Turks & Caicos



Paettuaan Britanniasta entinen MI5-agentti Johnny Worricker on asettunut Turks- & Caicossaarille. CIA:n agentti Curtis Pellissier tunnistaa valeidentiteetillä elävän Johnnyn ja suostuttelee tämän avukseen tutkimaan hämäriä bisneksiä, joihin tuntuu jollakin tapaa liittyvän myös Johnnyn arkkivihollinen, pääministeri Alec Beasley.

Turks & Caicos on David Haren ohjaama elokuva vuodelta 2014. Se on toinen osa elokuvatrilogiaan, jonka ensimmäinen osa Page Eight on vuodelta 2011 ja viimeinen osa Salting the Battlefield ilmestyi vuonna 2014.

Ihan alkuun täytyy sanoa, että hyvin todennäköisesti olisi voinut olla hyväksi katsoa trilogian ensimmäinen osa ennen toista. Tietyt asiat olisivat silloin ehkä avautuneet paremmin. Nyt jäin monta kertaa vain täyden hämmennyksen valtaan, kun en tiennyt, miksi joitakin asioita tapahtui, mistä oli kyse tai miksi vaikkapa pääministeri Alec Beasleylla ja Johnny Worrickerilla on joitakin selvittämättömiä kaunoja, joiden vuoksi Johnny ylipäätään on paennut valeidentiteetin turvin etelän lämpöön.

Toisinaan elokuvaa katsoessa tuli mieleen brittiläis-ranskalainen televisiosarja Murha paratiisissa (2011-), vain sillä erotuksella, että kyseinen sarja on tempoltaan paljon nopeampi kuin elokuva ja hämärien bisnesten sijaan keskittyy nimensä mukaisesti kuolemantapausten ympärille. Molemmat kuitenkin sijoittuvat näennäiseen paratiisiin Karibianmeren saarella, Murha paratiisissa Guadalupen saarelle ja Turks & Caicos tietenkin Turks- ja Caicossaarille. Jos toimintatrilleriä kaipaa, silloin tämä elokuva ei ole oikea valinta.

Pääosassa Johnny Worrickerina nähtävä Bill Nighy on kuin eläköitynyt James Bond. Toimintaa elokuvassa vain on vähemmän kuin James Bondissa ikinä. Nighy kuitenkin tekee osansa varmuudella kannatellen koko elokuvaa. Hänen vastapainonaan toimivat CIA-agentti Curtis Pellissier, jota näyttelee Christopher Walken sekä Winona Ryderin näyttelemä salaperäinen Melanie Fall, joka tuntuu tietävän enemmän kuin antaa ymmärtää. Hämäräbisnesten näennäinen johtaja on Rupert Gravesin näyttelemä Stirling Roberts, jolla on yhteyksiä pääministeriin. Robertsin assistentti Margot Tyrrellinä, joka on myös Johnnyn entinen naisystävä, nähdään Helena Bonham Carter. Pienen cameo-roolin pääministerinä tekee Ralph Fiennes. Hän todennäköisesti on suuremmassa roolissa ensimmäisessä ja viimeisessä osassa.

Turks & Caicos on näyttelijäpuolella täynnä aika isoja nimiä, mutta syystä tai toisesta tämä elokuva (tai oikeastaan koko trilogia) ei ole saavuttanut juurikaan tunnettuutta. Elokuvan tarina käy varmasti paremmin järkeen, jos ensimmäisen osan on nähnyt. Turks & Caicos on kuitenkin pienestä budjetistaan huolimatta laadukasta draamaa, jolta ei toimintakohtauksia kannata odottaa, sillä se keskittyy enemmän korruptioon ja sen paljastamiseen.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 10. Vakoojaelokuva




Turks & Caicos

Ohjaus ja käsikirjoitus: David Hare
Sävellys: Paul Englishby
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2014
Kesto: 95 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Bill Nighy - Johnny Worricker
Helena Bonham Carter - Margot Tyrrell
Rupert Graves - Stirling Rogers
Christopher Walken - Curtis Pelissier
Winona Ryder - Melanie Fall

Kommentit