28/31: Elokuva, jota et ole koskaan nähnyt - Julian silmät



Astronomi Julia kärsii silmänpohjan rappeumasta, joka jonakin päivänä tulee sokeuttamaan hänet. Kaksoissisko Sara on jo sokeutunut ja tekee yllättäen itsemurhan. Julia ei kuitenkaan tahdo uskoa itsemurhaan vaan on täysin varma, että Saran kuoleman takana on tämän salainen miesystävä. Julia tahtoo selvittää tapauksen ja löytää tuon mysteerimiehen, mutta tuntuu mahdottomalta tehtävältä löytää ihminen, jota kukaan muu kuin Julia ei tunnu näkevän.

Julian silmät on Guillem Moralesin ohjaama espanjalainen kauhuelokuva vuodelta 2010. Ilmestymisvuonnaan Julian silmät oli Espanjassa katsotuin kotimainen elokuva.

Julian silmät on alusta saakka tunnelmaltaan pahaenteinen. Toisinaan elokuva hipoo jo ahdistuksen rajoja luoden tunnelmaa taidokkaasti. Välillä sitä odottaa jotakin äkkisäikäytystä, mutta sitä ei tulekaan. Hyvä niin.

Elokuva on kiinnostavalla tavalla kuvattu. Kun Julia puolivälin jälkeen menettää näkönsä, yhtäkkiä muiden hahmojen kasvoja ei enää nähdä. Katsoja ikään kuin joutuu asettumaan Julian asemaan, eikä tämän tapaan kykene enää näkemään muita ihmisiä. Kuva on joko sellainen, että hahmojen päät rajautuvat ulos, hahmo on selin tai hahmon kasvot ovat varjossa. Tämä oli hyvin mielenkiintoinen ratkaisu, joka toimii hienosti, sillä kun hahmojen kasvoja ei näe, ei voi tietää, kenen kanssa Julia milloinkin on tekemisissä. Ja näistä henkilöistä kuka tahansa saattaa olla murhaaja.

Julian silmät käyttää sokeutta paitsi konkreettisena esimerkkinä myös metaforana sille, kuinka ihmiset tässä maailmassa kulkevat ympäriinsä sokeina, eivätkä huomaa ympärillään olijoita. Samaan tapaan kukaan ei ole nähnyt Saran miesystävää, sillä kukaan ei ole kiinnittänyt häneen mitään huomiota. Juliaa luullaan hulluksi, kun hän näkee itseään vaanivan miehen, josta kenelläkään muulla ei ole havaintoa. Se voisi myös symboloida sokeutta omassa elämässä tapahtuville asioille, joita ei näe ennen kuin on pakko. Samalla se nostaa pintaan kysymyksen, voiko jotakin sellaista olla olemassa, jota kukaan ei näe.

Pääosassa ja kaksoisroolissa Juliana ja Sarana nähdään Orpokodista (2007) tuttu Belén Rueda, joka kantaa koko elokuvaa hartioillaan. Rueda tekee jälleen kerran upean roolisuorituksen, eikä muista näyttelijöistä kukaan yllä lähellekään hänen tasoaan.

Loppua kohden Julian silmät tuntuu hieman pitkiteltyltä ja alkaa liiaksi toistaa itseään. Elokuvaa olisi ehkä pitänyt tiivistää jonkin verran. Lähes kaksituntinen kesto on liikaa, sillä tarinaa ei ole niin paljoa kerrottavana.




Julian silmät | Los ojos de Julia

Ohjaus: Guillem Morales
Käsikirjoitus: Guillem Morales ja Oriol Paulo
Sävellys: Fernando Velázquez
Tuotantomaa: Espanja
Julkaisuvuosi: 2010
Kesto: 112 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Belén Rueda - Julia
Lluís Homar - Isaac

Kommentit