6/12: Mustavalkoinen - Ihmeellinen on elämä


"Aina, kun kello kilahtaa, enkeli saa siivet."
Liikemies George Bailey on ajautunut epätoivoiseen tilanteeseen ja on aikeissa päättää oman elämänsä. Hänelle lähetetään maan päälle suojelusenkeli näyttämään, millaista elämä olisi, jos Georgea ei olisi koskaan ollut olemassa. Hartaana toiveena suojelusenkelillä on saada George muuttamaan mielensä ja sillä tavoin ansaita itselleen siivet.

Ihmeellinen on elämä on Frank Capran ohjaama elokuva vuodelta 1946. Se pohjautuu Philip van Doren Sternin novelliin The Greatest Gift vuodelta 1943. Elokuva on useaan otteeseen valittu yhdeksi maailman parhaista elokuvista.

Okei, nyt heti alkuun täytyy tehdä tunnustus, etten ole koskaan ennen katsonut Ihmeellinen on elämää. Pari-kolme vuotta sitten oli tarkoitus, kun se joulun aikaan tuli televisiosta, mutta oma senhetkinen väsymystila teki sen mahdottomaksi ja katsominen jäi kesken. Nyt tuli vihdoin sitten aika katsoa tämä yksi joulunajan (ja samalla myös elokuvahistorian) suurimmista klassikoista loppuun asti.

Suoraan sanottuna olen järkyttynyt siitä, etten oikeasti ole katsonut tätä aiemmin, sillä Ihmeellinen on elämä on juuri sellainen draamaelokuva, joita rakastan katsoa. Draama ylipäätään on elokuvissa yksi suosikkigenreistäni. Ihmeellinen on elämä on kirjaimellisesti ihmeellisen kaunis ja koskettava elokuva, joka kertoo myös tärkeää viestiä siitä, kuinka jokainen ihmishenki on tärkeä ja jokaisen elämällä on merkitys. Kun George toivoo, ettei olisi koskaan syntynytkään, hän saa myös kokea sen, millainen maailma olisi, jos häntä ei olisi ollut ja kuinka monen ihmisen elämä olisi mennyt pilalle tai päättynyt varhain sen vuoksi.

George Baileyta näyttelee James Stewart, joka on oikein hyvä roolissaan, vaikka elokuvan alkupuolella tuntuukin hassulta nähdä lähes nelikymppinen Stewart näyttelemässä hahmoaan parikymppisenä. Stewart kuitenkin karismallaan kantaa koko elokuvaa harteillaan. Georgen vaimo Maryna nähdään Donna Reed, Billy-setänä Thomas Mitchell, siipiään yhä odottavana suojelusenkeli Clarencena Henry Travers ja Baileyn perheen arkkivihollisena Henry Potterina Lionel Barrymore. Persoonalliset hahmot yhdessä onnistuneen käsikirjoituksen kanssa luovat erittäin kiehtovan tarinakokonaisuuden, jota ei voi kuin katsoa ihaillen. Hahmojen väliset jännitteet ja kaunat ovat elokuvan jännitystä luova elementti, erityisesti toki lähes koko kaupunkia kontrolloivan Potterin pyrkimykset tuhota Baileyt, jotka ainoina uskaltavat pistää tälle kampoihin.

Ihmeellinen on elämä on tärkeä muistutus elämän lahjasta, jota jokaisen täytyisi muistaa kunnioittaa. Elokuvana se on hirvittävän kaunis ja koskettavakin, viimeistään lopussa ei kyyneliltä voi välttyä, enkä voi oikeasti käsittää, etten muka ole aiemmin tätä katsonut. Tästä lähtien Ihmeellinen on elämä taitaa muodostua jouluperinteeksi, jota ilman ei tule joulua.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 48. Elokuvassa koristellaan kuusta




Ihmeellinen on elämä | It's a Wonderful Life

Ohjaus: Frank Capra
Käsikirjoitus: Frances Goodrich, Albert Hackett ja Frank Capra, Philip van Doren Sternin novellin pohjalta
Sävellys: Dimitri Tiomkin
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1946
Kesto: 131 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
James Stewart - George Bailey
Donna Reed - Mary Hatch Bailey
Thomas Mitchell - Billy-setä
Lionel Barrymore - Henry Potter
Henry Travers - Clarence Odbody

Kommentit