9/12: Kirjaan pohjautuva - Joulutarina



Yhdeksänvuotias Ralph Parker toivoo joululahjaksi Red Ryder -merkkistä ilmakivääriä. Kaikki aikuiset vain sattuvat olemaan sitä mieltä, että Ralph ampuisi sillä itseään silmään. Joulunaluspäivät Ralph käyttääkin juonien ja kampanjoiden lahjansa puolesta ja joutuu hän siinä samassa myös ystävineen vastatusten naapuruston pahimman kiusaajan kanssa.

Joulutarina (myös nimillä Joululahja, Eräs joululahja ja Eräs joulutarina) on Bob Clarkin ohjaama elokuva vuodelta 1983. Se perustuu Jean Shepherdin puolifiktiivisiin tarinoihin kirjasta In God We Trust: All Other Pay Cash vuodelta 1966. Joitakin elementtejä on otettu myös Shepherdin vuoden 1971 kirjasta Wanda Hickey's Night of Golden Memories and Other Disasters.

Olen katsonut tämän elokuvan kerran aiemminkin. Vaikka aikaa siitä on kulunut yli kaksi vuosikymmentä, on yksi kohtaus jäänyt varsin selkeänä mieleen. Olen silloin alle kouluikäisenä saanut kyseisestä kohtauksesta sen verran pahan pelon, etten koskaan talvisin ole edes harkinnut koettaa kielelläni minkäänlaisia metallitankoja. Ihan hyvä niin.

Joulutarina koostuu useasta toisistaan irrallisesta tarinasta, mutta taustalla kulkee samaan aikaan osasia kasassa pitävä juoni Ralphiesta, joka tekee kaikkensa saadakseen toivomansa ilmakiväärin joululahjaksi. Toteutustavasta tulee paljon mieleen kymmenisen vuotta myöhemmin ilmestynyt elokuva Babe - urhea possu (1995), jossa on käytetty samaa tyyliä. Tarinaa eteenpäin vie aikuisen Ralphien ääni, joka muistelee lapsuutensa joulua sekä silloin läpi käymiään tapahtumia, tunteita ja ajatuksia.

Peter Billingsley roolissaan Ralphiena on hämmästyttävän aito ja luonnollinen, mikä ei aina ole itsestäänselvyys, kun on kyseessä lapsinäyttelijä. Ralphie on juonitteluistaan huolimatta hirvittävän suloinen lapsi, mutta vielä häntäkin suloisempi on pikkuveli Randy, jota näyttelee Ian Petrella - erityisesti siinä vaiheessa, kun äiti pukee Randylle niin paljon ulkovaatteita päälle, ettei poikaparka kykene edes laskemaan käsiään alas. Heidän lisäkseen elokuvassa nähdään muun muassa Melinda Dillon ja Darren McGavin Ralphien ja Randyn vanhempina sekä Scott Schwartz ja R. D. Robb Ralphien ystävinä. Myös kirjailija Jean Shepherd tekee cameon aikuisen Ralphien äänenä, joka vie kertomusta eteenpäin.

Joulutarinassa on yllättävän hyvää ja nokkelaakin komediaa, joka mitä suurimmalta osin ei ole kärsinyt ajankulusta. Elokuva on kerrottu täysin yhdeksänvuotiaan lapsen näkökulmasta, joka on juuri niin simppeli, viaton ja rehellinen kuin kuuluukin. Missään kohtaa ei käy mielessä, ettei yhdeksänvuotias voisi ajatella tuolla tavoin. Näyttelijäsuoritukset ovat onnistuneita ja vaikkakin tietyissä kohden hieman liioiteltuja, se ei silti tunnu liian yli vedetyltä. Joulutarina on todellinen jouluklassikko.




Joulutarina | A Christmas Story

Ohjaus: Bob Clark
Käsikirjoitus: Jean Shepherd, Leigh Brown ja Bob Clark, Shepherdin kirjojen pohjalta
Sävellys: Paul Zaza ja Carl Zittrer
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Kanada
Julkaisuvuosi: 1983
Kesto: 94 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Peter Billingsley - Ralphie Parker
Ian Petrella - Randy Parker
Melinda Dillon - rouva Parker
Darren McGavin - herra Parker

Kommentit