Where Angels Fear to Tread



Lilia Herriton matkustaa Italiaan neiti Caroline Abbottin seuraneitinä. Leskeksi jääneen Lilian on tarkoitus viettää matkalla kolme kuukautta, mutta loppujen lopuksi se muuttaa koko hänen elämänsä suunnan. Italiassa Lilia tapaa paikallisen miehen, jonka kanssa menee naimisiin ja jää Monterianoon asumaan - Englannissa asuvien sukulaisten kauhuksi tietenkin.

Where Angels Fear to Tread on Charles Sturridgen ohjaama elokuva vuodelta 1991. Se pohjautuu englantilaisen E. M. Forsterin vuoden 1905 esikoisteokseen Italialainen avioliitto.

Teki mieli pitkästä aikaa katsoa ihan kunnon perinteistä brittidraamaa. Katsottavaksi valikoitui Where Angels Fear to Tread, jota en ole aiemmin nähnyt. Forsterin kirja, jonka pohjalta elokuva on tehty, tuli luetuksi tuossa viikko sitten, joten suurella mielenkiinnolla suuntasin elokuvan pariin. Aiemmat näkemäni Forsterin kirjojen pohjalta tehdyt filmatisoinnit kun ovat voittaneet minun sydämeni. Suomenkielisillä tekstityksillä elokuvaa ei löytynyt mistään, joten ei auttanut muu kuin harjoituttaa englannin taitojaan.

Elokuva alkaa hieman jäykän oloisesti, mutta tarinan edetessä lähtee kyllä sujumaan. Jos kirjaa ei ole lukenut, elokuvan kohtausten hyppely Italian ja Englannin välillä voi alkuun hämmentää. Sturridge on saanut elokuvaansa upean näyttelijäkavalkadin, joten on harmillista, että niin moni hahmo jää täysin yksiulotteiseksi. Sitä hahmot toki olivat jo kirjassakin, mutta odotin, että elokuvaan olisi edes jotakin syvyyttä voinut heihin tuoda.

Kaikkien hahmojen kohdalla asia ei onneksi ole niin ja eritoten Carolinen ja Philipin hahmot saavat kirjaan verrattuna huomattavasti enemmän persoonallisuutta. Sen sijaan yksi tärkeimmistä hahmoista, Lilia Herriton, jää osaltaan hyvin pieneksi ja hieman latteaksi. Roolia näyttelevä Helen Mirren kyllä tekee parhaansa ja olisin Liliaa tahtonut nähdä enemmänkin, jotta häneen olisi ollut helpompi samaistua.

Rupert Gravesin näyttelemää Philipiä sen sijaan on paljon helpompi sympatisoida kuin kirjan Philip Herritonia. Kun näyttelijän silmät ovat täynnä paloa ja elämää, häntä on aina ilo katsoa. Caroline Abbottia kuvataan kirjassa toistuvasti kookkaaksi naiseksi, joten hauskaa onkin, että rooliin on valittu Helena Bonham Carter, jota ei kyllä hyvällä tahdollakaan voi kutsua kookkaaksi. Näiden kahden hahmon tarinan päätöksestä en pitänyt kirjassa, enkä juuri sen enempää elokuvassakaan. Odotukset olivat todella korkealla hahmojen suhteen ja sitten se vain lässähti. Siitä huolimatta juuri nämä kaksi hahmoa ja näyttelijää pelastavat koko elokuvan.

Where Angels Fear to Tread tuntuu olevan lähes sanasta sanaan kopio kirjasta. Monta kertaa tuli huomattua, kuinka repliikit olivat suoraan Forsterin kirjoittamia. Toki, Forsterin kirjoittamat keskustelut ovat huolella hiottuja, mutta kyllä sitä käsikirjoittajilta odottaisi hieman omaakin panosta.

Jotenkin elokuva onnistui kuitenkin lumoamaan minut niin, etten malttanut keskeyttää sen katsomista edes sekunniksi. Uppouduin elokuvan maailmaan niin täysin, että toisinaan unohdin aivan tyystin edes lukevani koko ajan englantia. Pitäisi ehkä useamminkin katsoa elokuvia englanninkielisillä tekstityksillä, kun se kerran noin kivuttomasti käy.




Where Angels Fear to Tread

Ohjaus: Charles Sturridge
Käsikirjoitus: Tim Sullivan, Derek Granger ja Charles Sturridge, E. M. Forsterin romaanin Italialainen avioliitto pohjalta
Sävellys: Rachel Portman
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 1991
Kesto: 116 min
Ikäraja: S
Päärooleissa:
Helen Mirren - Lilia Herriton
Rupert Graves - Philip Herriton
Helena Bonham Carter - Caroline Abbott

Kommentit