Lumen yhdistämät



Urugualaista rugbyjoukkuetta kuljettava lentokone törmää vuoreen Andeilla ja putoaa jäätikölle. Kun kadonneen lentokoneen etsinnät lopetetaan tuloksettomina, joutuvat nuoret urheilijat sekä heidän läheisensä lähes mahdottoman haasteen eteen. Heidän on löydettävä tapa selvitä hengissä vaarallisissa olosuhteissa, joissa yksikin väärä askel voi merkitä hengen menettämistä.

Lumen yhdistämät on J. A. Bayonan ohjaama elokuva vuodelta 2023. Se pohjautuu Pablo Viercin samannimiseen kirjaan vuodelta 2009, joka puolestaan pohjautuu tositapahtumiin Andien vuoden 1972  lento-onnettomuudesta.

Muutama kuukausi sitten katsoin elokuvan Elossa (1993), joka kertoo samasta onnettomuudesta. Molemmat katsomani elokuvat on hyvin tehty ja ne ovat koskettavia, mutta sen enempää vertailematta totean vain uuden olevan autenttisempi - ihan jo senkin vuoksi, että siinä puhutaan englannin sijasta espanjaa. Ja toki näyttelijätkin ovat amerikkalaisten sijaan urugualaisia tai argentiinalaisia. Kuvauksia on myös osittain tehty oikealla onnettomuuspaikalla.

Lumen yhdistämät on kertomus selviytymisestä äärimmäisissä olosuhteista. Se on muistutus siitä, kuinka luovuttaminen ei koskaan ole ratkaisu ja vain päättäväisyydellä ja vain (uhkarohkealla) itsepäisyydellä pääsee pitkälle. Lento-onnettomuuden selviytyjät eivät ajoittaisista epätoivon hetkistään huolimatta koskaan lakanneet uskomasta ihmeeseen ja pelastukseen, vaikka jossakin vaiheessa ymmärsivät, että sen ihmeen tapahtuminen olisi aika pitkälti heistä itsestään kiinni. Elokuva näyttää ihmisen eloonjäämisvietin kaikkein vahvimmillaan.

Näyttelijöistä lähes kaikki ovat ensikertalaisia, mutta siitä huolimatta (tai juuri sen vuoksi) jokainen tekee roolinsa oikein hyvin. Parhaiten mieleen jäävät Enzo Vogrincicin näyttelemä Numa Turcatti sekä Agustín Pardellan näyttelemä Nando Parrado. Heidän hahmonsa ovat tavallaan jopa toistensa vastakohtia - Nando tekee kaikkensa selviytyäkseen hengenvaarallisissa olosuhteissa, kun taas Numa kieltäytyy tietyistä asioista, jotka voisivat pitää hänet hengissä. Yksi hyvin vahvasti mieleen jäävä hahmo on myös Javier Methol, jonka roolissa nähdään Esteban Bigliardi. Hänen vaimoaan Liliana Metholia, joka oli pisimmälle selviytynyt nainen, näyttelee Paula Baldini.

Lumen yhdistämät on erittäin kunnianhimoinen elokuva ja onnistuu kyllä tavoitteessaan. Vaikka sinänsä faktat tuntevalle elokuva ei tarjoa yllätyksiä, pitelee tarina silti otteessaan koko kahden ja puolen tunnin kestonsa ajan. Useaan otteeseen sitä saa miettiä, kuinka tuollaisissa olosuhteissa ylipäätään on voinut selviytyä menettämättä järkeään. Mutta kuten jo aiemmin mainitsin, äärimmäisissä olosuhteissa ihmisen eloonjäämisvietti paljastuu kaikkein voimakkaimmillaan.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 28. Elokuvassa on luonnonmullistus (lumivyöry)




Lumen yhdistämät | La sociedad de la nieve

Ohjaus: J. A. Bayona
Käsikirjoitus: J. A. Bayona, Bernat Vilaplana, Jaime Marques ja Nicolás Casariego
Sävellys: Michael Giacchino
Tuotantomaa: Espanja, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2023
Kesto: 145 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Enzo Vogrincic - Numa Turcatti
Agustín Pardella - Nando Parrado
Matías Recalt - Roberto Canessa

Kommentit