Kaikkea hyvää, Leo Grande



Leskeksi jääneen entisen opettajan Nancy Stokesin elämä on ollut aika tylsää ja tasapaksua puurtamista. Nyt miehensä kuoleman jälkeen hän kuitenkin tahtoo kokea jotakin erilaista ja jännittävää, joten eräänä päivänä hän päätyy palkkaamaan itselleen seksityöntekijän nimeltä Leo Grande. Nancy on jo valmiiksi laatinut listan kaikesta, mitä tahtoo kokeilla, mutta kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan.

Kaikkea hyvää, Leo Grande on Sophie Hyden ohjaama elokuva vuodelta 2022.

Katsoin tämän elokuvan jo kauan aikaa sitten, ehkä joskus kesällä, mutta jostakin syystä postaus on kokonaan unohtunut luonnoksiin. Ehkä nyt tämän vuoden viime metreillä olisi sitten vihdoin aika julkaistakin tämä.

Tämän elokuvan katsottuani jäin pitkäksi aikaa melko sanattomaksi. En osannut oikein muodostaa mielipiteitä suuntaan tai toiseen. Muuta kuin sen verran, että pidin tästä. Kaikkea hyvää, Leo Grande on erittäin suorasukainen ja rehellinen elokuva, joka ei arastele käsitellä herkkiä tai intiimejäkään asioita. Kaikkea käsitellään kuitenkin lämmöllä, eikä missään kohtaa ketään syyllistäen.

Tunnelma läpi elokuvan on erittäin lämmin ja käsikirjoituksessa on paljon herkkää, toisinaan viiltävääkin huumoria. Se käsittelee parisuhteita ja erityisesti seksiä ja seksuaalisuutta kuusikymppisen naisen kautta, jolla ei ole kokemuksia muuta kuin oman aviomiehensä kanssa. Elokuvan käsikirjoitus on paljas - myös kirjaimellisesti, ja käsikirjoittaja Katy Brand on todella pistänyt parastaan.

Pääroolissa Nancy Stokesina nähdään loistava Emma Thompson. Nancy on omassa menneisyydessään jäänyt tavallaan avioliittonsa vangiksi, vaikka olisi kaivannut jotakin enemmän elämäänsä. Daryl McCormackin esittämälle Leo Grandelle hän uskaltaa vihdoin avautua elämänsä kipupisteistä, mutta myös Leolla on omansa. Hän piiloutuu naamionsa taakse. Tuon naamion nimi on Leo Grande, eikä hän tahdo paljastaa itsestään tai menneisyydestään yhtään mitään. Pääkaksikon välinen kemia toimii ja on lähestulkoon käsinkosketeltavaa. Nancy ja Leo onnistuvat hotellihuoneessa luomaan itselleen kuplan, turvallisen tilan, jossa kummankin on hyvä olla ja jossa Nancy voi purkaa patoutumiaan ja turhautumistaan.

Kaikkea hyvää, Leo Grande on erittäin taidokkaasti tehty, kaunistelematon elokuva, jolla on rohkeutta käsitellä myös tabuina pidettyjä asioita herkkyydellä ja rehellisesti. Taidokas ohjaus yhteistyössä käsikirjoituksen ja pääosanäyttelijöiden kanssa luovat kauniin kokonaisuuden. Se on kertomus naisen seksuaalisuudesta, mutta myös ihmisen haavoittuvaisuudesta, nautinnosta, toiveista ja ennen kaikkea ihmisen mukanaan kantamista naamioista.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 37. Pääosanesittäjä on yli 50-vuotias nainen




Kaikkea hyvää, Leo Grande | Good Luck to You, Leo Grande

Ohjaus: Sophie Hyde
Käsikirjoitus: Katy Brand
Sävellys: Stephen Rennicks
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2022
Kesto: 92 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Emma Thompson - Nancy Stokes / Susan Robinson
Daryl McCormack - Leo Grande / Connor Martin

Kommentit