2/12: Suomalainen elokuva - Joulumaa



Erostaan toipuva Helena on aikeissa viettää ensimmäisen joulunsa yksin, mutta ystävä Ulli saa hänet houkuteltua jouluksi mukaansa maatilalle, jota pyörittää nuori pariskunta, joilla on pieni tytär. Kun kaksi eri sukupolvea naisia kohtaavat, lähtevät jokaisen henkilökohtaiset kivut purkautumaan yllättävilläkin tavoilla.

Joulumaa on Inari Niemen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2017.

Joulumaa on täynnä mielenkiintoisia hahmoja, joista jokainen on omanlaisensa persoona niin hyvässä kuin pahassakin. Jokaisessa on useita eri ulottuvuuksia, minkä vuoksi he ovat oikein uskottavia, aidon tuntuisia ihmisiä. Katsojallekin tällaisiin persoonallisiin hahmoihin on helpompi samaistua ja heistä on helpompi kiinnostua. Hahmojen luontiin on selkeästi nähty vaivaa ja heidän persoonansa kannattelevat tätä elokuvaa. Eikä toki näyttelijöidenkään työssä valitettavaa ole. Näytteleminen on vähäeleistä, mutta toimivaa ja aitoa, eikä missään kohden sorru ylilyönteihin.

Pääroolissa Helenana elokuvaa eteenpäin vie Milka Ahlroth. Helena on eronnut miehestään vuotta aiemmin ja tytärkin on ulkomailla, joten hän on valmistautunut viettämään joulunsa yksin. Helena kipuilee edelleen todella paljon eronsa jäljiltä, eikä ole vielä suostunut hyväksymään sen lopullisuutta vaan odottaa miehensä yhä palaavan. Helenan ystävä Ullia näyttelee Mari Rantasila, joka on valinnut toisenlaisen tien kuin ystävänsä; hän ei ole vakiintunut, eikä hänellä ole lapsia. Silti Ulli on sitä mieltä, ettei jouluna kenenkään kuulu olla yksin.

Koko elokuvan kiinnostavimmaksi hahmoksi itselleni nousi kuitenkin Anna Paavilaisen näyttelemä Unna, joka yhdessä miehensä kanssa pyörittää maatilaa. Idealismin ja todellisuuden kohdatessa parin haaveet ovat kuitenkin kokeneet melkoisen kolauksen. Heidän tyttärensä Malva on viisivuotias ja itselleni ainakin tuli elokuvaa katsoessa tunne, että Unna on todennäköisesti kärsinyt aikoinaan synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, muttei ole saanut / osannut pyytää oikeanlaista apua ja kamppailee niiden asioiden kanssa edelleen. Pariskunnan ajatukset ja toiveet eivät enää kohtaa ja Anna yrittää etsiä tukea muualta, kun ei miehelleen enää osaa puhua. Tästä parhaimpana esimerkkinä on, kun Anna avautuu Helenalle ja Ullille, ettei tahdo enempää lapsia ja pian Tuure kertoo kaikille, kuinka he toivovat toista lasta. Annan miestä Tuurea näyttelee Eero Ritala.

Joulumaa pureutuu yksinäisyyden sekä parisuhteen kipupisteisiin raadollisen rehellisesti, mutta toisinaan myös huumorin kautta. Toisinaan sitä voi tehdä vähän jopa kipeääkin katsoa. Näyttelijät ja käsikirjoitus yhteistyössä ovat Joulumaan ehdoton vahvuus, mutta ei koko kokonaisuudessakaan mitään vikaa ole. Ulkoiset puitteetkin ovat visuaalisesti sellaisia, että niissä silmä lepää. Monta kertaa aloin miettiä, kuinka tunnelmallista sitä olisikaan viettää joulua vastaavassa paikassa.




Joulumaa

Ohjaus ja käsikirjoitus: Inari Niemi
Sävellys: Joel Melasniemi
Tuotantomaa: Suomi
Julkaisuvuosi: 2017
Kesto: 87 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Milka Ahlroth - Helena
Mari Rantasila - Ulli
Anna Paavilainen - Unna
Eero Ritala - Tuure
Martti Suosalo - Oiva

Kommentit