15/31: Musikaali - Pieni kauhukauppa



Kukkakaupassa töissä oleva Seymour Krelborn löytää uuden kasvin, joka saa kukkakaupan kävijämäärän yllättävään kasvuun ja tekee Seymourista kuuluisan. Kasvi, jolle Seymour antaa nimen Audrey II, saa ravintonsa ihmisverestä. Audrey kuitenkin kasvaa nopeasti, eikä pian enää pelkkä veri tyydytä sen ruokahalua.

Pieni kauhukauppa on Frank Ozin ohjaama elokuva vuodelta 1986. Se perustuu samannimiseen teatterimusikaaliin, joka sai ensi-iltansa toukokuussa 1982 WPA Theatressa, New Yorkissa. Musikaali puolestaan pohjautuu löyhästi samannimiseen elokuvaan vuodelta 1960.

Olen jo pitkän aikaa tahtonut nähdä tämän musikaalin (myös lavalla), mutta sitä ei ole löytynyt mistään. Nyt Halloween Countdownin vuoksi sain hyvän tekosyyn vuokrata elokuvan, jotta voisin sen katsoa. Vuosien odotus ja elokuvan vuokraaminen kannatti, sillä Pieni kauhukauppa oli kaikkea muuta kuin pettymys.

Pieni kauhukauppa on täynnä meneviä musiikkinumeroita, joiden parissa aika kuluu kuin siivillä. Laulujen sävellyksistä vastaavat yhteistyössä Howard Ashman ja Alan Menken. Menken on myöhemmin tehnyt musiikit muun muassa sellaisiin elokuviin kuin Pieni merenneito (1989), Kaunotar ja hirviö (1991), Aladdin  (1992), Lumottu (2007) ja Kaksin karkuteillä (2010). Koreografiat toimivat hyvin elokuvassa, eikä missään kohtaa tule tunnetta, että tämä ei nyt oikein toimi tässä formaatissa. Tiettyä teatterillisuutta on toki mukana, mutta niin on lähes kaikissa elokuvamusikaaleissa. Erikoistehosteet ovat sitä luokkaa kuin 80-luvulla yleensäkin eli eivät välttämättä kovinkaan uskottavia, mutta se ei katselukokemusta haittaa lainkaan. Audrey II on toteutettu hienosti ja sitä on viihdyttävääkin katsella - ainakin alkuun, kun sen nälkä ei ole vielä saavuttanut hirvittäviä mittasuhteita.

Pääroolissa Seymourina nähdään Rick Moranis, joka itselleni oli entuudestaan tuttu monestakin yhteydestä, mutta erityisesti Haamujengi-elokuvista (1984 ja 1989). Seymour on hahmona aika suloinen sekä helposti johdateltavissa oleva. Katsojana häneen on helppo samaistua. Seymourin ihastusta Audreyta näyttelee Ellen Greene, joka teki saman roolin alkuperäisessä teatteriproduktiossa. Audreylla on todella rasittava ääni, jota ei jaksaisi kuunnella hetkeäkään, mutta selkeästikin hänet on ohjattu puhumaan sillä tavoin. Audreyn sadistista poikaystävää, hammaslääkäri Orin Scrivelloa, näyttelee Steve Martin, joka on huvittavaakin nähdä ilman valkoista tukkaansa ja kyseisessä roolissa, mutta hän tekee roolinsa oikein hyvin ja sopivan yliampuvasti. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Vincent Gardenia kukkakaupan omistaja herra Mushnikina, Miriam Margoyles hammaslääkärissä työskentelevänä sairaanhoitajana sekä iki-ihana John Candy radiotoimittajana.

Pieni kauhukauppa on (kirjaimellisesti) hirvittävän hauska. Huumoria siinä on sopivasti, eikä se ole mitenkään liian yliampuvaa vaan se jaksaa ihan oikeastikin huvittaa. Olisi joskus myös todella kiinnostavaa nähdä tämä teatterin lavalla, sillä teatterilopetus on erilainen kuin elokuvassa. Tietysti myös kiinnostaisi nähdä, kuinka tietyt asiat, kuten Audrey II, toteutetaan teatterissa.




Pieni kauhukauppa | Little Shop of Horrors

Ohjaus: Frank Oz
Käsikirjoitus: Howard Ashman
Sävellys: Miles Goodman (musiikki), Howard Ashman ja Alan Menken (laulut)
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1986
Kesto: 94 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Rick Moranis - Seymour Krelborn
Ellen Greene - Audrey

Kommentit