Ennustus



Amerikkalainen diplomaatti Robert Thorn saa tietää lapsensa menehtyneen synnytyksessä. Vaimoltaan salaa hän adoptoi lapsen, jonka äiti on kuollut synnytykseen. Viisi vuotta myöhemmin Robert valitaan Yhdysvaltojen suurlähettilääksi Iso-Britanniaan, jonne hän muuttaa yhdessä vaimonsa Kathyn ja heidän poikansa Damienin kanssa. Damienin ympärillä alkaa kuitenkin tapahtua outoja asioita, joten pian Robert alkaa epäillä, että hänen poikansa on Antikristus.

Ennustus on Richard Donnerin ohjaama elokuva vuodelta 1976. Se on saanut myöhemmin kolme jatko-osaa (1978, 1981 ja 1991) sekä uudelleenfilmatisoinnin (2006). Esiosa The First Omen on tulossa vuonna 2024.

Tulipa vihdoin tämäkin kauhuklassikko katsottua. Omasta hyllystä Ennustus on löytynyt jo parin vuoden ajan, mutta aiemmin en vain ole saanut sitä katsotuksi. Uudelleenfilmatisoinnin katsoin reilut vuosikymmen sitten, mutta kovin paljoa ei siitäkään ole muistikuvia jäänyt mieleen. Paitsi sen verran, että voin todeta alkuperäisen elokuvan olevan parempi, kuten ne lähes aina ovat.

Ennustus täyttää käytännössä lähes kaikki yliluonnollisen kauhun peruspiirteet uskonnollisine teemoineen. Elokuva on hyvin rytmitetty ja sen tunnelmaa sävyttävät upeat, ajoittain hyvin mahtipontisetkin musiikit. Säveltäjä Jerry Goldsmith voitti työstään parhaan musiikin Oscar-palkinnon. Jännitys pysyy hyvin yllä ja loppuun saakka sitä liputtaa Howardin puolesta, että tämä onnistuisi pyrkimyksissään kukistaa pahaa tahtova Antikristus.

Kuvausten aikaan vain viisivuotias Harvey Stephens on kirjaimellisesti hirvittävän taitava roolissaan Damienina. Hänen tuijotuksensa huokuu uhkaavuutta ja vaaraa. Myös Damienin vanhempia Howardia ja Kathya näyttelevät Gregory Peck ja Lee Remick tekevät vahvat roolisuoritukset hankalan lapsen kamppailevina vanhempina. Toisinaan katsojana alkaa kyseenalaistaa, voisiko kyseessä kuitenkin olla vain uhmaiässä oleva lapsi ja vanhemmat, joilla on vaikeuksia hallita tämän uhmaikäisen lapsen käytöstä, kenties jopa äidin kohdalla synnytyksenjälkeistä masennusta. Elokuvan kuluessa ei kuitenkaan käy ilmi mitään, mikä todistaisi tämän teorian todeksi, mutta tavallaan sen voisi kyllä nähdä allegoriana vastaavalle ja siihen voi kyllä varmasti jokainen vanhempi samaistua.

Ennustus on vahva elokuva erityisesti tunnelmapuolellaan, eikä elokuvan piinaavuutta lainkaan vähennä vähintään yhtä piinaava musiikki. Tunnelmaan todella panostetaan kaikin puolin, eikä raakuuksia juuri ruudulla näy. Alkupuolen käänteentekevä kohtaus saa hieman hätkähtämään, vaikka sitä osasinkin uudelleenfilmatisoinnin nähtyäni odottaa. Ennustus on hyvä osoitus siitä, kuinka hyvän kauhuelokuvan tekemiseen ei tarvita äkkisäikäytyksiä, mörköjä tai gorea.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 14. Elokuva on voittanut parhaan musiikin Oscar-palkinnon




Ennustus | The Omen

Ohjaus: Richard Donner
Käsikirjoitus: David Seltzer
Sävellys: Jerry Goldsmith
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1976
Kesto: 111 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Harvey Stephens - Damien
Gregory Peck - Robert Thorn
Lee Remick - Katherine Thorn

Kommentit