Damsel


"Ritarillisuudesta on monia tarinoita.
Niissä urhea prinssi pelastaa neidon pulasta.
Tämä ei ole yksi niistä."

Nuori neito naitetaan Aurean kuningaskunnan prinssi Henrylle. Häiden jälkeen pahaa-aavistamaton Elodie aviomiehensä kanssa ottaa osaa muinaiseen seremoniaan, joka on tärkeä kuninkaalliselle perheelle. Seremonian aikana pannaan täytäntöön vuosisatoja vanha sopimus ja Elodie uhrataan kuilussa asuvalle lohikäärmeelle. Kuilun pohjalla alkaa Elodien kamppailu elämästä ja kuolemasta.

Damsel on Juan Carlos Fresnadillon ohjaama elokuva vuodelta 2024.

Jos Damselista ei tietäisi etukäteen, voisi sen helpostikin ajatella alkuun olevan aika perinteinen satu, jossa nuori neito menee naimisiin komean prinssin kanssa ja sen pituinen se. Jopa elokuvan väritys on perinteisen satuelokuvan kirkas, runsas väritys. Hyvin alkupuolellaan Damsel saa kuitenkin käänteen, joka muuttaa värit ja rikkoo koko perinteisen sadun kaavan, vaikka tietyt satujen elementit silti pysyvät läpi tarinan.

Sadun kaavan lisäksi Damsel rikkoo myös ilkeä äitipuolen myyttiä, sillä Elodien äitipuoli ei missään nimessä ole paha, vaikkei olekaan saanut kovin läheistä yhteyttä tytärpuoliinsa. Angela Bassettin näyttelemä Lady Bayford asettuu kuitenkin aina hyvin vahvasti tytärpuoltensa oikeuksia puolustamaan. Äitipuolen sijasta tarinan pääantagonistin hahmon saa ilkeä anoppi. Eräänlainen stereotypia sekin.

Hahmot elokuvassa ovat hyvin tyypiteltyjä, mutta sen vuoksi myös jäävät aika yksiulotteisiksi. Elodie oikeastaan on ainoa hahmo, joka saa edes jonkin verran syvyyttä ja hänkin vasta jouduttuaan lohikäärmeen kuiluun. Kuilun pohjalla vielä hetki sitten naiivin nuoren naisen silmät avautuvat ja ihmisen selviytymisvaisto saa hänet valtaansa kaikkein parhaimmillaan.

Millie Bobby Brown näyttelee Elodieta ja hän suoriutuu osastaan oikein mainiosti. Hänessä on paloa ja energiaa vaikka muille jakaa ja selvästi hänellä on suurta intohimoa osaansa sekä elokuvaa kohtaan. Hän teki myös itse kaikki stunttinsa ja se on kyllä hatunnoston arvoinen suoritus. Prinssi Henrya näyttelevä Nick Robinson jää hieman vaisuksi, samoin Elodien isää Lordi Bayfordia näyttelevä Ray Winstone. Aurean kuningatar Isabellan roolin tekevä Robin Wright on toisinaan jopa pelottava omassa roolissaan - etenkin siinä vaiheessa, kun katsoja tajuaa, mitä Aureassa on tapahtunut jo satojen vuosien ajan. Shohreh Aghdashloon ääni sopii lohikäärmeelle kuin nakutettu. Lohikäärmekin on todella näyttävä.

Damsel on tarina petoksesta. Se on näyttävä, synkkä satu, josta ei käänteitä ja toimintaa puutu. Toisinaan toiminta tosin tuntuu hieman kiirehdityltä, mikä aiheuttaa sekavuutta elokuvaan. Damsel ei ole mikään perinteinen ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti -satu, eikä prinssi valkealla ratsullaan saavu pelastamaan Elodieta vaan sen sijaan Elodien on pelastettava itse itsensä. Virkistävä poikkeus satujen kaavaan on toki myös se, että tällä kertaa äitipuoli ei ole se, jota pitäisi pelätä. Jostakin syystä Damselista tulee minulle vain todella paljon mieleen Cog is Deadin kappale The Girl and the Clockwork Dragon.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 38. Elokuvassa nähdään näyttäviä stuntteja




Damsel

Ohjaus: Juan Carlos Fresnadillo
Käsikirjoitus: Dan Mazeau
Sävellys: David Fleming
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2024
Kesto: 110 min
Ikäraja: K13
Päärooleissa:
Millie Bobby Brown - Elodie
Robin Wright - kuningatar Isabella
Nick Robinson - prinssi Henry
Angela Bassett - Lady Bayford
Shohreh Aghdashloo - lohikäärme

Kommentit