Vuosi nuoruudestani



18-vuotias Susanna kirjautuu sisään Claymooren psykiatriseen sairaalaan nielaistuaan purkillisen aspiriineja vodkan kanssa. Claymooressa hän tutustuu sosiopaattiseen Lisaan ja tulee erityisen läheiseksi tämän kanssa. Lisan seurassa liikkuminen johtaa Susannan kuitenkin lukuisiin ongelmiin, sillä Lisa on hieman liiankin taitava vetelemään naruista.

Vuosi nuoruudestani on James Mangoldin ohjaama elokuva vuodelta 1999. Se perustuu Susanna Kaysenin muistelmateokseen Girl, Interrupted vuodelta 1993.

Vuosi nuoruudestani on kaunista draamaa, joka sijoittuu 1960-luvun loppupuolelle. Mukana pieninä mainintoina on myös tuon ajan historiallisia tapahtumia, kuten Vietnamin sodan kutsunnat sekä Martin Luther Kingin kuolema. Nämä maininnat solahtavat hyvin osaksi elokuvan tarinaa, eivätkä tunnu lainkaan päälleliimatuilta. Elokuvan aikana näytetään myös takaumia Susannan elämästä. Takaumat valottavat edellisvuoden ajalta joitakin syitä ja seurauksia sen taustalla, miksi Susanna koki romahduksen ja joutui lopulta Claymooreen vuoden ajaksi.

Vuosi nuoruudestani käsittelee hyvin erilaisia mielenterveydellisiä ongelmia laajan hahmokirjon kautta. On patologista valehtelijaa, pakko-oireita, syömishäiriöitä, persoonallisuushäiriöitä ja skitsofreniaa. Elokuva suhtautuu mielenterveydellisiin haasteisiin kuitenkin lämmöllä ja myötätunnolla koskaan tuomitsematta. Yksi elokuvan koskettavimpia kohtauksia on, kun Susanna ja Lisa musisoivat eräälle keskellä yötä romahduksen saaneelle potilaalle rauhoittaakseen tätä (lisäksi toki heidän laulamansa Downtown on aivan ihana kappale - osasin sen suomenkielisen version sanat ulkoa joskus viisivuotiaana). Claymooren potilaiden välinen ystävyys on elokuvan kantava voima ja täyttää heikohkon juonen jättämän tyhjiön.

Winona Ryder tekee pääroolin Susannana ja on oikein mainio, mutta koko show'n onnistuu itselleen varastamaan Angelina Jolie. En ole hänestä näyttelijänä koskaan pahemmin välittänyt, mutta hän on hirvittävän hyvässä vedossa sosiopaattisena Lisana. Roolisuoritus poiki Jolielle useita parhaan näyttelijän tai sivuosanäyttelijän palkintoja, muun muassa Oscarin ja Golden Globen. Whoopi Goldberg näyttelee johtava hoitaja Valerieta, joka on tavallaan koko osaston äitihahmo. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Clea DuVall Susannan huonetoveri Georgianana, Elisabeth Moss itsensä palamaan sytyttäneenä Pollyna, Jared Leto Vietnamin sotaan kutsuttuna Susannaan ihastuneena Tobyna ja Vanessa Redgrave Claymooren johtavana psykologina Dr. Sonia Wickina.

Vuosi nuoruudestani on täynnä kultaisen 60-luvun henkeä, jota erityisesti musiikit ja puvustus tuovat mukanaan, eikä pelkää näyttää myöskään tuon ajan huonoja puolia. Elokuvan laaja hahmokirjo tuo värikkyyttä tarinaan ja moniin hahmoihin pääsee tutustumaan edes pintaraapaisun verran. Kukin on oma persoonansa, eivätkä he sitä myöten sekoitu toisiinsa. Musiikit ovat kauniita läpi elokuvan, erityisesti mieleen jäivät ne hetket, kun potilaat lähtevät salaiselle yövaellukselleen tai kun Susanna palaa Claymooreen. Kaikken parhaiten jälkeenpäin on kuitenkin jäänyt mieleen elokuvasta huokuva lämpö, välittäminen ja ennen kaikkea Susannan kasvu ihmisenä.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 3. Elokuvassa näyttelee EGOT-palkittu näyttelijä (Whoopi Goldberg)




Vuosi nuoruudestani | Girl, Interrupted

Ohjaus: James Mangold
Käsikirjoitus: James Mangold, Lisa Loomer ja Anna Hamilton Phelan, Susanna Kaysenin muistelmien pohjalta
Sävellys: Mychael Danna
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1999
Kesto: 127 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Winona Ryder - Susanna Kaysen
Angelina Jolie - Lisa Rowe
Whoopi Goldberg - Valerie Owens
Vanessa Redgrave - Dr. Sonia Wick

Kommentit