Poika raidallisessa pyjamassa



Kahdeksanvuotias Bruno joutuu jättämään kotinsa Berliinissä, sillä isä on saanut ylennyksen ja sen myötä koko perhe joutuu muuttamaan. Brunon isä on tärkeä sotilas ja uusi koti sijaitsee lähellä maatilaa, jossa isän tehtävä on tehdä kaikkien elämä paremmaksi. Eräänä päivänä tylsistynyt Bruno pakenee kotipihalta ja suuntaa kohden maatilaa, jota kiertävän piikkilanka-aidan takana istuu hänen ikäisensä poika, joka on pukeutunut raidalliseen pyjamaan.

Poika raidallisessa pyjamassa on Mark Hermanin ohjaama elokuva vuodelta 2008. Se perustuu John Boynen samannimiseen romaaniin vuodelta 2006.

Okei, ensin faktat selviksi. Poika raidallisessa pyjamassa ei ole tositapahtumiin perustuva elokuva, vaikka sijoittuukin toisen maailmansodan aikaan. Se on adaptaatio fiktiivisestä kirjasta, eikä kirjan tai elokuvan tapahtumia koskaan tapahtunut. Jos haluaa faktoja, suosittelen katsomaan vaikka jonkun dokumentin aiheesta. Elokuva on aina fiktiivinen teos, eikä sen esittämiä asioita pidä koskaan ottaa totuutena. Ei vaikka se kertoisikin tositapahtumista.

Sitten itse asiaan. Olen nähnyt Poika raidallisessa pyjamassa kerran tai kaksi aikaisemmin ja kirja tuli luettua viime syksynä. Elokuva mukailee kirjan tapahtumia suhteellisen tarkasti ollen uskollinen alkuperäisteokselle. Erojakin toki löytyy, mutta eihän adaptaatio voi koskaan olla täydellinen kopio. Eihän siinä olisi edes mitään järkeä.

Elokuvan päähenkilö on kahdeksanvuotias Bruno, jota tulkitsee ihastuttava Asa Butterfield. Hän on nuoresta iästään huolimatta lahjakas näyttelijä ja tuo hienosti katsojallekin ilmi Brunon viattomuuden julmassa aikuisten maailmassa. Elokuva kerrotaan Brunon näkökulmasta katsottuna. Bruno ei tiedä lainkaan, mitä hänen ympärillään tapahtuu, mutta katsojalle kaikki on päivänselvää, ainakin jos on yhtään historiaa opiskellut.

Muutettuaan pois Berliinistä Bruno ja hänen siskonsa Gretel saavat kotiopettajan, Herr Lisztin, joka alkaa opettaa sisaruksille historiaa sekä sitä, mitä maailmassa parhaillaan on meneillään, toki sen ajan saksalaisen linssin lävitse. Bruno, joka ei juuri kuuntele opetusta, on edelleen yhtä pihalla kuin aina ennenkin. Kaksitoistavuotias Gretel sen sijaan imee opetukset itseensä. Tämä tuo ilmi sen faktan, kuinka paljon lapsia aivopestiin pienestä pitäen uskomaan tietyllä tavalla. Gretelkään ei aivan varmasti siinä iässä vielä ymmärrä täysin, mistä on kyse, mutta kun henkilö, jota kaksitoistavuotias tyttö katsoo ylöspäin kertoo, että asia on näin, alkaa hän myös uskoa siihen.

Brunon ja Gretelin vanhempina nähdään David Thewlis ja Vera Farmiga. Thewlis on tasaisen hyvä läpi elokuvan, mutta Farmiga on se, joka kannattelee koko elokuvaa. En kai koskaan lakkaa hämmästymästä, kuinka hyvä ja lahjakas näyttelijä hän on. Itsekin äitinä hänen hahmoonsa on helppo samaistua.

Poika raidallisessa pyjamassa on kauniisti kuvattu ja sen tarina taitavasti kerrottu. Joku voisi kritisoida sitä, kuinka elokuva ja keskitysleirin kauhut kuvataan natsiperheen näkökulmasta käsin. Aiheesta voisi varmasti saada parikin esseetä aikaiseksi, mutta jos nyt tällä kertaa ei kuitenkaan mennä siihen? Ennen kaikkea Poika raidallisessa pyjamassa on kuitenkin kertomus Brunosta, kahdeksanvuotiaasta saksalaispojasta, joka ystävystyy aidan toisella puolella istuvan pyjamaan pukeutuneen juutalaisen ikätoverinsa kanssa, sekä näiden kahden täysin eri maailmoista tulevan pojan ystävyydestä, joka kantaa suurimpienkin esteiden ylitse. Se on sydäntäsärkevä, lapsen näkökulmasta toteutettu muistutus yhdestä ihmiskunnan historian hirveimmistä rikoksista

Ja tähän loppuu kertomus Brunosta ja hänen perheestään. Tietysti tämä kaikki tapahtui kauan aikaa sitten, eikä mitään sellaista voisi ikinä enää tapahtua.
Ei tähän maailman aikaan.
~ John Boyne, Poika raidallisessa pyjamassa


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 34. Elokuvassa on lapsen näkökulma




Poika raidallisessa pyjamassa | The Boy in the Striped Pyjamas

Ohjaus: Mark Herman
Käsikirjoitus: Mark Herman, John Boynen samannimisen kirjan pohjalta
Sävellys: James Horner
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2008
Kesto: 91 min
Ikäraja: K13
Päärooleissa:
Asa Butterfield - Bruno
Jack Scanlon - Shmuel
Vera Farmiga - äiti
David Thewlis - isä

Kommentit