Enid



Enid Blyton alkaa jo lapsuudessaan kertoa satuja nuoremmille veljilleen, jotta he kykenisivät yhdessä pakenemaan kodin ilmapiiriä ja vanhempien jatkuvaa riitelyä. Isän lähtö suistaa nuoren tytön raiteiltaan ja jo varsin nuorena Enid muuttaakin pois kotoa opiskellakseen opettajaksi. Hän kirjoittaa jatkuvasti ja lannistumatta lähettää tekstejään kustantajille, kunnes viimein eräs kustantamo kiinnostuu julkaisemaan hänen ensimmäisen kirjansa.

Enid on James Hawesin ohjaama elokuva vuodelta 2009. Se perustuu kirjailija Enid Blytonin elämään.

Enid Blytonin kirjat, tai oikeammin sanottuna vain Viisikko-kirjat, olivat itselleni aika isossa osassa lapsuuttani. En varmaan kaikkia niistä koskaan lukenut, mutta ainakin suurimman osan. Muihin hänen teoksiinsa en paria muuta romaani lukuun ottamatta juuri koskaan perehtynyt (ellei mukaan lasketa sitä, että omassa lapsuudessani Pikku Kakkosessa näytettiin Lelumaa Niksua). Elokuvan Enid katsoin kerran tai kaksi yli kymmenen vuotta sitten, mutta kovin paljoa siitä ei ollut mielikuvia jäänyt nyt, kun palasin sen pariin uudestaan.

Elokuva maalaa Enid Blytonista kuvan kylmänä, manipuloivana naisena, jota ei kiinnosta mikään muu kuin kirjoittaminen. Saman näkemyksen jakaa myös hänen nuorempi tyttärensä Imogen, joka kirjoitti aiheesta jopa kirjan A Childhood at Green Hedges (1989). Vanhempi tytär Gillian tosin oli eri mieltä ja on kuvaillut äitiään rakastavaksi ja oikeudenmukaiseksi.

Isän lähdön vaikutukset Enidin myöhäisempään elämään ovat selkeät, mistä syystä on harmi, ettei Enidin lapsuus saa muutamaa minuuttia enempää ruutuaikaa. Nuori Enid selvästi jumaloi isäänsä ja tämän hylättyä perheensä alkoi Enidin mielikuvitusmaailma käydä entistä voimakkaammaksi - varmasti eräänlaisena mielen defenssimekanismina.

Näyttelijät tekevät työnsä mallikkaasti ja mukana on muun muassa Matthew Macfadyen Enidin ensimmäisenä aviomiehenä ja lasten isänä, kustantaja Hugh Pollockina, ja Denis Lawson Enidin toisena aviomiehenä, kirurgi Kenneth Darrell Watersina. Show'n kuitenkin varastaa itseoikeutetusti Enid Blytonin roolissa nähtävä Helena Bonham Carter, jonka käsittelyssä Enidistä muodostuu hahmo, josta on helppo olla pitämättä. Elokuva antaa Blytonista hyvin yksipuolisen ja negatiivisen kuvan - tämä tosin ei johdu näyttelijästä vaan ennemminkin käsikirjoituksesta. Kenties Enidin hahmo olisi kaivannut paria pientä hetkeä enemmän inhimillistämistä. Enidin ja Hugh Pollockin lapsia Gilliania ja Imogenia näyttelevät Sinead Michael ja Ramona Marquez. Gillian jää hahmona etäisemmäksi, äitään vihannut Imogen saa sentään pari minuuttia enemmän ruutuaikaa.

Enid on kiehtova kuvaus eräästä maailman tuotteliaimmista kirjailijoista. Uransa aikana Enid Blyton julkaisi yli 700 kirjaa. Hänet kuvataan elokuvassa työorientoituneena naisena, joka rakastaa lapsia, kunhan nämä eivät ole hänen omiaan. Pienellä budjetilla tehty elokuva on erittäin laadukasta jälkeä niin kuvauksen, kuvauspaikkojen, puvustuksen ja maskeerauksen puolelta. Musiikki on aika minimalistista, mutta toimii tunnelman tehostajana oikein hienosti. Jos ei tahdo pilata omaa mielikuvaansa Enid Blytonista, en suosittele katsomaan Enidia.




Enid

Ohjaus: James Hawes
Käsikirjoitus: Lindsay Shapero
Sävellys: Nicholas Hooper
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2009
Kesto: 82 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Helena Bonham Carter - Enid Blyton
Matthew Macfadyen - Hugh Pollock
Denis Lawson - Kenneth Darrell Waters

Kommentit