Keskipäivän aave



Käsikirjoittaja Paul Javal saapuu vaimonsa Camillen kanssa Italiaan. Paul on pyydetty paikalle tuottaja Jeremy Prokoschin toimesta kirjoittamaan lisää kohtauksia Odysseiaan perustuvaan elokuvaan. Paulin ja Camillen avioliitto on parhaillaan murenemassa käsiin, ja sitten vielä tuottaja Prokosch iskee silmänsä kauniiseen Camilleen.

Keskipäivän aave (myös nimellä Sen täytyi tapahtua) on Jean-Luc Godardin ohjaama elokuva vuodelta 1963. Se perustuu Alberto Moravian samannimiseen romaaniin vuodelta 1954.

Jean-Luc Godard oli yksi ranskalaisen uuden aallon elokuvan keskeisimpiä ohjaajia. Uusi aalto laittoi vanhat hierarkiat sekaisin ja toi mukanaan pienet budjetit, uusia näyttelijöitä ja vaikutteita sekä korosti ohjaajan asemaa ja sitä, että elokuva on ohjaajansa visio.

Tätä ennen en ole katsonut ainuttakaan Godardin elokuvaa, mutta lukemani perusteella Keskipäivän aave on niistä tapahtumiltaan ja juoneltaan kaikkein selkein. Ja helppohan sitä on ymmärtää. Kyseessä on kuitenkin käytännössä katsoen perinteinen kolmiodraama.

Twisti on siinä, että samaan aikaan, kun kolmiodraama on käynnissä, elokuvaohjaaja Fritz Lang (joka näyttelee itse itseään) kuvaa elokuvaansa Odysseiasta. Paul on paikalla kirjoittaakseen uusia kohtauksia ja Jeremy tuottajan roolissa. Odysseian tarina heijastuu Camillen ja Paulin onnettomaan avioliittoon, jossa Paul ei enää osoita rakkauttaan Camillea kohtaan. Camille puolestaan tuntuu odottavat mieheltään edes pienintä merkkiä mustasukkaisuudesta osoituksena tämän rakkaudesta, mutta Paulia ei näytä liikuttavan vähääkään, että Camille jää kahden Jeremyn kanssa tai että Jeremy aika avoimestikin yrittää iskeä tätä. Se johtaa lopulta siihen, että Camille pettyy mieheensä. Näihin tapahtumiin viitataan elokuvassa jopa suoraan, kun Paul saa kuulla Odysseuksen ja Penelopen suhteesta sekä siitä, mistä syystä Penelope lakkasi rakastamasta miestään. Tismalleen samoin käy Camillelle.

Vaikka suurimmat roolit elokuvassa saavatkin miehet, Michel Piccolin näyttelemä Paul Javal ja Jack Palancen näyttelemä Jeremy Prokosch, on sen kirkkain tähti kuitenkin Camille Javal, jonka roolissa nähdään Brigitte Bardot. Kuvankaunis Bardot istuu rooliinsa kuin valettu. Hänestä näkyy kaipaus johonkin enempään, johonkin syvempään kuin mitä hänen miehensä voi tai osaa hänelle tarjota. Mielenkiintoinen hahmo on myös Francesca Vanini, jota esittää Giorgia Moll. Francescan tehtäväksi jää toimia tulkkina neljää eri kieltä puhuvien hahmojen välillä ja olla se, joka tuo nämä yhteen.

Keskipäivän aave sijoittuu Italiaan ja on täynnä sekä kauniita maisemia että tunnelmallisia kuvia. Elokuvassa on paljon symboliikkaa ja paradoksaalisuutta, jotka paremmin ymmärtääkseen tämä pitäisi varmaan katsoa toiseenkin kertaan. Joka tapauksessa katsomani perusteella voisin toistekin katsoa Godardin elokuvia ja itse asiassa löysin jo hänen ohjauksistaan muutaman, jotka kiinnostaisivat.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 47. Elokuvan on ohjannut Jean-Luc Godard




Keskipäivän aave | Le mépris

Ohjaus: Jean-Luc Godard
Käsikirjoitus: Jean-Luc Godard, Alberto Moravian romaanin pohjalta
Sävellys: Georges Delerue
Tuotantomaa: Ranska
Julkaisuvuosi: 1963
Kesto: 103 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Brigitte Bardot - Camille Javal
Michel Piccoli - Paul Javal
Jack Palance - Jeremy Prokosch

Kommentit