Billy Elliot



Billyn isä tahtoo pojastaan nyrkkeilijän, mutta Billy viehättyy baletin kauneudesta ja liikekielestä. Salaa isältään ja veljestään Billy alkaa käydä tanssitunneilla. Hyvin pian tanssinopettaja huomaa pojan lahjakkuuden ja kannustaa tätä hakemaan Lontoon Royal Ballet Schooliin. Sinne hakeminen vain tarkoittaisi, että isä ja veli saisivat tietää tanssiharrastuksesta.

Billy Elliot on Stephen Daldryn ohjaama elokuva vuodelta 2000.

Billy Elliotin käsikirjoittaja Lee Hallin luomaan tarinaan vaikutti suuresti suomalaisen valokuvaaja Sirkka-Liisa Konttisen kirja Step by Step (1989), joka dokumentoi seitsemän vuoden ajalta äiti-tytär-suhteita tanssikoulussa North Shieldsissa. Hall on kertonut, että lähes jokainen kuva elokuvassa on saanut vaikutteita kyseisestä kirjasta. Elokuvan pohjalta on myöhemmin tehty musikaali, joka sai ensi-iltansa Lontoon West Endillä Victoria Palace Theatressa maaliskuussa 2005.

Billy Elliot on kaunis ja koskettava coming-of-age-tarina siitä, kuinka työläiskodissa elävä, äitinsä jo nuorella iällä menettänyt 11-vuotias poika löytää oman intohimonsa ja suunnan elämälleen kuin sattuman kautta. Elokuva ei ole kaunis pelkästään tarinallisesti vaan se on myös kaunis katsella. Vahva käsikirjoitus pitää kaikki palaset kasassa, eikä mikään hetki tunnu tarpeettomalta tai siltä, että tästä voisi nyt vähän tiivistää. Rytmitys toimii ja on hyvin tasapainossa.

Kuvausten aikaan 13-vuotias Jamie Bell on pääroolissa Billyna, joka kamppailee järjen ja tunteen välillä, valitako kodista lähtöisin olevat opit vai tanssi, johon tuntee palavaa intohimoa. Bell tuo Billyn sisäiset ristiriidat katsojalle hyvin selvästi esiin tehden tunteikkaan, unohtumattoman roolisuorituksen. Billyn huomattavasti vanhempaa veljeä, jo aikuista Tonya näyttelee Jamie Draven. Tony on työväenliiton miehiä henkeen ja vereen, taipumaton ja tahdoltaan voimakas, jopa voimakkaampi kuin isä Jackie, jonka roolissa nähdään Gary Lewis. Elokuvan koskettavimpia hetkiä on, kun Billyn isä viimein ymmärtää poikansa lahjakkuuden ja alkaa hyväksyä tämän sellaisena kuin on. Billyn tarinassa suuren osan saa toki myös tanssiopettaja Sandra Wilkinson, jota näyttelee ihana Julie Walters. Sandra on yksi elokuvan kiinnostavimpia hahmoja ja hänen vilpitön tukensa Billylle pojan kasvaessa on kultaakin kalliimpaa.

Koskettava nuoren pojan kasvutarina Billy Elliot nostattaa kyyneleet silmiin useampaankin otteeseen. Se on juuri sopiva sekoitus draamaa ja komediaa, todella pienellä ripauksella musikaalia. Toimiva käsikirjoitus vain paranee entisestään osaavien näyttelijöiden ja ohjaajan käsissä.

Se on vielä mainittava, että jostakin syystä Viaplay on merkinnyt tälle elokuvalle ikärajan K15, mikä tuntui minusta vain todella oudolta. Billy Elliot ei nimittäin missään nimessä täytä kyseisen ikärajan kriteereitä - väkivaltaa siinä ei juuri ole (ja se vähäinenkin hyvin mietoa) ja kielenkäyttökin pysyy hyvin maltillisena. Täytyi käydä sitten ihan tarkistamassa omasta dvd-kotelosta, jossa ikäraja onkin K7. Se käy paljon paremmin järkeen. Mutta suoratoistopalveluilla on toisinaan hyvin kummallisia ikärajoja elokuvissaan.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 4. Elokuvassa stepataan




Billy Elliot

Ohjaus: Stephen Daldry
Käsikirjoitus: Lee Hall
Sävellys: Wayne Hector, Stephen Warbeck
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Ranska
Julkaisuvuosi: 2000
Kesto: 106 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Jamie Bell - Billy Elliot
Julie Walters - Sandra Wilkinson
Gary Lewis - Jackie Elliot
Jamie Draven - Tony Elliot

Kommentit