Kastanjamies



Nainen löydetään murhattuna ja ilman toista kättään. Tapausta tutkimaan määrätään rikostutkijat Naia Thulin, joka pyrkii jo kohden toisenlaisia tehtäviä, sekä Europolin palveluksesta pihalle potkittu Mark Hess. Pian tapahtuu toinen murha ja sitten kolmas, jotka kumpikin toistavat samaa kaavaa. Kun murhapaikoilta vielä löytyy vuosi aiemmin kadonneen lapsen sormenjälkiä, alkaa koko tapaus vaikuttaa aivan älyttömältä. Hess ja Thulin ymmärtävät nopeasti olevansa jahtaamassa äärimmäisen vaarallista psykopaattia, joka on vasta hiomassa teoksensa loppuhuipennusta.

Kastanjamies on Kasper Barfoedin ja Mikkel Serupin ohjaama minisarja vuodelta 2021. Se perustuu Søren Sveistrupin samannimiseen romaaniin vuodelta 2018.

Koska romaani tuli juuri luettua, piti tietysti sarja katsoa heti perään, kun tapahtumat ovat vielä tuoreessa muistissa. Sarja itse asiassa oli ensikosketukseni koko juttuun, sillä bongasin sen Netflixistä ja lisäsin katselulistalleni jo kauan ennen kuin edes tiesin koko kirjan olemassaolosta. Onneksi kirja osui sitten kerran kaupassa sattumalta silmään ja luin sen ennen katsomista.

Kirjailija Søren Sveistrup, joka siis on ammatiltaan käsikirjoittaja, on itse osallistunut oman romaaninsa sovittamiseen sarjaksi ja se kyllä näkyy. Kastanjamies on uskollinen romaanille, sen tunnelmalle ja teemoille. Se menee vieläpä niin pitkälle, että kertoo hahmoista ja heidän taustoistaan, erityisesti Thulinin taustoista, enemmän kuin romaani - tai sitten minulla on lukiessani mennyt jotakin todella pahasti ohi. Myös hahmojen väliset suhteet käyvät selville jopa paremmin kuin romaanissa. Adaptaatioiden pitäisi olla juuri tällaisia, alkuperäismateriaalia kunnioittavia, mutta ei kuitenkaan liian orjallisesti niitä seuraavia. Raja on hiuksenhieno.

Vaikka tanskan kuunteleminen oli jostakin syystä hieman häiritsevää, näyttelijät olivat silti mitä suurimmalta osin hyviä ja uskottavia. Erityismainintoina tahtoisin sanoa kaksi nimeä; Rosa ja Steen Hartungia näyttelevät Iben Dorner ja Esben Dalgaard Andersen. Taitavien näyttelijöiden käsissä lapsensa menettäneiden vanhempien epätoivo ja ahdinko on paljon selkeämpää ja vaikuttavampaa kuin kirjassa. Ei ollut vain kerran tai kaksi, kun sain kyyneleet silmiini heitä katsoessani.

Kun itse katsoo suurimmaksi osaksi englanninkielisiä elokuvia ja sarjoja, sitä aina välillä huomaa, kuinka muissa maissa on hieman erilainen tapa näytellä. Niin myös tällä kertaa ja tuli hieman jopa mieleen ruotsalais-tanskalainen sarja Silta (2011-2018), jota jaksoin katsoa peräti ensimmäisen kauden juurikin sen hitauden vuoksi. Voisi ehkä antaa sille uuden mahdollisuuden. Olen katsonut aika paljonkin Skandinaviassa (erityisesti Ruotsissa) tehtyjä elokuvia, mutta toisinaan näyttelijöiden metodeissa ja tavassa näytellä on jotakin epäaidon tuntuista. En tiedä, koulutetaanko heidät näyttelemään sillä tavalla vai eivätkö kyseiset näyttelijät ole kyenneet täysin tavoittamaan omaa hahmoaan.

Kastanjamies sisältää kuusi jaksoa, joista jokainen kestää noin tunnin. Kun neljästä murhasta kolme tapahtui kolmen ensimmäisen jakson aikana, mietin hetken, että mikä järki on venyttää romaanin loppuosa vielä kolmeen jaksoon, että eikö yhteensä neljä tai viisi jaksoa olisi riittänyt? Huoleni oli onneksi turha, sillä jännite pysyi yllä loppuun saakka, eikä tylsää hetkeä tullut. Karsimista olisi kyllä jonkin verran voinut tehdä ja ensimmäisissä jaksoissaan sarja tuntui ajoittain käyvän hieman hitaalla.

Vaikka romaanissa murhat kuvataankin yksityiskohtia myöten, sarjassa goreimpia ja brutaaleimpia yksityiskohtia on turha odottaa. Ruumiit kyllä näytetään ja mitä niille on tehty, mutta tapahtumia ei nähdä uhrin näkökulmasta kuten romaanissa. Kastanjamies olisi varmasti ollut vaikuttavampi, jos en olisi romaania lukenut ja sitä kautta tiennyt, mitä odottaa. Toisaalta se taas antoi enemmän, sillä pystyin huomioimaan tiettyjä asioita ja tarkkailemaan hahmoja, joita kirjaa lukematta en olisi ymmärtänyt tarkkailla. Sarjan parissa ei juuri tullut tylsää hetkeä vaan kaikki kuusi jaksoa oli katsottu parissa illassa.




Kastanjamies | Kastanjemanden

Ohjaus: Kasper Barfoed (jaksot 1-3) ja Mikkel Serup (jaksot 4-6)
Käsikirjoitus: Dorte Warnøe Hagh, David Sandreuter, Mikkel Serup, Søren Sveistrup, Christoffer Örnfel ja Elsebeth Nielsen, Søren Sveistrupin romaanin pohjalta
Sävellys: Kristian Eidnes Andersen
Tuotantomaa: Tanska
Julkaisuvuosi: 2021
Jaksoja: 6
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Danica Curcic - Naia Thulin
Mikkel Boe Følsgaard - Mark Hess

Kommentit