Mars hyökkää!



Marsilaiset saapuvat Maahan ja heidät otetaan vastaan juhlamenoin. Pian käy kuitenkin hyvin selväksi, etteivät marsilaiset ole saapuneet hyvällä asialla. Sen sijaan marsilaiset aloittavat Maan ja sen asukkaiden massatuhon, jota ihmiset eivät voi kuin kauhuissaan paeta.

Mars hyökkää! on Tim Burtonin ohjaama elokuva vuodelta 1996. Elokuva on saanut inspiraation Mars Attacks! -nimisistä keräilykorteista, joita alkuperäinen käsikirjoittaja Jonathan Gems löysi lahjatavarakaupasta kesällä 1994 ja alkoi niiden pohjalta kehitellä käsikirjoitusta.

Muistan katsoneeni Mars hyökkää! ensimmäisen kerran kahdeksan- tai yhdeksänvuotiaana ja jo silloin pitäneeni siitä kovasti. Jälkeepäin en tosin muistanut elokuvasta paljoakaan, en edes elokuvan nimeä, vain muutaman kohtauksen. Meni noin kymmenen vuotta ennen kuin hieman vahingon kautta onnistuin löytämään tämän uudestaan.

Mars hyökkää! on ennen kaikkea parodia b-luokan scifi-elokuvista ja juuri sellaisena sitä pitäisi lähteä katsomaankin. Erikoistehosteet eivät (tarkoituksella) ole mitään aikansa huippuja vaan suurimman osan ajasta näyttävät kirjaimellisesti päälleliimatuilta. Musiikit on Burtonin elokuville tuttuun tapaan jälleen kerran säveltänyt Danny Elfman. Mars hyökkää! on täynnä toimintaa sekä maailmanlopun meininkiä ja sen loppuratkaisu on niin absurdi kuin olla ja voi.

Elokuvassa on mukana paljon isoja nimiä Hollywoodista, kuten Jack Nicholson ja Glenn Close Yhdysvaltojen presidenttinä sekä ensimmäisenä naisena, heidän tytärtään näyttelee nuori Natalie Portman. Nicholson tekee elokuvassa toisenkin roolin Las Vegasin kiinteistökehittäjä Art Landina. Mukana ovat myös muun muassa Pierce Brosnan professori Donald Kesslerinä, Sarah Jessica Parker talk show -juontaja Nathalie Lakena, Michael J. Fox uutisreportteri Jason Stonena, Martin Short presidentin lehdistösihteeri Jerry Rossina sekä Danny DeVito uhkapelaajana. Jack Black tekee pienen roolin armeijaan liittyvänä Billy-Glenn Norrisina.

Mars hyökkää! on erittäin hauska ja viihdyttävä elokuva myös sellaisille, jotka eivät pahemmin scifistä välitä (myös minulle itselleni). Elokuvan värikäs tähtikaarti jo itsessään tekee siitä katsomisen arvoisen, ja hahmot sekoilevat läpi tarinan kuin maailmanlopun edellä vain voi. Elokuvassa on hyvää, toimivaa huumoria sekä toisinaan niin absurdeja asioita, ettei niistä voi kuin huvittua. Itselleni Mars hyökkää! on aina paluu erääseen lapsuuden kesään.


Seitsemänvuotiaan arvio: (ennen elokuvaa) "En haluu kattoo tätä. Noi marssilaiset näyttää pelottavilta." (elokuvan jälkeen) "Tää oli hirveen hauska. Voidaanko kattoo uudestaan?"


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 9. Ulkomainen elokuva, jossa näkyy suomalainen tuote (Eero Aarnion pallotuoli)







Mars hyökkää! | Mars Attacks!

Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: Len Brown ja Woody Gelman
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1996
Kesto: 102 min
Ikäraja: K11
Päärooleissa:
Jack Nicholson - presidentti James Dale / Art Land
Glenn Close - Marsha Dale
Pierce Brosnan - professori Donald Kessler

Kommentit