Peter Pan



Peter Pan saapuu Darlingien taloon etsimään kadonnutta varjoaan. Kaikessa tohinassa hän tulee herättäneeksi nukkumassa olleet lapset; Wendyn, Johninja Michaelin. Peter houkuttelee kolmikon mukaansa Mikä-mikä-maahan, jossa asuu kadonneita poikia, merenneitoja, intiaaneja ja merirosvoja. Wendysta tulee kadonneille pojille satuja kertova äitihahmo. Samaan aikaan kapteeni Koukku merirosvoineen kuitenkin vaalii kammottavaa kostoaan Panille.

Peter Pan on P. J. Hoganin ohjaama elokuva vuodelta 2003. Se pohjautuu J. M. Barrien samannimiseen näytelmään vuodelta 1904 sekä romaaniin vuodelta 1911.

Tämä filmatisointi on itselleni aina ollut kaikista Peter Pan -elokuvista se ykkönen. Elokuva on hyvin uskollinen Barrien alkuperäisteokselle ja onnistuu hyvin löytämään näytelmän henkeä. Olen itse ollut aikoinaan (yli kymmenen vuotta sitten) mukana tekemässä näytelmää nimenomaan alkuperäisen tekstin pohjalta, joten tätä elokuvaa katsoessa on kiva aina muun muassa bongailla tuttuja repliikkejä sekä kohtauksia.

Peter Pan on täynnä hienoja erikoisefektejä, jotka tosin tämän päivän standardeilla tarkasteltuina näyttävät hivenen epäaidoilta, vaikka ovatkin oman aikansa parhaimmistoa. Dvd-levyltä löytyy runsaasti lisämateriaalia esimerkiksi siitä, kuinka erikoisefektejä on toteutettu ja niitä onkin mielenkiintoista katsella. James Newton Howardin musiikit ovat upeaa, jopa taianomaista kuunneltavaa ja pelkästään elokuvan soundtrackia on tullut kuunneltua moneen kertaan.

Jeremy Sumpter on nappivalinta ilkikuriseksi Peter Paniksi, joka ei koskaan kasva isoksi. Hänen roolisuoristustaan täydentää vierellä liihotteleva, mustasukkaisuuteen taipuvainen Helinä-keiju, jota esittää Ludivine Sagnier. Helinä ei puhu, mutta hänen ajatuksensa ja tunnetilansa käyvät kyllä katsojalle hyvin selviksi. Helinä on ehdottomasti yksi elokuvan onnistuneimmista hahmoista ja niin on myös Wendy, jonka roolissa nähdään Rachel Hurd-Wood. Peter Panin vastavoimaan, kapteeni Koukkua, näyttelevä Jason Isaacs on hurja, pelottava ja suoraan sanottuna täydellinen Koukku. Hän osaa samaan aikaan olla sekä vaarallisen pehmeä että brutaalin hirvittävä. Isaacs tekee elokuvassa myös herra Darlingin roolin.

Peter Pan on ajoittain aika synkkiäkin sävyjä saava satu, joka ei sovellu ihan niille perheen pienimmille, vaikka ikäraja onkin vain K7. Samalla se on lämminhenkinen kokonaisuus, joka sävyjensä ja tarinansa puolesta on ilahduttavan uskollinen Barrien alkuperäisnäytelmälle. Jos haluaa säilyttää viattoman suhtautumisensa Peter Panin tarinaan, ei kannata perehtyä sen symboliikkaan kuolemasta ja vanhenemisesta yhtään sen syvemmin.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 21. Elokuvassa sama näyttelijä esittää useampaa hahmoa tai yhtä hahmoa esittää useampi näyttelijä




Peter Pan

Ohjaus: P. J. Hogan
Käsikirjoitus: P. J. Hogan ja Michael Goldenberg, J. M. Barrien näytelmän ja romaanin pohjalta
Sävellys: James Newton Howard
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2003
Kesto: 109 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Jeremy Sumpter - Peter Pan
Rachel Hurd-Wood - Wendy Darling
Jason Isaacs - George Darling / kapteeni Koukku

Kommentit