12/12: Lapsen valinta - The Grinch



Huuvillessä valmistaudutaan vuoden tärkeimpään ja suurimpaan juhlaan eli jouluun. Ainoa, joka ei ole joulusta vähääkään kiinnostunut on vuorella koiransa Maxin kanssa asuva Grinch. Joulu saa Grinchin muistamaan yksinäisen lapsuutensa, joten hän päättää ryhtyä joulupukiksi ja varastaa joulun Huuvillen asukkailta.

The Grinch on Scott Mosierin ja Yarrow Cheneyn ohjaama animaatio vuodelta 2018. Se pohjautuu Dr. Seussin kirjaan How the Grinch Stole Christmas! vuodelta 1957 ja on peräti kolmas adaptaatio saman kirjan pohjalta, joista ensimmäinen, lyhytelokuva ja piirrosanimaatio How the Grinch Stole Christmas! ilmestyi televisiossa vuonna 1966 ja toinen, live action -elokuva The Grinch, sai teatteriensi-iltansa vuonna 2000.

Jälleen kerran annoin lapseni valita viimeisen elokuvan Jouluelokuvahaasteeseen ja tällä kertaa hän valitsi uusimman The Grinchin. Mitään uudenlaista näkökulmaa ei The Grinch tähän vanhaan tarinaan tarjoa, mikä tavallaan tekee siitä elokuvana aika tarpeettoman. Ei sillä, kyllä The Grinch silti on kokonaisuutena oikein mainio ja viihdyttäväkin ja lähtökohtaisesti varmasti oikein hyvä ensikosketus Grinchiin 2010- ja 2020-luvun lapsille.

Animaatiotyyli jatkaa samaa tasokasta linjaa muiden Illumination-studion animaatioiden kanssa. Se on raikasta, värikästä, näyttävää ja valoisaa. Tarinassa on tuttuja elementtejä aiemmista elokuvista sekä Seussin kirjasta, mutta jotain uuttakin on mukaan saatu tuotua. Tärkein uusi elementti on se, kuinka Cindy Lou Huu toivoo joululahjaksi, että hänen äitinsä olisi onnellinen.

Elokuvan sympaattisin hahmo on Grinchin koira Max, joka toisinaan jopa varastaa show'n itse nimihahmolta. Grinchissä ei ole ihan samanlaista särmää kuin aiemmissa versioissa, mutta Grinchin tunnepuoleen, menneisyyteen ja kokemaan yksinäisyyteen ja erilaisuuteen keskitytään enemmän. Kun Huuvillen asukkaat ovat jouluisin kokoontuneet yhteen, on lapsi-Grinch jo jäänyt ulkopuolelle, mikä on aiheuttanut tässä vihaa ja katkeruutta kyseistä juhlapyhää kohtaan. Vasta Cindy Lou Huu onnistuu tekemään särön Grinchin kovaan kuoreen sekä osoittamaan muille huuvilleläisille, ettei materia ole se, mikä joulussa on kaikkein tärkeintä vaan yhdessäolo.

The Grinch on oikein menevä elokuva, vaikkakaan ei aivan pärjää edellisille versioinneille. Se kykenee kuitenkin seisomaan omilla jaloillaan ja edes jollakin tapaa perustelemaan olemassaolonsa. Elokuva on melkoista väreillä ja visuaalisuudella ilottelua. Tästä on varmasti monelle lapselle helppo aloittaa Grinchin tarinaan tutustuminen.


Seitsemänvuotiaan arvio: ”Kissa ja Max oli söpöjä. Hauskaa oli poro ja kun kissa hyökkäsi.”




The Grinch

Ohjaus: Scott Mosier ja Yarrow Cheney
Käsikirjoitus: Michael LeSieur ja Tommy Swerdlow, Dr. Seussin kirjan pohjalta
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2018
Kesto: 85 min
Ikäraja: S
Äänirooleissa:
Benedict Cumberbatch / Markus Niemi - Grinch
Angela Lansbury / Aira Samulin - pormestari McGerkle
Cameron Seely / Mimmi Laiho - Cindy Lou Huu

Kommentit