1/12: Animaatio - Artturi Joulu - joulupukin poika



Joulupukin nuorempi poika, Artturi, ihailee isäänsä yli kaiken muun. Hän yrittää aina kaikkensa saadakseen osakseen edes hieman perheensä ihailua, mutta jää aina muiden varjoon. Eräänä jouluyönä Artturi huomaa Joulupukin unohtaneen toimittaa lahjan yhdelle lapselle ja päättää korjata vahingon. Yhdessä isoisänsä Jouluvaarin kanssa hän lähtee matkaan ikivanhalla reellä pelastaakseen joulun.

Artturi Joulu - joulupukin poika on Sarah Smithin ohjaama elokuva vuodelta 2011.

Artturi Joulu on juuri sitä, mitä jouluelokuvalta saattaakin odottaa. Se on lämminhenkinen seikkailu joulusta, joulun taiasta sekä itseensä ja omaan asiaansa uskomisesta. Mukana tarinassa on moderni twisti, sillä vanhemman poikansa Steven avustuksella Joulupukki (oikealta nimeltään Malcolm) on laittanut homman uuteen järjestykseen. Pölyttynyt reki ja porot ovat saaneet jäädä historiaan, kun on siirrytty modernin teknologian ilmalaivaan, joka vie Joulupukin ympäri maailman jouluyönä. Pukin punainen hiippalakkikin on heitetty nurkkaan, kun tilalle on astunut armeijahenkinen baretti ja jouluyön operaatiota johdetaan kuin sotatoimia konsanaan. Pukin vanhempi poika, Steve, on kuin suoraan armeijasta paikalle pölähtänyt. Tontuistakin on tullut jonkinlaisia ninjoja, jotka hoitavat lahjojen perille viemisen. Ninjatontut tosin ovat aika hauskoja.

Tietysti elokuvaan on ahdettu myös jouluelokuvien perisynti: muualla maailmassa ei ole vieläkään opittu, että pukki asuu Suomessa, eikä missään Pohjoisnavalla. Näin suomalaisena sitä aina alkaa nähdä edes vähän punaista, kun vastaavaa väitetään elokuvissa.

Äänien miksauskaan ei ole oikein osunut kohdilleen, sillä ajoittain puhe on sen verran hiljaisella, ettei siitä ole saada selvää, mutta kun musiikit pamahtavat päälle niin kuulo meinaa lähteä. Tosin en tiedä, onko englanninkielisellä dubbauksella sama ongelma vai johtuuko se vain suomenkielisen dubbauksen laadusta. Tuo nimittäin tuntuu olevan todella yleinen ongelma suomalaisissa elokuvissa.

Suomenkielisessä versiossa ei muutamaa nimeä lukuun ottamatta ole minulle tuttuja näyttelijöitä (muutaman tunnistin äänen perusteella elokuvaa katsoessa), mutta englanninkielinen versio on saanut kaartiinsa muun muassa sellaisia legendoja kuin Bill Nighy, Hugh Laurie, Imelda Staunton ja Jim Broadbent. Ihan vain jo heidän vuokseen täytyy seuraavalla kerralla katsoa alkuperäisillä äänillä. Hahmoista ehdottomasti paras on aivan hervoton ja toisinaan erittäin vastuutonkin Jouluvaari eli Joulupukin isä, jonka äänenä suomeksi toimii Markku Huhtamo ja englanniksi Bill Nighy. Jouluvaarin ja Artturin välistä suhdetta on mukava seurata heidän yhteisen retkensä aikana.

Artturi Joulu on elokuva, joka sopii sekä lapsille että aikuisille. Elokuvassa on paljon vitsejä, joita lapsi ei välttämättä ymmärrä, koska ne ovat enemmän aikuisille suunnattuja, esimerkiksi Jouluvaarin kommentit vanhoista hyvistä ajoista sekä maailmansodista. Eikä se rajoitu pelkästään vitseihin vaan myön vaikkapa faktoihin, kuten miksi Jouluvaarin kirjassa lukee, ettei Saigonin yli kannata lentää. Katsojana sitä toivoo, että muutkin hahmot näkisivät Artturissa kaiken sen, mitä katsoja alusta saakka näkee - Artturin sydämessä olevan lämmön, välittämisen ja ymmärryksen siitä, mitä joulu on.


Seitsemänvuotiaan arvio: "Haluun olla ninjatonttu!"




Artturi Joulu - joulupukin poika | Arthur Christmas

Ohjaus: Sarah Smith
Käsikirjoitus: Peter Baynham ja Sarah Smith
Sävellys: Randy Newman
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2011
Kesto: 97 min
Ikäraja: K7
Äänirooleissa:
James McAvoy / Riku Nieminen - Artturi Joulu
Hugh Laurie / Aku Laitinen - Steve
Bill Nighy / Markku Huhtamo - Jouluvaari
Jim Broadbent / Pekka Lehtosaari - Joulupukki
Imelda Staunton / Carla Rindell - Margaret

Kommentit