The Nightingale



Vuonna 1825 Van Diemenin maassa Mustan sodan alkuhetkillä irlantilainen Clare Carroll työskentelee siirtomaajoukkojen palvelijana. Ilta-aikaan hän laulaa joukoille, mistä syystä on saanut lempinimen Satakieli. Aiemmin rikoksesta tuomittu Clare anoo vapautusta, mutta vastauksena pyyntöön luutnantti Hawkins tappaa Claren perheen. Seuraavana päivänä Clare lähtee kostoretkelle aikeenaan panna kärsimään jokainen, joka oli osallisena hänen perheensä kuolemassa.

The Nightingale on Jennifer Kentin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2018. Elokuva sijoittuu aitoihin historiallisiin tapahtumiin, vaikka sen tarina itsessään onkin fiktiivinen. 1820-luvulla Van Diemenin maassa (nykyinen Tasmania) alkoi Mustana sotana tunnettu aikakausi brittiläisten kolonialistien ja Tasmanian aboriginaalien välillä.

The Nightingale ei ole elokuva, jota olisi millään tapaa helppo katsella. Se on raaka ja paljas sekä kirjaimellisesti että vertauskuvallisesti. Vaikka tarinallisesti The Nightingale onkin aika perinteinen rape & revenge -elokuva, se tuo mausteena mukaan aidon historiallisen puolen ja rinnastaa Claren kokeman väkivallan Tasmanian alkuperäisasukkaiden kansana valkoisen miehen taholta kokemaan väkivaltaan.

The Nightingale ei nimittäin ole vain Claren tarina, se on myös kertomus rasismista ja väkivallasta Australian alkuperäisasukkaita kohtaan. Tasmanian aboriginaalien vanhimmat ovat sanoneet elokuvan olevan rehellinen ja tarpeellinen kuvaus heidän historiastaan sekä myös tarina, joka tarvitsee kertoa. The Nightingale on ensimmäinen elokuva, jossa puhutaan palawa kania, tekokieltä, joka on yhdistelmä useita Tasmanian aboriginaalien aikoinaan puhumia kieliä.

Clare, jota näyttelee Aisling Franciosi, on todella voimakas hahmo. Hänen vihansa ja raivonsa ovat suorastaan käsinkosketeltavia jopa katsojalle ruudun toisella puolen. Clare on myös hahmo, josta on helppo pitää ja jonka puolelle asettua. Claren rinnalle toiseksi päähahmoksi nousee Baykali Ganambarrin näyttelemä aboriginaali Billy, oikealta nimeltään Mangana. Mangana toimii Claren oppaana läpi tasmanialaisen metsän. Vaikka Clare alkuun suhtautuukin Manganaan vähätellen ja alentuvasti, tästä matkan aikana tulee Clarelle tasaveroinen kumppani, ainoa ihminen, johon voi luottaa. Mangana on joutunut kärsimään paljon rasismia ja väkivaltaa ja vaikka ensin saattaakin vaikuttaa hänen jo luovuttaneen, on mies loppujen lopuksi edelleen täynnä taistelutahtoa sekä raivoa hänen kansaansa satuttaneita kohtaan.

The Nightingale on teemoiltaan ja tarinaltaan rankka, rujo ja raskaskin katsoa. Kolonialistien runtelema Tasmania on elokuvassa täynnä pahuutta ja väkivaltaa, jolta ei ole turvassa kukaan - ihonväristä ja sukupuolesta riippumatta. Tarina on kaikessa yksinkertaisuudessaan ja vähäeleisyydessään toisinaan jopa lohduttoman kaunis. Lohtua kaiken pimeyden keskelle tuo Claren ja Manganan orastava ystävyyssuhde, joka alkaa syntyä yhteisten kokemusten myötä. The Nightingale on yksi parhaita kostoelokuvia, joita olen koskaan nähnyt.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 20. Elokuva sijoittuu Australiaan (koska Tasmania on osa Australiaa)




The Nightingale

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jennifer Kent
Sävellys: Jed Kurzel
Tuotantomaa: Australia
Julkaisuvuosi: 2018
Kesto: 130 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Aisling Franciosi - Clare Carroll
Sam Claflin - Hawkins
Baykali Ganambarr - "Billy" Mangana

Kommentit