Heinähattu, Vilttitossu ja kana



Kesäloma koittaa ja Heinähattu on lähdössä sulkapalloleirille. Vilttitossulle tämä ei sovi, mutta hänen mielipidettäänhän ei kysytä. Vilttitossu leppyy vasta päästessään Alibullenin neitien herkkupöydän ääreen. Näiden luokse on seuraavana päivänä saapumassa Anita, josta Vilttitossu päättää saada uuden ystävän.

Heinähattu, Vilttitossu ja kana on Reetta Aallon ohjaama elokuva vuodelta 2024. Se perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen kirjaan vuodelta 2019.

Aloitimme lapseni kanssa talviloman käymällä elokuvateatterissa. Olemme itse asiassa aika monta lomaa aloittaneet samalla tavoin, jos vain paikallisen elokuvateatterin tarjonnassa on ollut jotakin kiinnostavaa.

Vaikka vuoden 2002 elokuva Heinähattu ja Vilttitossu tuleekin aina olemaan oma suosikkini kaikista siskoskaksikosta tehdyistä elokuvista, en voi väittää, etteivätkö nämä uudet elokuvat olisi vähintäänkin viihdyttäviä. Uusista itselleni ykköseksi nousee edellinen filmatisointi Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen (2020), mutta ei tämä uusin juuri huonommaksi jää. Rubensin veljekset (2017) jää valitettavasti paljon muita heikommaksi kokonaisuudeksi kaikessa sekavuudessaan.

Heinähattu, Vilttitossu ja kanassa on ihanan kepeä, lämmin kesätunnelma, jollaista juuri kaipaakin tällaiseen kevättalven inhottavaan loskasäähän. Elokuva on hyväntahtoinen ja harmiton, mutta syvällisempiä tasoja siitä ei juuri löydy. Sama ongelma (jos se edes on ongelma) on kahdessa edellisessäkin filmatisoinnissa, mutta eihän lähinnä lapsille suunnattu elokuva syvällisyyttä välttämättä tarvitse.

Päärooleissa Heinähattuna ja Vilttitossuna loistavat ihanat lapsinäyttelijät Eedla ja Klaara Höglund. He ovat oikeassakin elämässä siskokset, joten heidän kanssakäymisensä toistensa kanssa on erittäin luontevaa ja uskottavaa. Tytöt ottavat valkokankaan haltuunsa itseoikeutetusti ja ammattilaisen elkein, kuten tarinan päätähtien kuuluukin. Elokuvassa koheltavat aikuiset, joiden rooleissa nähdään edellisosista tutut näyttelijät, jäävät syystäkin sivurooliin. Jokaisesta aikuishahmosta on tehty omanlaisensa komediallinen karikatyyri, jonka piirteitä toisinaan liioitellaan jopa ärsyttävyyteen asti. Konstaapeli Rillirouskun roolin nyt toistamiseen tekevä Lari Halme on kuitenkin aivan ihana. Krediittiä on pakko antaa myös elokuvassa nähtäville kanoille, jotka ovat erittäin taitavia näyttelijöitä.

Jos talvilomalle tai kurjaan kevättalven keliin kaipaa jotakin tekemistä lasten kanssa, voin hyvillä mielin suositella suunnaksi elokuvateatteria. Heinähattu, Vilttitossu ja kana on elokuva, jonka parissa lapset ainakin varmasti viihtyvät. Hauskoja tilanteita ja kommelluksia ei reilun tunnin mittaisesta elokuvasta puutu, eikä sitä tosiaan ole pituudellakaan pilattu, joten perheen nuorimmatkin (ehkä) jaksavat sen aikaa istua paikoillaan.


Kahdeksanvuotiaan arvio: "Kanat oli hauskoja."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 47. Elokuvassa ei ole väkivaltaa




Heinähattu, Vilttitossu ja kana

Ohjaus: Reetta Aalto
Käsikirjoitus: Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Emma Nopola ja Lenka Hellstedt, Sinikka ja Tiina Nopolan kirjan pohjalta
Sävellys: Katja Lappi ja Miikka Huttunen
Tuotantomaa: Suomi
Julkaisuvuosi: 2024
Kesto: 76 min
Ikäraja: S
Päärooleissa:
Eedla Höglund - Heinähattu
Klaara Höglund - Vilttitossu
Niina Lahtinen - Hanna Kattilakoski
Joonas Nordman - Matti Kattilakoski

Kommentit