Fear Street - osa 1: 1994



Vuonna 1994 Shadysiden ostoskeskuksessa tapahtuu sarja julmia murhia. Deena, hänen veljensä Josh sekä ystävänsä Katy ja Simon uskovat kyseessä olevan kirous, joka on langetettu kaupungin päälle vuosisatoja aiemmin noita Sarah Fierin toimesta. Kun Deena sitten vahingossa aiheuttaa entisen tyttöystävänsä Samin ja tämän nykyisen poikaystävän Peterin auto-onnettomuuden, alkavat kummat hahmot vainota nuoria. Pian käy ilmi, että nämä hahmot janoavat lisää nuorta verta.

Fear Street - osa 1: 1994 on Leigh Janiakin ohjaama elokuva vuodelta 2021. Se on Fear Street -trilogian ensimmäinen osa ja pohjautuu R. L. Stinen samannimiseen kirjasarjaan, jonka ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1989. Sarjassa on kirjoja peräti yli 160 kappaletta, mutta kaikki niistä eivät ole Stinen itsensä vaan hänen sijaansa haamukirjoittajan kirjoittamia.

Fear Street -elokuvien katsominen on poltellut jo jonkin aikaa. En ole koskaan lukenut R. L. Stinen kyseistä kirjasarjaa, mutta Stinen toiset sarjat, Goosebumps ja The Nightmare Room, ovat erittäin tuttuja itselleni. Käytännössä Stinen kirjat olivat ensimmäinen kosketukseni kauhukirjallisuuteen ja luin edellämainituista sarjoista varmaan kaikki siihen mennessä ilmestyneet osat alle kolmentoista vuoden iässä. Joten totta kai, kun Stinen kirjojen pohjalta tehdään jotakin, se herättää mielenkiinnon, vaikka aiemmin katsomani Goosebumps-sarja (1995) ei mitenkään kauhean hyvä ollutkaan.

Odotukseni Fear Streetin suhteen eivät kuitenkaan olleet korkealla. Slasher ja teinikauhu eivät todellakaan ole suosikkigenrejäni, sillä ne tuntuvat aina toistavan samaa kaavaa. Eikä Fear Streetin ensimmäinen osa ole juuri poikkeus. Siitä huolimatta huomasin jossakin vaiheessa, suureksi yllätyksekseni, jopa pitäväni tästä.

Fear Street on aika dramaattinen, toisinaan jopa liian dramaattinen ollakseen millään tapaa uskottava tai edes vakavasti otettava. Tuli toisinaan liiallisesta dramaattisuudesta mieleen ensimmäinen Final Destination (2000). Mutta toisaalta, juuri sellaistahan teinikauhu yleensä on. Musiikkipuoli tehostaa tunnelmaa vielä entisestään ja toimii hyvin. Hauska ja toimiva yksityiskohta oli kuulla hyvin iloista ja reipasta musiikkia, kun meneillään on pelottava ja väkivaltainen kohtaus. Se luo kivaa kontrastia.

Tämän teinikauhun kohderyhmä ei kuitenkaan ole teinit, sillä elokuvan ikäraja on niinkin korkea kuin K18. Mukaan mahtuu aika paljon väkivaltaa ja yksi todella gore kohtaus, joka muistuttaa verisyydeltään jopa Saw-elokuvia. Slashereille ja teinikauhulle tyypillisesti elokuva käyttää myös jonkin verran äkkisäikäytyksiä, mutta ei onneksi mitenkään liikaa. Tekijät ovat panostaneet myös tunnelmaan, eivätkä lähde vain käyttämään halpoja ja helppoja äkkisäikäytyksiä pelkoa luomaan.

Fear Street - osa 1: 1994 on tosiaan trilogian ensimmäinen osa. Kyseessä on eräänlainen antologiasarja, sillä jokaisessa elokuvassa on eri hahmot ja uusi tarina. Kaikki kuitenkin kietoutuvat saman Shadysiden kylän ja sitä vainoavan kirouksen ympärille. Myös jatko-osat on julkaistu Netflixissä, joten seuraava taitaa mennä katseluun jo tänä iltana.






Fear Street - osa 1: 1994 | Fear Street Part One: 1994

Ohjaus: Leigh Janiak
Käsikirjoitus: Phil Graziadei ja Leigh Janiak, R. L. Stinen Fear Street -kirjasarjan pohjalta
Sävellys: Marco Beltrami ja Marcus Trumpp
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 107 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Kiana Madeira - Deena Johnson
Olivia Scott Welch - Samantha Fraser
Benjamin Flores jr. - Josh Johnson

Kommentit