District 9



1980-luvun alussa Johannesburgin ylle laskeutui avaruusalus. Aluksessa olleet miljoona avaruusolentoa vietiin aluksen alapuolelle järjestetylle suljetulle alueelle, jota alettiin kutsua nimellä District 9. Vuosien aikana avaruusolennot ovat kuitenkin aiheuttaneet runsaasti ongelmia, joten alueesta vastaava MNU päättää ratkaista ongelman siirtämällä olennot toisaalle. Operaation johtoon nimitetään Wikus van de Merwen. Evakuonnin aikana Wikus saa kasvoilleen muukalaisten valmistamaa mustaa nestettä, ja se alkaa pikkuhiljaa muuttaa häntä.

District 9 on Neill Blomkampin ohjaama elokuva vuodelta 2009. Se pohjautuu Blomkampin ohjaamaan lyhytelokuvaan Alive in Joburg vuodelta 2006.

District 9 ottaa inspiraatiota myös tositapahtumista. Vuonna 1966 nimellä District Six kutsuttu alue Cape Townissa Etelä-Afrikassa julistettiin hallituksen toimesta vain valkoisten alueeksi, mikä pakotti 60 000 ihmistä muuttamaan kodeistaan 25 kilometrin päähän. Aivan kuten tämän elokuvan alussa avaruusolennot pakotetaan muuttamaan pois paikasta, jossa ovat asuneet jo lähes kolmekymmentä vuotta. Monta kertaa elokuvan kuluessa tulee mielleyhtymiä siihen, kuinka historian saatossa ja vielä nykyäänkin jollakin tapaa erilaisia ihmisiä on kohdeltu. Avaruusolentoja kutsutaan haukkumasanalla rapu. Sen tilalle kun vaihtaisi vaikka sanan musta, aasialainen tai vaikka maahanmuuttaja, viesti, jonka elokuva pyrkii välittämään, käy erittäin selväksi.

District 9 käsittelee muukalaisvihaa ja rasismia erilaisesta näkökulmasta kuin elokuvissa on totuttu, sillä tällä kertaa muukalaisen, maahantunkeutujan aseman saavat ulkoavaruudesta tulleet olennot, kun taas vihaajia ovat väriin katsomatta kaikki ihmiset. Avaruusolennot sekä muutoksensa jälkeen myös Wikus esitetään mitä suurimmalta osin hyvässä valossa, kun taas kaikki muut ihmiset ovat lähinnä vain kamalia vailla minkäänlaista empatiakykyä. Muukalaisvihaa johtaa suuri asetuottaja MNU, mutta ympäröivän yhteiskunnan hyväksynnästä paljon kertoo se, että kun MNU:n laittomat toimet lopulta paljastuvat, joutuu paljastaja vankilaan ja MNU saa jatkaa kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan.

Found footage -tekniikkaa on hyödynnetty hyvin. Elokuvalla on hieman dokumentaarinen tyyli haastatteluineen ja uutislähetyksineen, vaikkakaan kokonaan sitä ei ole found footagella toteutettu. Olin kuitenkin niin kiinnostunut tarinasta itsestään, etten aina edes kiinnittänyt huomiota siihen, että välillä elokuva vaihtoi perinteiseen elokuvakerrontaan. Joka toki sekin on kuvattu käsivaralla (tai siltä se ainakin näyttää). Kumma kyllä, tällä kertaa edes kameran heiluminen ei häirinnyt minua, kuten vastaavissa tapauksissa on yleensä käynyt.

Pääroolissa Wikus van de Merwenä nähdään Sharlto Copley, joka onnistuu roolisuorituksellaan kannattelemaan koko elokuvaa. Wikusin puolesta saa koko ajan jännittää, kuinka tälle käy. Muutos tuntuu olevan tälle vain hyvästä, sillä se saa hänestä esiin inhimillisemmän puolen ja hän alkaa suhtautua avaruusolentoihin empaattisemmin. Päättäjät sen sijaan vääristelevät tietoja Wikusista saadakseen tämän kiikkiin ja ettei tällä olisi paikkaa, jonne piiloutua. Yllättäen piilopaikan sitten tarjoavatkin avaruusolento Christopher sekä tämän poika. Christopheria (sekä muitakin puhuvia avaruusolentoja) esittää Jason Cope.

En yleensä ole scifin ystävä, mutta District 9 kyllä erittäin tehokkaasti piti huomioni ruudussa lähes kaksituntisen kestonsa ajan. Ajoittain ruudulla nähdään aika brutaaliakin väkivaltaa, mutta sillä ei koskaan mässäillä liian yksityiskohtaisesti ja nuo hetket ovat lähinnä nopeita välähdyksiä. Viimeinen kolmannes menee kyllä vähän liian räiskintä- ja toimintapainotteiseksi. District 9 on todella paljon ajatuksia herättävä, toteen pohjaava, mutta scifin keinoin vaikeitakin teemoja käsittelevä elokuva.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 20. Etelä-Afrikkaan liittyvä elokuva




District 9

Ohjaus: Neill Blomkamp
Käsikirjoitus: Neill Blomkamp ja Terri Tatchell
Sävellys: Clinton Shorter
Tuotantomaa: Uusi-Seelanti, Yhdysvallat, Etelä-Afrikka
Julkaisuvuosi: 2009
Kesto: 107 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Sharlto Copley - Wikus van de Merwe
Jason Cope - Christopher Johnson
David James - eversti Koobus Venter

Kommentit

  1. Yksi suosikkielokuvistani. Muukalaisviha on aina ajankohtainen aihe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hyvä elokuva. Tämänhetkisessä maailmantilanteessa soisin jokaisen katsovan tämän, jos se vaikka antaisi edes vähän ajattelemisen aihetta.

      Poista

Lähetä kommentti