurauksena?

Fear Street on viihdyttävä elokuvasarja. Se on välillä karmiva, välillä humoristinen ja välillä siinä on jonkin verran goreakin - sellaista gorea, että heikompia hirvittää. Trilogia on sellainen, että ensimmäisen elokuvan katsottuaan on vähän pakko katsoa kaikki päästäkseen selville, että mitä tapahtuu ja miksi. Ja nimenomaan julkaisujärjestyksessä, muu ei tule kysymykseenkään. Omaksi suosikikseni näistä kolmesta nousi ensimmäinen elokuva 1994. Olen itse syntynyt 90-luvulla (ja hei, jopa tuona vuonna!), joten ehkä siksi se tuntui omimmalta. 1978 meni omaan makuuni liian 80-lukulaiseksi slasheriksi ja minähän en niistä pidä, mutta siinä elokuvassa nähtiin myös koko sarjan parasta näyttelijäntyötä Sadie Sinkilta. 1666 toi asiat päätökseen ja loi jonkinlaista eeppisen lopputaistelun meininkiä, mutta muutoin se jäi itselleni kahta muuta etäisemmäksi. Siitä huolimatta tämä sarja tulee kyllä varmasti toisenkin kerran joskus katsottua.




Fear Street - osa 3: 1666 | Fear Street Part Three: 1666

Ohjaus: Leigh Janiak
Käsikirjoitus: Phil Graziadei, Kate Trefry ja Leigh Janiak, R. L. Stinen Fear Street -kirjasarjan pohjalta
Sävellys: Marco Beltrami ja Anna Drubich
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 114 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Kiana Madeira - Deena Johnson / Sarah Fier
Olivia Scott Welch - Samantha Fraser / Hannah Miller
Benjamin Flores jr. - Josh Johnson / Henry Fier
Gillian Jacobs - C. Berman

Kommentit