Mamma Mia!



Sophie ja Sky ovat menossa naimisiin. Sophie on elänyt koko ikänsä kahdestaan äitinsä Donnan kanssa, eikä hänellä ole aavistustakaan, kuka on hänen isänsä. Häiden varjolla Sophie on kuitenkin urkkinut äitinsä vanhaa päiväkirjaa, jonka perusteella on löytänyt itselleen kolme isäkandidaattia, jotka kutsuu häihin varmana siitä, että tunnistaa kyllä sen oikean tämän nähdessään.

Mamma Mia! on Phyllida Lloydin ohjaama elokuva vuodelta 2008. Se perustuu Cathrine Johnsonin kirjoittamaan samannimiseen musikaaliin, joka sai ensiesityksensä Prince Edward Theatressa Lontoon West Endissä huhtikuussa 1999. Näytelmän tarina on rakennettu Abban laulujen ympärille.

Mamma Mia! on elokuva, jollaisia en normaalisti todellakaan katso. Jostakin syystä olen silti kumman kiintynyt juuri Mamma Miaan. Kävin jopa keväällä 2018 katsomassa musikaalin Helsingissä, kun sitä ensimmäistä (ja toistaiseksi myös viimeistä) kertaa suomeksi esitettiin. Romanttinen komedia ei tosiaan ole suosikkigenreni, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Mamma Mia! on yksi noista poikkeuksista.

Eihän tämä tarinallisesti ole mitenkään ihmeellinen, mutta viihdyttävä kylläkin - erityisesti, jos pitää Abban musiikista. Elokuva on täynnä meneviä musiikkinumeroita, mutta niitä tasapainottamassa on myös herkempiä osuuksia. Musiikkinumeroihin sisältyy yleensä edes jonkin verran koreografiaa ja näistä parhaimmat ja näyttävimmät ovat ainakin Dancing Queen, Lay All Your Love on Me ja Voulez-Vous. Omia suosikkinumeroitani ovat Money Money Money, Our Last Summer, Does Your Mother Know sekä herkemmistä kappaleista Slipping Through My Fingers, joka itselläni aina saa silmät kostumaan.

Pääroolit Sophiena ja Donnana tekevät Amanda Seyfried ja Meryl Streep. Kaksikon välinen yhteys ja kemia ruudulla on todella luonnollista. Skyta, Sophien tulevaa aviomiestä, näyttelee Dominic Cooper. Sky on välillä vähän urpo, kun ei esimerkiksi tahdo ymmärtää sitä, miksi isän löytäminen merkitsee Sophielle niin paljon. Donnan ystäviä Rosieta ja Tanyaa näyttelevät ihanat Julie Walters ja Christine Baranski, jotka kumpainenkin ovat elokuvan todellisia valopilkkuja.

Sophien kolme isäkandidaattia ovat amerikkalainen Sam Carmichael, brittiläinen Harry Bright ja ruotsalainen Bill Anderson. Heidän rooleissaan nähdään Pierce Brosnan, Colin Firth ja Stellan Skarsgård. Pierce Brosnanin laulutaidoista voi olla montaa mieltä ja valitettavasti Samilla myös on isäehdokkaista eniten lauluosuuksia. Stellan Skarsgård ja Colin Firth suoriutuvat laulusta paremmin. Kokonaisuutena (näytteleminen, laulu ja tanssi) paras isä on Stellan Skarsgård, oma suosikkini kuitenkin on aina ollut Colin Firthin esittämä Harry.

Mamma Mia! on todellinen hyvän mielen komedia täynnä kauniita maisemia ja lämmintä tunnelmaa, joista etenkin jälkimmäistä se tuo talven kylmiin päiviin. Abban musiikit täydentävät tarinaa hienosti ja ilman niitä elokuva varmasti jäisi aika ohkaiseksi ja sisällöttömäksi. Mamma Mia! on onnistunut valloittamaan myös minun romanttisia komedioita inhoavan sydämeni.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 4. Elokuvassa joku niistää




Mamma Mia!

Ohjaus: Phyllida Lloyd
Käsikirjoitus: Catherine Johnson
Sävellys: Abba
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2008
Kesto: 111 min
Ikäraja: K3
Päärooleissa:
Amanda Seyfried - Sophie Sheridan
Meryl Streep - Donna Sheridan
Julie Walters - Rosie
Christine Baranski - Tanya
Pierce Brosnan - Sam Carmichael
Colin Firth - Harry Bright
Stellan Skarsgård - Bill Anderson

Kommentit