Kill Bill: Volume 1



Morsian joutuu omissa häissään murhayrityksen kohteeksi samalla, kun koko muu hääseurue tapetaan. Neljä vuotta myöhemmin hän herää koomasta ja pakenee sairaalasta. Mielessään hänellä on vain yksi asia: kosto häntä satuttaneille Deadly Viper Assassination Squad -tapporyhmälle, johon hän on itsekin aikoinaan kuulunut, ja erityisesti heidän johtajalleen Billille.

Kill Bill: Volume 1 on Quentin Tarantinon ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2003. Sen suora jatko-osa, Kill Bill: Volume 2, julkaistiin vain puolta vuotta myöhemmin, vuoden 2004 puolella. Elokuvien oli alunperin tarkoitus olla vain yksi kokonaisuus, mutta se jaettiin kahteen osaan, jottei tärkeitä kohtauksia tarvitsisi leikata pois lyhyemmän elokuvan toivossa.

Kill Billissä (kummassakaan) tapahtumia ei näytetä kronologisessa järjestyksessä, mutta elokuvan edetessä tarinasta pääsee silti oikein hyvin perille, vaikka katsoisi ensimmäistä kertaa. On muuten aika tyypillistä Tarantinon elokuvien kerronnassa, näkemistäni ainakin Pulp Fiction - Tarinoita väkivallasta (1994)  kertoo tarinansa myös epäkronologisesti.

Kill Bill on täynnä näyttäviä toimintakohtauksia, joissa toisinaan vertakin roiskuu runsain mitoin, jolloin elokuva saa hieman jopa splatterin piirteitä. Kaikkein brutaaleimmat ja groteskeimmat kohtaukset ovat joko mustavalkoisia tai animea. Muutoinkin elokuva yhdistelee monia eri tyylilajeja, kuten samuraielokuvia ja spagettiwesterniä.

Uma Thurman pääosassa Morsiamena, jonka nimeä ei elokuvassa paljasteta, luotsaa tarinaa eteenpäin varmoin ottein. Hän on erinomainen koston ajamana naisena, joka tahtoo laittaa maksamaan jokaisen, joka teki hänelle väärin neljä vuotta aiemmin. Alunperin Tarantinon elokuvan Kunniattomat paskiaiset (2009), jonka käsikirjoitusta Tarantino työsti ennen Kill Billiä, hahmon Shosanna Dreyfusin oli tarkoitus olla Morsiamen kaltainen hahmo, joka listisi natseja oman listansa mukaan. Tarantino kuitenkin käytti tämän idean Morsiameen ja kehitti Shosannan hahmoa toiseen suuntaan. Muut Kill Billin hahmot jäävät aika vähälle ruutuajalle, mutta Lucy Liu on todella hyvä O-Ren Ishiinä, jonka Morsian kohtaa eräässä elokuvan ikimuistoisimmassa kohtauksessa. Kaikkein hyytävimmän roolisuorituksen tekee kuitenkin tässä ensimmäisessä elokuvassa hyvin pieneen osaan jäävä Daryl Hannah, joka näyttelee Elle Driveria.

Kill Billin parissa vajaat kaksi tuntia on ohitse kuin siivillä. Elokuva on täynnä toinen toistaan hienompia, ikimuistoisia toimintakohtauksia, joista löytyy runsain mitoin jännitystä. Hiljaisissa hetkissä jännite on käsinkosketeltavaa. Eri tyylilajien yhdistely toimii hyvin juuri tässä kontekstissa ja tietyissä kohdin jopa tuo huumoria muutoin aika synkkäaiheiseen ja väkivaltaiseen elokuvaan.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 25. Elokuvassa on samurai




Kill Bill: Volume 1

Ohjaus ja käsikirjoitus: Quentin Tarantino
Sävellys: The RZA
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2003
Kesto: 110 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Uma Thurman - Morsian
Lucy Liu - O-Ren Ishii
Vivica A. Fox - Vernita Green
Sonny Chiba - Hattori Hanzo

Kommentit