Aladdin



Kaduilla asuva taskuvaras Aladdin kohtaa markkinoilla kauniin Jasminen tietämättä, että tämä on sulttaanin tytär. Kohtaaminen asettaa Aladdinin hengenvaaraan, josta sulttaanin neuvonantaja Jafar tämän pelastaa hyötyäkseen siitä itse. Jafar huijaa Aladdinin Ihmeiden onkaloon hakemaan taikalamppua. Lamppu päätyy kuitenkin Aladdinille, ja lampunhenki muuttaa katurotan prinssiksi, jotta tämä voisi varastaa prinsessan sydämen.

Aladdin on Ron Clementsin ja John Muskerin ohjaama animaatio vuodelta 1992. Elokuva pohjautuu satukokoelmasta Tuhat ja yksi yötä lähtöisin olevaan satuun Aladdin ja taikalamppu.

Alkuperäinen satu Aladdinista sijoittuu Kiinaan, mutta Disney-elokuva on siirtänyt tapahtumapaikan Tuhat ja yksi yötä -kirjan juurille jonnekin päin Arabiaa ja siellä sijaitsevaan fiktiiviseen Agraban sulttaanikuntaan. Elokuvan piirrosjälki on kaunista, vaikkakaan ei itselleni ole koskaan ollut yhtä ikoninen kuin joissakin muissa Disney-klassikoissa. Jo pelkät taustat ja värit luovat tunnelmaa suuresta Lähi-Idän kaupungista.

Aladdin sisältää monia ikimuistoisia kohtauksia ja ikonisia lauluja. Se on taianomainen kertomus, jonka tekemisessä ei ole värejä säästelty vaan lähes koko elokuva on alusta loppuun saakka melkoista värien ilotulitusta. On mukana toki myös synkkiä ja vähän pelottaviakin hetkiä, kuten asiaan kuuluu. Missään kohtaa Aladdin ei kuitenkaan liian pelottavaksi ylly ja pelottavammissakin kohdissa on aina läsnä lämminhenkistä huumoria.

Jasmine ei ole Disney-prinsessana kovin tyypillinen, sillä häntä kuninkaallinen elämä ei tunnu juuri kiinnostavan. Sen sijaan hän on kapinallinen, temperamenttinen ja itsepäinen - tai toisin sanoen vahva, itsenäinen nainen, joka tahtoo tehdä omat päätöksensä, eikä anna miesten kontrolloida elämäänsä. Sekä Jasmine että Aladdin ovat oman tilanteensa vankeja ja kumpikin haaveilee jostakin muusta: Jasmine elämästä palatsin muurien ulkopuolella sekä vapaudesta, Aladdin huolettomasta elämästä palatsissa. Kumpikin myös joutuu ongelmiin yrittäessään olla jotakin, mitä he eivät ole. Myös henki on vanki omassa elämässään, sillä kuka nyt käyttäisi yhden kolmesta toivomuksesta toivoakseen hengen vapautta?

Aladdin on satumainen kertomus siitä, kuinka toiveiden täyttyminen ei aina ole hyvä asia ja kuinka tärkeää on olla oma itsensä sen sijaan, että teeskentelisi jotakin muuta. Se on kertomus vapaudesta, kahleista ja uudenlaisen elämän tavoittelusta. Elokuva on kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa, sekä suomeksi että englanniksi. 1990-luvulla Disney valitsi suomenkielisen dubbauksen maailman parhaaksi Aladdin-dubbaukseksi, joten se kertonee aika paljon.

Seitsemänvuotiaan arvio: "Hengen ääni oli hyvä. Kivat musiikit ja hahmot. Söpö tiikeri."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 27. Elokuvassa näyttelee Vesa-Matti Loiri (ääninäyttelee, joten se lasketaan)



Aladdin

Ohjaus: Ron Clements ja John Musker
Käsikirjoitus: Ron Clements, John Musker, Ted Elliott ja Terry Rossio
Sävellys: Alan Menken
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1992
Kesto: 90 min
Ikäraja: K7
Äänirooleissa:
Scott Weinger ja Brad Kane / Sami Aarva - Aladdin
Linda Larkin ja Lea Salonga / Ulla Hakola - Jasmine
Robin Williams / Vesa-Matti Loiri - Henki
Jonathan Freeman / Jarkko Rantanen - Jafar

Kommentit