Gone Girl



Viidentenä hääpäivänään Nick Dunne saapuu töistä kotiin vain löytääkseen paikan tyhjänä. Vaimo Amy on kadonnut jälkiä jättämättä. Lehdistötilaisuuksissa ja kuulusteluissa välinpitämättömältä ja vaimonsa asioista täysin tietämättömältä vaikuttava Nick herättää epäilyksiä kaikissa. Hyvin pian kaikki todisteet alkavat osoittaa Nickin suuntaan ja hänet lopulta pidätetään epäiltynä vaimonsa murhasta.

Gone Girl on David Fincherin ohjaama elokuva vuodelta 2014. Se perustuu Gillian Flynnin samannimiseen romaaniin vuodelta 2012.

Gone Girlin käsikirjoituksen on tehnyt kirjailija Gillian Flynn itse ja elokuvasta kyllä näkee kirjoittajan intohimon omaan teokseensa. Se on samaan aikaan sekä hyvä että huono asia. Käsikirjoitus on toki tehokas ja toimiva, sitä en lähde kiistämään, mutta kahden ja puolen tunnin kestollaan myös hieman liian pitkä. Jotakin voisi karsia pois tai tiivistää (tämän toki voisi tehdä myös jälkeenpäin editointivaiheessa). Sitä näkee toisinaan, että kirjoittaja on niin ihastunut omaan tarinaansa, ettei osaa karsia sitä, mistä syystä ei aina ole hyvä asia, että kirjailija itse kirjoittaa omaan teokseensa perustuvan elokuvan käsikirjoituksen. Kill your darlings, kuten ohje kuuluu.

Tämä on lähes ainoa hiemankin negatiivinen asia, joka minulla on sanottavana Gone Girlista. Muutoin elokuva on kyllä taidokkaasti rakennettu tarina, josta ei käänteitä puutu. Tarina etenee alkuun aika ennalta-arvattavaan suuntaan, mutta yllättää sitten katsojansa täysin odottamattomalla käänteellä. Se vetää maton pois jalkojen alta ja antaa elokuvalle kokonaan uuden suunnan. Psykologisten trillereiden mestari ohjaaja David Fincher onnistuu jälleen kerran rakentamaan elokuvastaan teoksen, joka ei jätä katsojaa kylmäksi. Gone Girl ei ehkä ole Fincherin paras (omasta mielestäni se on vuoden 1999 Fight Club), mutta parhaimmistoa kuitenkin.

Rosamund Pike näyttelee Amy Dunnea, Nickin kadonnutta vaimoa, jonka murhasta Nickia aletaan epäillä, ja tekee kyllä melkoisen roolisuorituksen. Vanhempiensa kirjoittamien Amazing Amy -lastenkirjojen myötä Amy on lapsuudessaan noussut jonkinlaiseksi lapsitähdeksi, mutta hänelle kirjat ovat aina vain lähinnä alleviivanneet hänen omia virheitään ja puutteitaan, jotka on kirjoista jätetty pois ja korvattu menestyksellä. Toisinaan Amy paljastaa itsestään herkän puolen, toisinaan hän taas vaikuttaa kylmän tunteettomalta. Vuosien saatossa Amyn ja Nickin avioliitto on käynyt lähinnä kulissiavioliitoksi, jossa kiiltokuvaa pidetään muiden edessä pystyssä, mutta kodin seinien sisällä kaikki on toisin. Nickia näyttelee Ben Affleck, joka on roolissaan hieman puiseva, vaikka tietynlainen tunteettomuus kuuluu myös hänen rooliinsa. Mutta minusta tuntuu, että kaikissa rooleissa, joissa olen Affleckin nähnyt, hän on sellainen. Myös muut näyttelijät tekevät hyvää työtä, näin muutamia mainitakseni Neil Patrick Harris, Missi Pyle ja Carrie Coon.

Gone Girl on kokonaisuudessaan synkkä tarina tuhoutumisesta, murhasta ja petoksesta. Se yllättää käänteillään, jotka tosin toisinaan tuntuvat hieman farssimaisilta ja jopa epäuskottavilta, mutta jotka fiktiivisessä tarinassa on helppo hyväksyä mukisematta. Vaikka Gone Girl onkin hieman liian pitkän oloinen, se onnistuu silti pitämään mielenkiinnon yllä koko kestonsa ajan.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 18. Suomessa vierailleen ohjaajan elokuva




Gone Girl

Ohjaus: David Fincher
Käsikirjoitus: Gillian Flynn, oman romaaninsa pohjalta
Sävellys: Trent Reznor, Atticus Ross
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2014
Kesto: 149 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Ben Affleck - Nick Dunne
Rosamund Pike - Amy Dunne
Neil Patrick Harris - Desi Collings

Kommentit