Nanny McPhee - satumainen lastenvahti



Cedric Brown on suurissa vaikeuksissa; hänen vaimonsa on kuollut, seitsemän huonokäytöksistä lasta ovat saaneet ajettua pois jokaisen lastenhoitajansa ja vaimovainaan Adelaide-täti uhkaa katkaista rahahanat, ellei Cedric mene uusiin naimisiin. Apuun lasten kanssa saapuu Nanny McPhee, jonka lastenkäsittelytaidot ovat suorastaan maagisia. Sitä mukaa, kun Nanny McPhee opettaa lapsia käyttäytymään, myös perheen elämä kokee suuria muutoksia.

Nanny McPhee - satumainen lastenvahti on Kirk Jonesin ohjaama elokuva vuodelta 2005. Se perustuu Christianna Brandin kirjoittamiin Nurse Matilda -kirjoihin. Päähenkilön nimi muutettiin Matildasta Nanny McPheeksi, jotta elokuvaa ei sekoitettaisi Roald Dahlin kirjaan Matilda (1988) ja sen pohjalta tehtyyn elokuvaan (1996). Vuonna 2010 elokuva sai jatko-osan Nanny McPhee ja suuri pamaus.

Nanny McPhee on minulle ollut jo vuosikaudet todella rakas elokuva. Se on elokuva, joka vielä useammankin katsomiskerran jälkeen jaksaa koskettaa, eikä sen katsomisen jälkeen vain yksinkertaisesti voi jäädä pahoille mielin. Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, kuinka nautin, kun saan nykyään katsoa omia lapsuussuosikkejani oman lapseni kanssa. Nanny McPheen suhteen asia on hieman eri, sillä elokuva ilmestyi minun ollessani yksitoista ja olen sen ensimmäisen kerran nähnyt vasta joskus teini-iässä. Mutta onhan se kiva katsoa myös niitä varhaisten teinivuosien suosikkeja oman lapsen kanssa.

Nanny McPheessa on hieman samanlaista tunnelmaa kuin monissa Roald Dahlin lastenkirjoissa, sellaista hieman vääristynyttä ja vinksahtanutta. Samankaltaisuuksia löytyy myös P. L. Traversin Maija Poppanen -kirjojen kanssa - tai no, molemmissa on maaginen lastenvahti, joka käyttää taikuutta apunaan lapsia vahtiessaan.

Elokuvaan on saatu mukaan brittinäyttelijöiden tähtikaartia; näin muutamia mainitakseni Colin Firth, Imelda Staunton, Kelly Macdonald, Celia Imrie, Derek Jacobi, unohtamatta tietenkään kuningatar Angela Landsburya. Nimikkoroolissa Nanny McPheena nähtävä elokuvan käsikirjoituksenkin tehnyt Emma Thompson on maskeerattu täysin tunnistamattomaksi. Tämän elokuvan todelliset tähdet ovat kuitenkin lapsinäyttelijät, jotka isoveli Simonin, jota näyttelee Thomas Sangster, johdolla kapinoivat isäänsä ja lapsenvahteja vastaan.

Puvustus ja lavastus ansaitsevat vielä kunniamaininnan. Molemmissa on käytetty runsaasti kirkkaita värejä, jotka tuovat mukaan satukirjamaista, fantasiallista tunnelmaa. Elokuvaa varten jouduttiin rakentamaan kokonainen kylä, jottei kuvaan päätyisi vahingossakaan mitään nykyaikaista, kuten sähköjohtoja.

Nanny McPhee on todellinen hyvänmielen elokuva, joka osaa myös koskettaa syvältä. Lasten kipuilua äitinsä kuoleman jälkeen ja uudenlaisen suhteen luomista isänsä kanssa on toisinaan todella raastavaakin katsella. Mutta kuten saduissa on tapana (spoiler!!) kaikki lopulta päättyy hyvin ja "ilkeä äitipuolikin" saa palkkansa.




Nanny McPhee - satumainen lastenvahti | Nanny McPhee

Ohjaus: Kirk Jones
Käsikirjoitus: Emma Thompson, Christianna Brandin Nurse Matilda -kirjojen pohjalta
Sävellys: Patrick Doyle
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2005
Kesto: 98 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Colin Firth - Cedric Brown
Emma Thompson - Nanny McPhee
Kelly Macdonald - Evangeline

Kommentit