10/12: Joulukauhu - Better Watch Out



Ashley saapuu lapsenvahdiksi 12-vuotiaalle Lucasille tämän vanhempien mennessä joulujuhliin. Pian illan koittaessa Ashley ja Lucas saavat kuitenkin huomata, että ulkopuolella heitä vaanii jokin, joka pyrkii sisälle. Ikkunan läpi joku heittää tiiliskiven, joka tuo mukanaan viestin "Jos lähdette, kuolette".

Better Watch Out on Chris Peckoverin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2016. Sen toisena käsikirjoittajana on toiminut Zack Kahn, joka on myös luonut elokuvan tarinan.

Aloin katsoa Better Watch Outia olettaen ja odottaen, että se on jälleen kerran yksi varsin geneerinen ja ennalta-arvattava slasher-elokuva lapsenvahtina toimivine final girleineen ja näiden poikaystävineen. Ensimmäiset kymmenen minuuttia katsottuani luulin tietäväni, mitä elokuvassa tulee pääpiirteittäin tapahtumaan. Voi kuinka väärässä olinkaan! Eihän tämä ole edes slasher.

Rakastan sitä, kun elokuva onnistuu jollakin tapaa yllättämään minut ja sen Better Watch Out todellakin teki. Tiettyjä hälytysmerkkejä toki oli ilmassa jo alusta asti, mutta aika tehokkaasti ne vain sivuutin. Vaikka jotain onnistuinkin arvaamaan oikein, suurin twisti löi minut täysin ällikällä. Mihinkään sellaiseen en ollut osannut varautua. Luonnollisesti en aio tässä spoilata tapahtunutta.

Näytteleminen hieman takkuaa alkupuolella ja ajattelin jo hetken aikaa, etten todellakaan jaksa katsoa tätä, jos näytteleminen on tuolla tasolla. Erityisesti kohtaus, jossa Ashley ja Lucas katsovat elokuvaa yhdessä on suoraan sanottuna vain lähinnä myötähäpeää herättävä. Loppua kohden onneksi paranee (ja etenkin twistin jälkeen) ihan kaikkien osalta. Erityisesti Lucasia näyttelevä Levi Miller on aivan huippu, mutta ei Ashleyn roolissa nähtävässä Olivia DeJongessakaan mitään vikaa ole. Lucasin ystävää Garrettia näyttelee Ed Oxenbould, joka jää kuitenkin usein taka-alalle ja tuntuu, että monta kertaa Garrett on vain pitänyt siivota toiseen huoneeseen piiloon, jottei tarinaan tulisi juoniaukkoja. Eniten elokuvalta odotin kuitenkin Dacre Montgomeryn näkemistä, mutta hän on valitettavasti saanut ruutuaikaa vain pari hassua minuuttia.

Better Watch Out lienee joulukauhujen parhaimmistoa ennalta-arvaamattoman juonensa ansiosta. Toki jos alun varoitusmerkit osaa nähdä, ei tarina ehkä ole niin arvaamaton. Itsekin jälkeenpäin aloin miettiä, että kyllä tämä nyt olisi pitänyt nähdä. Aivan alkua lukuun ottamatta näyttelijäkaarti hoitaa työnsä kunnialla ja etenkin nuoren Levi Millerin karisma kantaa koko tarinaa ja pitää katsojan liimattuna ruudun ääreen. Elokuvaa katsoessa sen nimi kannattaa ottaa aivan kirjaimellisena varoituksena - better watch out.




Better Watch Out

Ohjaus: Chris Peckover
Käsikirjoitus: Zack Kahn ja Chris Peckover
Sävellys: Brian Cachia
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Australia
Julkaisuvuosi: 2016
Kesto: 89 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Olivia DeJonge - Ashley
Levi Miller - Lucas Lerner

Kommentit