19/31: Remake - Tumma vesi



Dahlia Williams on asumuseron ja huoltajuuskiistojen keskellä kamppaileva nainen, joka muuttaa tyttärensä kanssa rähjäiseen vuokrataloon. Pian muuton jälkeen asunnon katto alkaa vuotaa ja yläkerrasta kuuluu outoja ääniä, vaikka siellä ei asu ketään. Talonmies syyttää talossa asuvia teinipoikia, mutta Dahlia ei ole täysin vakuuttunut. Kun tytär Ceciliakin alkaa puhua mielikuvitusystävälle, Dahlia alkaa uskoa, että rakennuksessa on tapahtunut jotakin pahaa, josta on jäänyt jälki.

Tumma vesi on Walter Sallesin ohjaama elokuva vuodelta 2005. Se on uudelleenfilmatisointi vuoden 2002 japanilaisesta elokuvasta, joka puolestaan pohjautuu Koji Suzukin novelliin Fuyū Suru Mizu vuodelta 1996. Alkuperäisen elokuvan on ohjannut Hideo Nakata. Nakata on vastuussa myös esimerkiksi elokuvien Ringu (1998) ja Ringu 2 (1999) sekä jälkimmäisen amerikkalaisen elokuvan uudelleenfilmatisoinnin ohjaamisesta. Tumma vesi on yksi niistä lukuisista japanilaisista kauhuelokuvista, jotka The Ringin (2002) menestyksen myötä uudelleenfilmattiin Yhdysvalloissa 2000-luvulla.

Heti alusta alkaen Tumma vesi on hyvin harmaasävyinen elokuva, sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti. Elokuvassa tuntuu satavan koko ajan, mikä on omiaan lisäämään synkkää, jopa hieman melankolista tunnelmaa. Ja vesisateenhan ymmärtää, onhan kyseinen elementti kuitenkin tarinassa keskeisessä osassa.

En voi välttää Tumman veden ja The Ringin vertaamista keskenään, sillä molemmat ovat amerikkalaisia uudelleenfilmatisointeja japanilaisista elokuvista (alkuperäisversioita en voi verrata keskenään, sillä olen nähnyt vain Ringun). Molempien japanilaisella versiolla oli sama ohjaaja ja kumpikin pohjautui saman kirjailijan tarinaan. Tumma vesi ei ole pelottava elokuva, ei ainakaan samalla tapaa kuin The Ring. Elokuvasta tuntuu puuttuvan kunnollinen antagonisti, joka pitäisi jännitettä yllä.

Tunnelma toki on hyvä ja säilyy alusta loppuun saakka, eikä näyttelijöidenkään työskentelyssä ole moitittavaa. Parhaaksi asiaksi tässä elokuvassa nouseekin Pete Postlethwaiten näyttelemä talonmies Veeck, joka toisinaan ärsyttää ja toisinaan hieman jopa karmii.

Tumma vesi käyttää myös hyvin samankaltaista twistiä kuin The Ring. Siinä vaiheessa, kun kuvittelee kaiken olevan hyvin ja tarinan päättyvän tähän, alkaakin tapahtua rytinällä ennen kuin elokuva pääsee lopulliseen päätepisteeseensä.

Loppuratkaisu tuntuu hieman liian helpolta ja heppoiselta, mikä saa Dahlian näyttämään, jos ei nyt välttämättä heikolta, niin ehkä hieman tylsältä hahmolta - tai ainakin tarinankerrollisesti ratkaisu on heikko. Kun on itse 13-vuotiaasta saakka katsellut ja ihaillut sitä, kuinka badass The Ringin Rachel on ja kirjaimellisesti taistelee Samaraa vastaan pelastaakseen poikansa niin Dahlian taistelu tuntuu siihen verrattuna lähinnä luovuttamiselta ja tytärtään kohtaan jopa väärältä teolta.

Kaikista karmivin asia tässä elokuvassa todennäköisesti on se, kuinka paljon samankaltaisuuksia siitä löytyy kuin vuonna 2013 tapahtuneesta Elisa Lamin kuolemasta.




Tumma vesi | Dark Water

Ohjaus: Walter Salles
Käsikirjoitus: Rafael Yglesias
Sävellys: Angelo Badalamenti
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2005
Kesto: 100 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Jennifer Conelly - Dahlia Williams
Pete Postlethwaite - herra Veeck
Tim Roth - Jeff Platzer

Kommentit