Syke ei sammu



Joe Gideon on tanssija, koreografi sekä teatteri- ja elokuvaohjaaja. Hän koettaa samaan aikaan leikata uusinta elokuvaansa ja valmistaa uutta musikaalia, vaikka liika stressi koituisikin hänen kohtalokseen. Joe saa sydänkohtauksen ja joutuu sairaalaan, jossa hän käy läpi sairastumisen viisi vaihetta ja on samalla pakotettu tarkastelemaan mennyttä elämäänsä ja siellä tapahtuneita virheitä.

Syke ei sammu on Bob Fossen ohjaama elokuva vuodelta 1979. Se on osittain omaelämäkerrallinen ja on saanut inspiraationsa Fossen omista kokemuksista 70-luvun alusta, jolloin hän suorastaan maanisesti pyrki editoimaan elokuvaansa Lenny (1974) ja ohjaamaan Broadwaylle musikaalia Chicago, joka nähtiin ensimmäistä kertaa ikinä lavalla vuonna 1975.

Elokuvaan liittyvä Episodin juttu tuli eilen vastaan sosiaalisessa mediassa ja olen iloinen, että tuli, sillä muutoin tuskin olisin antanut tälle mitään huomiota. Juttuun liittyvässä kuvassa näin Roy Scheiderin ja se herätti kiinnostuksen, joten totta kai elokuva sitten täytyi nähdä, kun se viime yönä televisiosta tuli (ikään kuin sitä ei muka myöhemmin olisi voinut katsoa Areenasta).

Syke ei sammu on täynnä näyttäviä laulu- ja tanssikohtauksia, jotka oikeasti ovat osa tarinaa, eivätkä vain tule mukaan out of nowhere kuten musikaaleissa on valitettavan usein tapana. Elokuva vie katsojansa musikaalin ja kabareen maailmaan. Kyllä huomaa sen perustuvan ohjaaja Fossen omiin kokemuksiin, sillä musikaalinumeroissa on joissakin selkeästi vaikutteita Chicagosta. Elokuvan englanninkielinen nimi All That Jazz on jopa Chicagon ensimmäinen musikaalinumero.

Elokuvan runkona toimii Roy Scheiderin esittämän Joe Gideonin sekä Jessica Langen roolihahmon, kuoleman enkeli Angeliquen, välinen vuoropuhelu, joka siivittää tarinaa eteenpäin kohti vääjäämätöntä loppuaan. Musikaalinumeroiden lisäksi nämä käydyt vuoropuhelut olivat nimittäin kiinnostavin osa elokuvaa.

Olen nähnyt Roy Scheiderilta ehkä yhden elokuvan tätä ennen ja pakko sanoa, että Syke ei sammu nyt viimeistään todistaa, kuinka uskomaton näyttelijä hän on. Oli hän hyvä Tappajahaissakin (1975), mutta tässä vielä monin verroin parempi. Jessica Langen esittämä kuoleman enkeli puolestaan on kiehtova hahmo, jota olisin tahtonut nähdä enemmänkin ruudulla. Hänen roolinsa, joka on Langen toinen rooli elokuvassa ikinä, jää nimittäin valitettavan pieneksi. Muut näyttelijät jäivät minulla melko lailla yhdeksi ja samaksi massaksi, enkä heistä osaa oikein ketään muuta nostaa esiin.

Syke ei sammu on suurimmaksi osaksi hyvin mukaansatempaava elokuva, mutta välillä oli kohtauksia, jolloin huomio harhautui muualle. Elokuva on perfektionistiohjaajan brutaalin rehellinen katsaus omaan menneeseen elämäänsä ja oletus siitä, mihin se olisi pahimillaan voinut johtaa.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 30. Elokuva on palkittu puvustuksesta




Syke ei sammu | All That Jazz

Ohjaus: Bob Fosse
Käsikirjoitus: Robert Alan Arthur ja Bob Fosse
Sävellys: Ralph Burns
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1979
Kesto: 123 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Roy Scheider - Joe Gideon
Jessica Lange - Angelique

Kommentit