Midsommer - kauhujen juhannus



Pikkusiskonsa itsemurhasta toipuva Christian suuntaa ystävineen juhannuksen viettoon Ruotsiin. Sophien kuolema painaa edelleen hänen mieltään, mutta hän yrittää parhaansa nauttiakseen reissusta. Perillä Ruotsissa alkaa kuitenkin tapahtua outoja - auton valot syttyvät itsekseen keskellä yötä, ovet aukeilevat ja avainrengas, johon on kiinnitetty pieni pehmolelu alkaa ilmestyä uudelleen ja uudelleen, vaikka Christian aina heittää sen pois. Kaiken taakse kätkeytyy järkyttävä totuus, joka pyrkii esiin.

Midsommer - kauhujen juhannus on Carsten Myllerupin ohjaama tanskalainen elokuva vuodelta 2003. Kuusi kuukautta ensi-illan jälkeen elokuvan uudelleenfilmatisointioikeudet myytiin Yhdysvaltoihin ja vuonna 2008 siitä ilmestyi amerikkalainen versio, Solstice.

Lähetin kerran tämän dvd:n takakansitekstin kaverilleni ja kysyin, osaisiko hän arvata, mikä elokuva on kyseessä. Hän veikkasi Ari Asterin Midsommaria (2019). Ja kieltämättä näissä kahdessa elokuvassa on paljon samaa, alkaen nimestä, alkuasetelmasta, Ruotsiin sijoittumisesta ja päähenkilömiehen nimestä. Yhden päähahmon nimi molemmissa elokuvissa on myös Mark ja kyseinen hahmo on suurin ääliö koko porukasta. Jos Midsommarin ohjaaja Ari Aster ei ole koskaan nähnyt tätä elokuvaa niin kyseessä on kyllä melkoinen yhteensattumien summa.

Olin aika väsynyt elokuvaa katsoessani, joten keskittyminen ei meinannut riittää yhtään mihinkään. Keskittymisvaikeuksista voi toki syyttää myös sitä, etten löytänyt elokuvasta oikeastaan mitään kiinnostavaa. Kukaan hahmoista ei ollut kauhean miellyttävä, että olisin jaksanut sympatisoida heitä tai edes pelätä heidän puolestaan. Kaikkein pahin oli Mark, jonka olisin oikein mieluusti heittänyt vaikka järveen.

Koska Midsommer on suurimmaksi osaksi kuvattu Ruotsissa, ovat sen metsäiset ja järviset maisemat tietysti itselleni todella rauhoittavia katsella, vaikka metsästä pelottavaa paikkaa yritetäänkin luoda. Elokuvassa on joitakin kamera-ajoja, joista tuli todella vahvasti mieleen alkuperäinen Evil Dead (1981), enkä tiedä, onko se hyvä vai huono asia. Inspiraatiota voi toki aina ottaa muista teoksista, mutta tässä kohtaa se tuntui lähes suoralta matkimiselta. Elokuvassa on paljon camp-henkeä, joka tuo mieleen 80-luvun kauhuelokuvia, Evil Deadin lisäksi ainakin Perjantai 13. (1980).

Näyttelijät ovat kaikki ihan hyviä, kukaan ei tunnu epäaidolta, mikä tietysti on tärkeintä. Laura Christensenin esittämällä Trinellä on pieni hetki, jona hän oli hieman epäuskottava. Tuva Novotnyn näyttelemä Linn nousee rooleista kaikkein parhaaksi.

Midsommerin päätyttyä tuli olo, että tässäkö tämä nyt oli. Elokuvan loppupuoli tuntui jotenkin todella kiirehdityltä, eikä se ehtinyt kunnolla rakentaa minkäänlaista jännitettä. Jos juhannukseen sijoittuvan kauhuelokuvan tahtoo katsoa, suosittelen ennemmin vaikka sitä Midsommaria.




Midsommer - kauhujen juhannus | Midsommer

Ohjaus: Carsten Myllerup
Käsikirjoitus: Rasmus Heisterberg
Sävellys: Søren Hyldgaard
Tuotantomaa: Tanska, Ruotsi
Julkaisuvuosi: 2003
Kesto: 93 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Kristian Leth - Christian
Laura Christensen - Trine
Tuva Novotny - Linn

Kommentit