Puhdistuksen yö



Vuoden 2022 Yhdysvalloissa työttömyysaste on prosentin luokkaa ja rikollisuus on minimissään. Rikollisuus on sallittua kerran vuodessa kahdentoista tunnin ajan, jolloin saa tehdä mitä tahansa seurauksitta. Uusi Puhdistuksen yö on jo nurkan takana ja se tulee olemaan entistä vaarallisempi, entistä tappavampi. Sen saa huomata myös turvajärjestelmiä myyvä James Sandin perheineen, joiden kotiin nuorisojengi päättää tunkeutua.

Puhdistuksen yö on James DeMonacon ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2013. Myöhemmin se on saanut kolme jatko-osaa sekä yhden esiosan. Seuraavakin elokuva on jo suunnitteilla.

Erilaiset dystopiat ovat aina omalla tavallaan kiehtovia. Jotkut niistä ovat uskottavampia kuin toiset, helpompia uskoa tulevaisuudennäkymiksi. Jotkut vuosikymmeniä sitten luoduista dystopioista ovat jo käyneet toteen, jotkut parhaillaan käymässä.

Uskottavuusasteikolla Puhdistuksen yö ei sijoitu uskottavimpien päähän. On tavallaan jopa täysin absurdi ajatus, että rikokset katoaisivat lähes täysin, kun kerran vuodessa olisi yhden yön ajan sallittua tehdä mitä vain. Tai itse en ainakaan ihan heti ostaisi tuota ajatusta.

Elokuvan pääidea itsessään on siis aika heikohko, enkä sano, että käsikirjoituskaan aivan koko aikaa vakuuttaisi. Visuaalisesti Puhdistuksen yö on kuitenkin näyttävä ja elokuva on rytmillisesti toimiva. Toisinaan sitä huomaa ihan pidättävänsä henkeä jännittäessään. Elokuva onnistuu luomaan ahdistusta ajoittain jopa karmivalla kuvastollaan. Onhan se kammottava näkymä, kun valvontakamerasta näkyy, kuinka vääristyneiden ihmiskasvojen näköisiä maskeja pitävät hahmot keinuvat omalla etupihalla.

Kodin pitäisi olla jokaiselle ihmiselle turvapaikka, mistä syystä kotiintunkeutumiselokuvat osaavat toisinaan olla äärimmäisen ahdistavia. Paitsi The Strangersista (2008) en aikoinaan pitänyt, mutta pitäisi varmaan antaa sillekin uusi mahdollisuus.

Näyttelijätkin onnistuvat rooleissaan ja tuovat suorituksillaan elokuvalle lisää uskottavuutta. Ethan Hawke on James Sandin, joka tekee parhaansa suojellakseen perhettään ulkopuolisilta hyökkäyksiltä. Hänen vaimoaan Marya näyttelee Lena Headey. Omapäisen teinityttären Zoeyn roolissa nähdään Adelaide Kane ja toisinaan liiankin avuliaan poika Charlien roolissa Max Burkholder. Kaikkein vahvimman roolisuorituksen koko elokuvassa kuitenkin tekee Rhys Wakefield, joka näyttelee nuorisojengin johtajaa. Hänen kohteliaan lipevässä hahmossaan näen jotakin samankaltaista kuin vaikkapa Amerikan Psykon (2000) Patrick Batemanissa tai nuoressa Hannibal Lecterissä elokuvassa Nuori Hannibal (2007).

Puhdistuksen yö pitää jännitystä hyvin yllä ja katsojan otteessaan koko kestonsa ajan, vaikkei tarina itsessään niin paljoa vakuuttaisikaan. Toisinaan kamera heiluu paljon ja on niin pimeää, että on vaikea saada selvää, mitä tapahtuu. Visuaalisesti elokuva on kuitenkin hyvännäköinen ja twistikin aika odottamaton. Vaikkei Puhdistuksen yö kuulukaan dystopiaelokuvien parhaimmistoon, eiköhän nuo jatko-osatkin tule vielä joskus katsottua.

 

"Siunattuja olkoot uudet perustajaisät, sillä he antavat meidän puhdistaa sielumme. Siunattu olkoon Amerikka, uudestisyntynyt maa."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 22. Elokuva tapahtuu totalitaarisessa yhteiskunnassa




Puhdistuksen yö | The Purge

Ohjaus ja käsikirjoitus: James DeMonaco
Sävellys: Nathan Whitehead
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Ranska, Belgia
Julkaisuvuosi: 2013
Kesto: 85 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Ethan Hawke - James Sandin
Lena Headey - Mary Sandin

Kommentit