19/31: Klassikko - Kauhunkierre



Tyttärensä kuolemaa surevat John ja Laura päätyvät Venetsiaan. Siellä Laura kohtaa sokean naisen, joka on selvännäkijä ja kertoo nähneensä Lauran tyttären. Selvännäkijä varoittaa Johnin hengen olevan uhattuna Venetsiassa. John ei kuitenkaan tahdo palata Englantiin, sillä hänen työnsä on kesken, mutta pian John alkaa havaita, että Venetsiassa todella on liikkeellä jotakin pahaenteistä.

Kauhunkierre on Nicolan Roegin ohjaama elokuva vuodelta 1973. Se perustuu Daphne du Mauriernin novelliin Don't Look Now, joka julkaistiin osana Not After Midnight -novellikokoelmaa vuonna 1971.

Kauhunkierre on alusta loppuun saakka hyvin hienovaraista, hidastempoista kauhua. Alkupuoliskollaan se on enemmän draamaelokuva ja vaikka pieniä kauhun elementtejä elokuva viljeleekin pitkin matkaa, alkaa Kauhukierre muistuttaa kauhuelokuvaa oikeastaan vasta viimeisellä kolmenneksellaan. Elokuvan lopputwisti on yksi (kauhu)elokuvahistorian tunnetuimmista. Vaikka itsekin tiesin sen jo etukäteen, se on silti oikein tehokas ja toimiva.

Elokuva on täynnä symboliikkaa ja se antaa katsojalleen enteitä tulevista tapahtumista, jos vain osaa katsoa ja tulkita oikein. Toinen katselukerta todennäköisesti auttaisi asiassa. Kaikkein näkyvimmät symbolit, joita Kauhunkierre viljelee pitkin matkaa, ovat vesi ja punainen väri. Elokuva alkaa kuvalla vedestä, Johnin ja Lauran tytär hukkuu pihalampeen ja tragedian jälkeen pariskunta suuntaan Venetsiaan, jossa on vettä joka puolella. Pieni Christine taas oli hukkuessaan pukeutunut punaiseen sadetakkiin ja punaisessa takissa pitkin Venetsiaa kulkeva salaperäinen hahmo tuntuu jollakin tapaa kietoutuvat Christinen kohtaloon.

Elokuvan leikkaus on tiivistä ja ajoittain sirpaleista, mutta ei sirpaleisuudestaan huolimatta jätä katsojaa hämmennyksen valtaan. Sen sijaan se tuo lisää elokuvan hienovaraiseen ja kauniiseen kerrontaan. Kauhunkierre on ennen kaikkea elokuva surun erilleen ajamasta pariskunnasta, joka Venetsiassa onnistuu löytämään toisensa uudelleen. Se on inhimillinen kertomus syvästä surusta ja sen vaikutuksista ihmiseen. Venetsian sokkeloiset, kapeat kujat, joilla on helppo eksyä, ovat kuin suora katsaus Johnin mieleen.

Donald Sutherland on loistava Johnin roolissa, eikä Lauraa näyttelevä Julie Christie juuri huonommaksi jää. Heidän kemiansa ruudulla on lähes käsinkosketeltavaa. Kumpikin hahmo käsittelee suruaan eri tavoin: siinä missä Laura tahtoisi puhua asioista ja turvautuu myöhemmin selvännäkijään, keskittyy John työhönsä restauroidessaan venetsialaista kirkkoa. Kummankin suru tuntuu silti sielussa asti, kiitos taitavien näyttelijöiden.

Kauhunkierre on eittämättä yksi sekä kauhuelokuvan että brittiläisen elokuvan klassikkoteoksista. Vuonna 1999 tuhat Iso-Britannian elokuva- ja televisioalan ammattilaista äänesti British Film Instituten kyselyssä sen kaikkien aikojen kahdeksanneksi parhaaksi brittielokuvaksi. Kauhunkierre on melankolinen ja kaunis kertomus tragedian jälkeisestä surusta ja sen käsittelystä. Jälkeensä se jättää aika tyhjän olon.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 1. Vuonna 1973 tehty elokuva




Kauhunkierre | Don't Look Now

Ohjaus: Nicolas Roeg
Käsikirjoitus: Allan Scott ja Chris Bryant, Daphne du Mauriernin novellin pohjalta
Sävellys: Pino Donaggio
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Italia
Julkaisuvuosi: 1973
Kesto: 110 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Donald Sutherland - John Baxter
Julie Christie - Laura Baxter

Kommentit